Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fenerbahçe ve Galatasaray farkı açtı, hakem saldırıları ve sahadan çekilmeler gündeme damga vurdu | Süper Lig’de ilk yarının ardından

Trendyol Süper Lig 2023-24 sezonunun ilk yarısı sona erdi. Yaz transfer dönemiyle iyice güçlenen Fenerbahçe ve Galatasaray, beklendiği gibi rakiplerine karşı ciddi bir üstünlük kurdu. İki takımın şampiyonluğundan birine artık kesin gözüyle bakılıyor. Hakeme saldırılar, sahadan çekilmeler derken, Süper Lig tarihinin en olaylı ilk yarılarından birine şahit olduk. Medyascope Spor olarak, Süper Lig’in ilk yarısını sizler için derledik.

İlk yarının lideri Fenerbahçe

Geçen sezona da iyi bir başlangıç yapan Fenerbahçe, uzun lig maratonunda rakibi Galatasaray’ın kadro kalitesinin bariz bir şekilde gerisinde kalmıştı. Galatasaray ile oynanan iki maçı da 3-0 kaybeden Fenerbahçe, şampiyonluğu da ezeli rakibine kaptırmıştı.

Kadro kalitesi konusunda ciddi dersler çıkartan Fenerbahçe yönetimi, yaz transfer döneminde önemli, tecrübeli ve nokta atışı isimlerin transferine imza attı. Dusan Tadic, Edin Dzeko ve Fred gibi Avrupa’nın önemli kulüplerinde önemli başarılara imza atmış isimler kadroya katıldı. Formu iyice düşen kaleci Altay Bayındır, Manchester United’a satıldı. Onun yerine Dünya Kupa’sında dikkat çeken Dominik Livakovic takıma katıldı. Stoper tandemi tamamen değiştirildi, Rodrigo Becao ve Alexander Djiku sarı-lacivertli formayı giymeye başladı. Feyenoord’un şampiyonluğunda önemli rol sahibi olan Sebastian Szymanski de Fenerbahçe’ye transfer oldu. Cengiz Ünder, 15 milyon euro karşılığında transfer edildi.

Dzeko, Tadic, Ferdi Kadıoğlu

Fenerbahçe’nin neredeyse tüm transferleri, sahada başarılı performanslar verdi. İstisnai olarak Ryan Kent’in, teknik direktör İsmail Kartal ile yıldızının pek barışmadığını belirtmek lazım. Cengiz Ünder de tüm ilk yarı boyunca 15 milyon euro gibi bir meblağın karşılığını veremese de, İstanbulspor maçındaki 4 gollük performansıyla kalitesinden bir şey kaybetmediğini ve sağlıklı olduğu sürece önemli bir gol tehdidi olabileceğini herkese gösterdi. Başka bir Milli futbolcu Mert Müldür de süre buldukça olumlu katkı verdi.

Fenerbahçe’de adeta yeni bir transfer gibi performans gösterenler de oldu. Bunların başında, İrfan Can Kahveci geliyor. Fenerbahçe’ye transfer olduğundan beri pek çok kez eleştiri oklarının hedefi olan ve sahada pek çok olumsuz tavırlarıyla da dikkat çeken Kahveci, kariyer sezonunu geçiriyor. Sağ kanatta oynayan İrfan Can, ilk yarıda 6 gol ve 6 asistlik bir katkı sağladı. Jayden Oosterwolde, özellikle Becao’nun sakatlığı yüzünden sol stoperde forma şansı buldu. Sarı-lacivertlilere henüz büyük bir güven vermese de, Galatasaray maçında Mauro Icardi’yi durdurma görevini başarıyla tamamladı.

İsmail Kartal’ın öğrencileri Süper Lig’in ilk yarısını 50 puanla, Galatasaray’ın iki puan önünde tamamladı. 56 golle, Süper Lig tarihinde ilk 19 haftada en çok gol atan takım oldular. Bu süreçte kalelerinde 16 gol gördüler.

İsmail Kartal

Fenerbahçe’de üçüncü dönemine başlayan İsmail Kartal, sarı-lacivertlilerle 2.58 puan ortalamasına sahip ve bu alanda zirvede. Taraftarlar, “Jorge Jesus yerine İsmail Kartal’la mı devam etmeliydik?” sorusunu soruyor.

İlk yarıda Fenerbahçe tek bir defa, evinde Trabzonspor’a 3-2 mağlup oldu. Bu maçta sarı-lacivertlilerin Fred, Becao ve Djiku gibi önemli eksikleri vardı. Fenerbahçe bu sezon Fred’in forma giydiği 19 maçın 19’unu da kazandı. Brezilyalı, sarı-lacivertlilerin en önemli oyuncularından biri haline geldi.

Galatasaray’da taşlar oturmadı mı?

Okan Buruk önderliğindeki Galatasaray, geçen sezon Süper Lig tarihindeki en dominant şampiyonluklardan birine imza attı. 14 maç arka arkaya kazanarak lig rekorunu kırdılar. Fenerbahçe’ye iki maçta 6 gol attılar. Sarı-lacivertliler rakip kaleye bile gidemedi. Sezon bittiğinde tüm Türkiye bir kişiyi konuşuyordu: Mauro Icardi. Arjantinli, özellikle büyük maçlarda attığı gollerle şampiyonluğun mimarlarında oldu.

Böyle olunca yazın da en çok beklenen transferlerden biri, Icardi’nin bonservisinin alınmasıydı. Galatasaray, Suudi Arabistan’dan astronomik teklifler alan Icardi’yi bu sefer temelli transfer etti. Icardi, taraftarın sevgilisi haline geldiği İstanbul’dan, para için ayrılmadı.

Icardi

Galatasaray ligi domine etse de, artık Şampiyonlar Ligi gruplarını gözüne kestirmişlerdi. Görece kolay rakiplerin ön eleme turlarında karşılarına çıkacak olmasından dolayı da, kadroyu daha da güçlendirmeyi hedeflediler. Yaz transfer döneminde Galatasaray’a yıldız yağdı. Ancak bunların hepsi doğru transferler miydi, bu soru gittikçe daha fazla sorulmaya başlanıyor.

Sarı-kırmızılıların açık bir şekilde bir merkez orta sahaya ihtiyacı vardı. Torreira gibi sağlam bir defansif orta sahanın önüne gelecek, oyunu çift taraflı oynayabilen bir oyuncu, takım kalitesini daha da yükseltirdi. Galatasaray, Fred’i yoklasa da, bu transferde Fenerbahçe’ye geçildiler. Merkez orta saha transferi için biraz daha beklendi. Oysa Galatasaray da günler önce ezeli rakibine bir “transfer çalımı” atmıştı. Fenerbahçe taraftarlarının çok istediği Wilfried Zaha, Şampiyonlar Ligi’nde yer alacak olan Galatasaray’ı tercih etti. Galatasaray için yazın en sükseli transferi şüphesiz Zaha oldu. Ancak Zaha’nın transferi ile bir soru işareti ortaya çıktı: Kerem Aktürkoğlu hangi mevkide oynayacaktı? Kerem’in en etkili olduğu yer sol kanattı, Zaha da hücumun solunda yer alıyordu. Bu, Kerem’in forvet arkasına geçmesi anlamına geldi.

Kerem Aktürkoğlu

Sağ kanat transferi de çok konuşuldu. Galatasaray’ın şampiyonluğunda rol oynayan Milot Rashica yerine, Şahtar Donetks forması giyen Tete ile anlaşıldı. Tete’yi Fenerbahçe’nin de istediği iddia ediliyordu. Yaza damga vuran bir başka transfer de Hakim Ziyech oldu. Faslı yıldız, Galatasaray x Trabzonspor maçının ardından bir anda taraftarın içinde belirdi. Bir yıldızı daha kadrosuna katan Galatasaray, Fenerbahçe’ye işlerinin kolay olmadığı mesajını veriyordu.

Merkez orta saha içinse iki isim alındı: Önce Kerem Demirbay, yerli statüsünde olduğu için ayrı bir önemi vardı, ardından da Tanguy Ndombele. Ndombele transferin son günlerinde bir “fırsat” transferi olarak görüldü ve kadroya katıldı.

Diğerleri kadar sükseli olmasa da, Galatasaray için sezonun en önemli transferlerinden biri Davinson Sanchez oldu. Tottenham’dan transfer edilen Sanchez, stoperde Abdülkerim Bardakcı’nın yeni partneri oldu.

Daha önce Bursaspor ile Süper Lig’de oynayan ve sonrasında adını dünyaya duyuran Cedric Bakambu da, Icardi’nin yedeği olması için transfer edildi.

Galatasaray şu an Süper Lig’de ikinci sırada, lider Fenerbahçe’nin iki puan gerisinde. Şampiyonlar Ligi’ndeyse beklentiler karşılanmadı. Yollarına, Avrupa Ligi’nde devam edecekler. Galatasaray’da işler çok kötü gitmiyor ancak taraftar gidişattan pek de memnun değil. Fenerbahçe’nin ligde oynanan çoğu maçı “rahat” kazandığı ortamda Galatasaray’ın biraz daha zorlandığı gözlemlendi. Bunda, yeni transferlerden verim alınamaması neden olarak gösteriliyor. Tüm bu sorunlar, son oynanan Sivasspor maçında bir kez daha ortaya çıktı. İlk yarının çoğunu rakibi Fenerbahçe ile puan puana götüren Okan Buruk’un öğrencileri son maçta iki puan geriye düştü.

Sanchez

Wilfried Zaha ligde 6 gol attı. Genel olarak düşük bir performans sergilemese de, taraftarların beklentisi bundan biraz daha fazlası. Hakim Ziyech de ligin ilk yarısını 2 gol ve 1 asistle tamamladı. Bu maceranın yarım sezon sürmesi ve Ziyech’in Afrika Uluslar Kupası’ndan sonra Galatasaray’dan ayrılması gündemde. Tete’nin ligde golü yok, 1 asist yaptı. Bakambu ligde sadece 185 dakika forma şansı buldu, 1 gol ve 1 asistle oynadı. Sol bek için kiralan Angelino, sözleşmesindeki maddeden ötürü artık forma giyemiyor. Bir maç daha oynadığı taktirde, Galatasaray onun bonservisini almak zorunda kalacak. Ndombele’nin performansından çok, kilo problemleri konuşuld. Yazın transfer edilen ve sarı-kırmızılı formayla en iyi katkıyı veren isimse Davinson Sanchez oldu. Abdülkerim Bardakcı ile uyumları sayesinde Galatasaray ligin en az gol yiyen takımı konumunda.

Galatasaray’da yeni transferler katkı sağlayamazken, takımı sırtlayanlar eskiler oldu. Icardi, 12 golle takımın ligde en golcüsü. Ancak son zamanlarda form düşüklüğüyle dikkat çekti. Kerem Aktürkoğlu ligde yaptığı 5 gol ve 6 asistle, Okan Buruk’un en önemli silahlarından biri konumunda. Lucas Torreira tartışmasız şekilde ligin en iyi defansif orta sahası. Muslera ilerleyen yaşında rağmen çoğu kritik anda, kritik kurtarışlarıyla sahneye çıktı. Sacha Boey’nin başarılı performansı, Galatasaray’a önemli bir bonservis kazandıracak gibi duruyor. Abdülkerim Bardakcı takımın gol atmakta zorluk yaşadığını gördüğünde iki gol atarak “Ben buradayım” diyebiliyor.

Beşiktaş kaostan çıkmaya çalışıyor

Beşiktaş taraftarları için yaz transfer dönemi, son yılların en zor aylarındandı. Rakipleri Fenerbahçe ve Galatasaray yıldızları indirirken, Beşiktaş onların gerisinde kaldı. Siyah-beyazlılar Jean Onana, Milot Rashica, Daniel Amartey, Ante Rebic, Bahtiyar Zaynutdinov ve Alex Oxlade-Chamberlain’i kadrosuna kattı.

Şenol Güneş 6 Ekim 2023’te teknik direktörlükten ayrıldı. Onun ayrılığından sonra takım bir süre Burak Yılmaz’a emanet edildi. Burak Yılmaz, kameralar önünde kendi futbolcuları hakkında sert sözler kullanmasıyla hatırlandı. Rıza Çalımbay, çok sevdiği Beşiktaş’a tekrar teknik direktör olarak döndüğünde takvim yaprakları 10 Kasım’ı gösteriyordu. Ancak onun da teknik direktörlüğü, yaklaşık 40 gün sonra sona erdi.

Rebic, Onana, Amartey

Beşiktaş karışıklık dolu günlerden geçerken, 3 Aralık’ta kongre üyeleri sandık başına gitti. Hasan Arat, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün yeni başkanı olarak seçildi. İlk iş olarak 11 Aralık’ta kadro dışı kararları geldi. Vincent Aboubakar, Valentine Rosier, Eric Bailly, Rachid Ghezzal ve Jean Onana kadro dışı bırakıldı. Arat yönetiminin ilk teknik direktörü de, Fernando Santos oldu.

Süper Lig’in ilk yarısında Beşiktaş 30 gol attı, 26 gol yedi. 19 maçta 7 mağlubiyet ve 2 beraberlik aldılar. Şu an dördüncü sıradalar.

UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde de Clubbe Brugge, Bodo Glimt ve Lugano’nun olduğu grubu dört puanla 3. sırada tamamladılar.

Hasan Arat

Halil Umut Meler’e saldırı

11 Aralık’ta oynanan Ankaragücü x Çaykur Rizespor maçının ardından, Türk futbolunun en karanlık anlarından birine şahit olduk. Kararlardan memnun olmayan MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca sahaya indi ve hakem Halil Umut Meler’e saldırdı. Yumrukla darp etti. Koca’nın yanındakiler, yere düşen Meler’e tekme atmaya devam etti.

Faruk Koca, PFDK tarafından futboldan ömür boyu men cezası aldı. PDFK ayrıca Ankaragücü’ne 5 maç seyircisiz oynama ve 2 milyon TL para cezası verdi.

Tüm dünya, maalesef bu olayı konuştu. Milat olması umulan olaydan sonra, hakem tartışmaları tabii ki bitmedi.

İstanbulspor sahadan çekildi

İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, Trabzonspor maçındaki hakem kararlarına tepki olarak karşılaşmanın ikinci yarısında takımını sahadan çekti.

Bordo-mavili takımı 2-1 öne geçiren golden önce Loshaj ile Mendy arasında Trabzonspor ceza sahası önünde yaşanan mücadele sonrasında Loshaj yerde kaldı. Hakem Ali Şansalan oyunu devam ettirdi ve pozisyonun devamında bordo-mavili takım ikinci golünü attı. VAR incelemesinin ardından da hakem Şansalan gol kararını verdi.

Mücadelenin 73. dakikasında saha kenarına gelen Sarıalioğlu, hakemin ikinci gol öncesinde faul kararı vermemesine tepki olarak takımını sahadan çekti. İstanbulsporlu bazı futbolcuların uzun süre oyuna devam etme ısrarına rağmen başkan Sarıalioğlu kararını değiştirmedi ve takımını sahadan çekti.

İstanbulspor 3 puan silme cezası aldı. Şu an 6 puanla son sıradalar ve kendilerine en yakın takımın 9 puan gerisindeler. Sahadan çekilerek, neredeyse ligden de çekilmiş oldular.

Süper Lig’de ilk yarının ardından oluşan puan durumu:

Gol Krallığı yarışı

  • Edin Dzeko (Fenerbahçe) – 16
  • Mauro Icardi (Galatasaray) – 12
  • Mame Thiam (Kayserispor) – 11
  • Aytaç Kara (Kasımpaşa) – 9
  • Paul Onuachu (Trabzonspor) – 9
  • Sebastian Szymanski (Fenerbahçe) – 9
  • Adam Buksa (Antalyaspor) – 8
  • Mbaye Niang (Adana Demirspor) – 8
  • Rey Manaj (Sivasspor) – 8
  • Sokol Cikalleshi (Konyaspor) – 8

Asist Krallığı yarışında üç isim zirvede. Sebastian Szymanski (Fenerbahçe), Yusuf Sarı (Adana Demirspor) ve Haris Hajradinovic (Kasımpaşa) 7 asistle zirveyi paylaşıyor.

En çok gol atan takım: Fenerbahçe – 56
En az gol yiyen takım: Galatasaray – 10

Editör: Mehmet Ali Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.