CHP’de tartışmalı aday Lütfü Savaş | Hatay’ın meslek odalarının temsilcilerine, hukukçularına ve halkına sorduk

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 6 Şubat depremleri sırasında Hatay’da görevde olan Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı yeniden aday göstermesi kentte tepkiyle karşılandı. Meslek odaları temsilcileri, avukatlar ve şehirde yaşayanlar, “Bu başkana çarpı koymuşuz, kesinlikle bu sefer oy vermeyeceğim”, “İyi yönetim kaynaklı değil, diğer parti tabanına yönelik bir karar”, “piyango bileti çeker gibi adayın kim olacağını televizyon ekranlarında takip etmek yerine, neden aday olunduğunun halka izahı gerekir” gibi yorumlar yaptı. Adaylığının ilan edilmesinin ardından gelen tepkilere ilişkin değerlendirmesini almak için aradığımız Lütfü Savaş, telefonlarımıza dönüş yapmadı.

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), dün (10 Ocak) 31 Mart’ta yapılacak seçimlerde yarışacak yeni il ve ilçenin belediye başkan adaylarını belirlemek üzere toplandı. MYK ardından yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısı sonrasında 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında Hatay‘da görevde olan Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş yeniden aday olarak gösterildi.

Mevcut başkanın yeniden adaylığı tepkileri beraberinde getirirken, CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Savaş’ın aday gösterilmesi ile ilgili “Partimizin yetkili kurulları büyük bir titizlikle gerekli incelemeleri, değerlendirmeleri yaptıktan sonra adaylaşmıştır. Geri çekilmesi gibi bir durum söz konusu değil” açıklamasında bulundu.

Sosyal medya X üzerinden açıklama yapan Savaş ise, ” Şehrimizde zor şartlarda yaşamaya devam eden ve şehir dışında olup kalbi Hatay’da atan tüm hemşehrilerime söz veriyorum; yaşadığımız tüm acılara rağmen kadim şehrimizde yine aynı sofralarda tüm renklerimizle buluşacağız” ifadelerini kullandı.

Ancak konuştuğumuz meslek odaları temsilcileri, avukatlar ve bölgede yaşayan vatandaşlar Savaş’a tepkilerini dile getirdi. 20 binden fazla kişinin depremde hayatını kaybettiği, 13 bin binanın yıkıldığı Hatay’dan tekrar aday gösterilen Savaş’a yönelik bölgeden görüşlerini aldığımız vatandaşlar oy vermeyeceklerini söylüyor. Meslek odaları temsilcileri ve avukatlar ise kamu kurumlarda görev yapacak kişilerin şeffaf, katılımcı, doğru isimler olması gerektiğini hatırlatıyor.

Adaylığı ile ilgili ulaşmaya çalıştığımız Lütfü Savaş ise telefonlarımıza dönüş yapmadı.

” İyi yönetim kaynaklı değil, diğer parti tabanına yönelik bir karar”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Hatay Şube Başkanı Mustafa Özçelik siyasi karar alındığını dile getirdi. Özçelik, depreme hazırlığa yönelik son 10 yıldır yapılan çağrıların dikkate alınmadığını vurguladı. Şeffaf, demokratik yönetim anlayışı ile bilimsel ve teknik verileri de önemseyen, herkese eşit yaklaşacak bir zihniyetin yönetimde olması gerektiğini anlatarak şöyle konuştu:

“Bu tamamen politik, siyasi bir karar. Halkın, buradaki özellikle de CHP seçmeni için değil, diğer parti tabanına hitap etmesi nedeniyle belirledikleri, aldıkları bir karar. Başarı, kentin iyi yönetiminden kaynaklı veya deprem sonrasında süreci iyi yönettiklerinden kaynaklı bir karar değil. Bu durum kazanmayı belki getirir ama kenti geri getirmez. Kent yönetiminde sıkıntılar devam eder. Aynı yönetim anlayışı kente sağlıklı bir şey getirmeyecek.”

“Piyango bileti geçer gibi televizyondan takip etmek yerine izah gerekir”

Hatay Barosu Eski Başkanı Cihat Açıkalın kentte hukukun emek ve su kadar ihtiyaç olduğunu söyledi. Toplumun zor bir süreçten geçtiğini dile getiren Açıkalın, Savaş’ın adaylığına yönelik şunları söyledi:

“Afet sonrası koordinasyonu doğru yönetemeyen bir belediye ile karşı karşıyayız. Burada hem koordinasyonun sağlıklı yürümesi hem hukuksuzluklarla mücadele konusunda aday değişikliğinin daha isabetli olacağı aşikardı. Ancak genel merkez böyle takdir etmiş. Bu işin üzüntü verici tarafı piyango bileti çeker gibi adayın kim olacağını televizyon ekranlarında takip etmek yerine, neden aday olunduğunu, neden olunamadığının halka izahı gerekir. Ön seçim yapılsa böyle bir sonuçla karşılaşılmazdı. Bu kararı olumsuz karşılıyorum.”

“Kentte Savaş’a yönelik büyük tepki var”

Kadim Antakya Dostları Platformu Başkan Yardımcısı Avukat İbrahim Göçmen, CHP’nin ildeki seçim stratejisinin seçimi kazanmak üzerine olmadığını dile getirdi. Göçmen, iki ihtimalin olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

Bunlar kaybetmek üzerine. İlki “Kaybedelim ve gitsin artık. Bu 3’üncü dönem” şeklinde. İkinci ihtimal “Hatay büyük yıkım yaşadı. Belediye olarak başarısız olduk. Yeni dönemde de başarılı olma imkanımız yok. En iyisi geri duralım” şeklinde” diye konuştu. Şehirde Savaş’a karşı büyük tepki olduğunu savunan Göçmen, “Deprem öncesinde ve sonrasında üzerine düşeni yapmadı. Ama bile bile aday yaptılar. CHP’nin seçimi kesinlikle kaybedeceği yönünde izlenim var. Benim etrafımda kimse oy vermek istemiyor.

“Adaya şeffaf, çalışkan olmalı”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı İnal Büyükaşık, her partiye eşit yaklaştıklarını anlattı ve kararın parti tercihi olduğunu belirtti. Büyükaşık, aday olacak kişilerin önemine yönelik, “Kentin bütünlüğüyle, şeffaf, doğru, çalışan, halkın menfaatlerini önceleyen adayın olmasını tercih ederiz. Bütün partiler için geçerli. Meslek odaları ile uyumlu çalışacak biri olmasını isteriz” sözlerini kullandı.

“Kesinlikle bu sefer oy vermeyeceğim”

Hatay Defne’de yaşayan ev hanımı Bedia BüyükkasımBu başkana çarpı koymuşuz. Çünkü bizim Defne’ye yardımcı olmadı. Yol yapmadı, depremde gezip, milletin derdini bile dinlemedi. Bir sefere gittim makama görüşmek istedim. Kapıdan içeri almadılar. Biz nasıl bir insanız, bizi dinlemeyecekse biz nasıl oy verelim? Hiç memnun kalmadık. Daha önce bütün mahalle olarak verdik, kesinlikle bu sefer oy vermeyeceğim” diyor.

“Söyleyecek söz bulamıyorum”

Hatay’da Merkez’den malulen emekli Ayhan Yeşilkaya da çok şaşırdığını belirterek,”Gece öğrendik. Hiç ama hiç memnun değiliz. Memlekette aday mı yok? Aday olacağını tahmin bile etmiyorduk. Söylenecek kelime yok. Memleketimiz gitti, gittiler Lütfü Savaş’ı tekrar aday gösterdiler. Depremde kesinlikle sorumluluğum olan biri. Parti parti geziyor. Bir hayrı da yok. Tepki olarak oy mu vermeyelim? Hiç mi oy kullanmayalım? Çevremdeki herkesle konuşuyorum, hepimiz oy kullanmama, oy vermeme tepkisini düşünüyoruz” diye konuşuyor.

Lütfü Savaş’a yönelik eleştiriler neler?

6 Şubat 2022’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden en çok etkilenen il olan Hatay’da 20 binden fazla yurttaş hayatını kaybetti. Savaş, şehirde kaçak yapılaşmaya izin vermesi ve depreme yönelik çalışmalar yürütmemiş olması sebebiyle ciddi eleştiriler aldı. 

Ölümlerin ardından istifası beklenirken “İstifa etmesi gerekirse herkesin etmesi lazım. 10 tane büyükşehirin istifa etmesi lazım. Burada yıkılan ilçeler, beldeler istifa etmesi lazım. İktidarın istifa etmesi lazım. İstifa edilecekse hep beraber edelim” açıklamasıyla dikkat çekti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) 2021 tarihli Hatay İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) raporunda kentte olası bir deprem ve sonrasında yaşanacakların kapsamlı bir şekilde anlatıldığı ortaya çıkmıştı. Raporda Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin görev ve sorumlulukların dikkat çekilmişti. Çalışmada, bölgenin yıkıcı deprem tehlikesi altında olduğu, Hatay’ın ulaşım master planının olmadığı, ilde ruhsatsız yapıların bulunduğu, zemin etüt laboratuvar sayısının yetersiz kaldığına yer veriliyordu.

Öte yandan Savaş, depremde çöken ve müteahhidi yurtdışına kaçma hazırlığındayken yakalanan Rönesans Rezidans Mehmet Yaşar Coşkun hakkında “Kendisi idealist bir insan. Belediye, bu işi yapanlar, çok sorgulanırsa onlara yazık etmiş oluruz” dedi ve bu konuşması kamuoyunda oldukça tepki çekmişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.