Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Aşkın Türeli: “Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri çalışanların yoksulluğu, bu düzeni değiştirmek zorundayız”

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, 2024 bütçesiyle birlikte yeni yılın ekonomik yol haritasını değerlendirdi. Bütçeyi “IMF’siz IMF programı”na benzeten Türeli, 2024’te de emekçileri kötü günler beklediğini söyledi. Enflasyonun maliyetinin emeğiyle geçinenlerin sırtına yüklendiğini vurgulayan Türeli, “Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri çalışanların yoksulluğu, bu düzeni değiştirmek zorundayız” dedi.

CHP İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, 2024 bütçesi için “IMF’siz IMF programı gibi” derken, AKP’nin sermaye yanlısı politikalarıyla emekçileri düşünmediğinin altını çizdi. 

“Geçmişte bütçe reddedildiğinde hükümetler düşerdi, artık Genel Kurul artık genel konuşmalarla geçiyor”

2023’te 12. Kalkınma Planı’nın da Meclis’e geldiğini hatırlatan Türeli, bütçe kanunu ile Orta Vadeli Programlar (OVP) ve Kalkınma Planı arasında hiyerarşi olduğunu vurguladı. Türeli, 17 Ekim 2023’te TBMM Başkanlığı’na sunulan 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin, iki aydan uzun süren Meclis maratonunun ardından herhangi bir değişiklik olmadan kanunlaştığına dikkat çekti:  

“Bütçe aslında, daha önce planda olan OVP’de olanların bir anlamda hayata geçişi, rakamlandırılmış biçimi. Uzun yoğun bir mesai oldu ve 2024 bütçesine ilişkin görüşlerimizi belirttik. Bu bütçenin neden Türkiye’nin bölüşümle ilgili problemlerini çözemeyeceğini ortaya koyduk. Aslında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeler sırasında bir kısım değişiklikler gündeme alınmaması şeklinde değil, iktidar bloğundan da herhangi bir değişiklik olmadı. Geçmişte Genel Kurul’da bütçe kanunu reddedildiği zaman hükümetler düşerdi ama artık Genel Kurul olgunlaşmış olan bütçenin üzerine genel konuşmalar yapılmasıyla geçiyor.”

“Kaynaklar yoksulluğu ortadan kaldıracak bir perspektifte kullanılmıyor” 

Çarpık vergi sistemi” diyen Türeli, Türkiye’de vergi gelirlerinin üçte ikisinin dolaylı vergilerden oluştuğunu ve yurttaştan toplanan vergilerin Türkiye’nin sorunlarını çözecek, gelir dağılımını düzeltecek, yoksulluğu ortadan kaldıracak bir perspektifte kullanılmadığını söyledi. Kamu kaynaklarının doğru ve etkin kullanılmadığını vurgulayan Türeli, şöyle konuştu:

“Dışarıdan kaynak transfer eden, yani cari işlemler açığı veren bir ülkenin kaynakları doğru ve yerinde kullanması gerekiyor. Doğru kullanmaktan kastım bu kaynakların hiçbir hırsızlığa usulsüzlüğü, hukuksuzluğa, yolsuzluğa mahal vermeden kullanılması ve bu kaynaklarla esas yapılması gereken yatırımların yapılması.”

Ücretlilerin yüksek enflasyon karşısında korunamadığını söyleyen Türeli, enflasyon yükselirken de düşürülürken de yükün emeğiyle geçinenlerin sırtına yüklendiğine dikkat çekti. Türkiye’nin en büyük problemlerinden birinin çalışanların yoksulluğu olduğunu söyleyerek, “İnsanlar çalışsa da aldıkları ücretle yoksulluk sınırının çok altındalar, bu düzeni değiştirmek zorundayız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.