Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP bildiri tavrını sürdürüyor | Tanju Tosun: “Muhalefetin iktidara hesap sorma anlayışını önemsediğini gösteren bir yaklaşımdır”

Pençe Kilit Harekâtı bölgesinde dokuz askerin şehit olmasının ardından iktidar ve muhalefet partileri, aday tanıtım törenlerini iptal etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sorumlularla aynı bildiriye imza atmayacaklarını söyledi, iktidara altı soru sordu. Siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, CHP’nin tavrını, “Muhalefetin, iktidara karşı hesap sorma anlayışını ne kadar önemsediğini gösteren bir yaklaşımdır” sözleriyle değerlendirdi. 

Pençe Kilit Harekâtı bölgesinde hafta sonu (13-14 Ocak) dokuz asker şehit oldu, dört asker yaralandı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Dolmabahçe’de konuyla ilgili güvenlik toplantısı yapıldı. Ayrıca iktidar ve muhalefet partileri, bu hafta sonu yapılması planlanan aday tanıtım toplantılarının iptal edildiğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ise cumartesi (13 Ocak) Özgür Özel başkanlığında olağanüstü toplandı. MYK, “Anayasa’ya saygı” mitinginin iptal edilmesine karar verdi. MYK’nın hazırladığı sonuç bildirgesinde, operasyonda son durum ve askerlerin nasıl korunduğuna ilişkin altı soru soruldu. Özgür Özel, sorumlularla aynı bildirinin altına imza atmayacaklarını söyledi, “Biz ‘Evlatlarımızın kanı yerde kalmasın’ demek yerine ‘Kanları akmasın’ diyoruz” dedi.

Siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, CHP’nin iktidara sorduğu soruları ve etkinlikleri iptal etmesini değerlendirdi:

“CHP’ye eleştiri getirenlerin ne kadar haksız olduğunu ilan etti. CHP, kurucu parti olarak teröre karşı gerekli refleksleri gösteren bir partidir. CHP, terörle mücadele konusunda ne tür adım atmanın bu sorunu kökten çözeceğine ilişkin bakış açısı olan partidir. İkinci kez, ortak bildiriye imza atmak yerine kendisi bir bildiri hazırlayıp kamuoyuna açıklaması dikkate değerdir.”

“Mesele sadece bildiri açıklamak değil”

“Mesele sadece bildiri açıklamak değil, kurumsallaşmış demokrasilerde olmazsa olmaz hesap sorma ve hesap verme anlayışını bir siyasi parti bir kez daha hayata geçiriyor. Son yayımlamış olduğu bildiride, sormuş olduğu sorularda terörün kökten çözümü konusunda can alıcı sorular ve aynı zamanda demokrasilerde muhalefetin, iktidara karşı hesap sorma anlayışını ne kadar önemsediğini gösteren bir yaklaşımdır.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 18 günlük aranın ardından çalışmalarına 16 Ocak Salı günü başlıyor. Meclis’in ilk mesai gününde gündemi terör olacak. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 16 Ocak saat 15.00’de toplanacak olan Meclis Genel Kurulu’nda konuşacak. Bakanlar Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde 9 askerin şehit olması nedeniyle Genel Kurul’u terör konusunda bilgilendirecek. Detayları Medyascope Muhabiri Evrin Güvendik aktardı. 

İYİ Parti Başkanlık Divanı 11.30’da Meral Akşener başkanlığında toplandı. Toplantının ardından İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, 14.30’da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İYİ Parti’de yaşananları ise Medyascope Muhabiri Özgecan Özgenç anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.