Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özgür Özel: “Harekat kararları askeri olarak mı veriliyor yoksa sivil olarak verilip askere dayatılıyor mu?”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, grup toplantısında terör saldırılarında şehit olan askerler için “Aynı bölge, aynı üs, aynı zafiyet, aynı hatalar ve yeni şehitler” diyerek iktidarın sorumluluğunu vurguladı. CHP’nin ortak bildiriyi imzalamama kararını eleştirenlere yanıt veren Özel, AKP’den ayrışarak kendi bildirgesini imzalaması için İYİ Parti’ye çağrı yaptı. Özel, operasyon bölgesine ilişkin kararlar için “Askeri olarak verilmekte mi, askere dayatılmakta mı” diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 16 Ocak Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) grup toplantısı konuşmasında, iktidara terör saldırılarıyla ilgili sorular yöneltti. 

“Aynı bölge, aynı üs, aynı zafiyet, aynı hatalar ve yeni şehitler”

Özel, aralık ayında 12 askerin şehit olduğu Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde, 12 Ocak’ta dokuz askerin daha şehit olmasıyla ilgili “Aynı bölge, aynı üs, aynı zafiyet, aynı hatalar ve yeni şehitler” diyerek iktidarı eleştirdi. Aralık ayında TBMM’nin ortak bildirisine CHP’nin imza atmaması nedeniyle eleştirilen Özel, şöyle devam etti: 

“CHP’ye imza atmadı diye ‘Vatan haini’ diyebilecek tıynettekiler uzaklardan iyi dinlesin. Bugün Meclis Başkanı yine bir bildirge kaleme almış, bütün partilere yollamış. İmzalayanlar var, CHP imzalamadı. Bu kez Saadet, Gelecek, DEVA, Demokrat Parti imzalamadı. CHP ve Saadet, Gelecek, DEVA, Demokrat Parti kendi bildirgelerini Meclis Başkanlığı’na sunuyor. AK Parti, MHP ve İYİ Parti de bir başka bildirge sunuyorlar. Hepsi okunsun, oylansın. Kim nerede, nasıl duruyor, kim kimin yanında duruyor? Hepsi belli olsun.”

İYİ Parti’ye çağrı: “AK Parti’den ayrışarak kendi bildirgelerini imzalamasını ümit ediyoruz”

“Bir tek şey söylerim, üyelerinin iyi niyetine, vatanseverliğine, Cumhuriyetçiliğine, Atatürkçülüğüne sahada hepimizin şahit olduğu, geçmişte birlikte ittifak içinde olduğumuz, AK Parti’nin ve MHP’nin yanlış politikalarına onurla itiraz eden İYİ Parti’nin de bu sorunlu AK Parti’den ayrışarak kendi bildirgelerini imzalamasını ümit ediyoruz. Aksi durum hepimizi çok üzüyor.”

“Bazı telefonların gelmemesiyle gurur duyuyorum”

Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın terör saldırılarıyla ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ararken, kendisini aramamasıyla ilgili şunları söyledi:

“Samimiyetle, laf aramızda söyleyeyim. Bazı telefonların gelmesi, gelmemesinden daha kötüdür. Gelmeyen telefon ile gurur duyuyorum çünkü o telefonu açarken bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak, ülkenin çıkarlarını düşünerek, bütün oy veren seçmene saygı duyarak değil, geleceğe dönük siyasi tahlil, tasarruf, taktiklerini düşünerek yapıyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek tahayyülünde yer almamak CHP için onurdur.”

“Kararlar askeri olarak verilmekte mi, askere dayatılmakta mı?”

CHP’nin Pençe-Kilit Harekâtı’nın askeri hedeflerine, zafiyet olup olmadığına ilişkin gündeme getirdiği altı soruyu sıralayan Özel, “Bu sorular ömürleri boyunca bu orduya şanla şerefle hizmet etmiş komutanların meselede gördüğü sorunlar, bize yaptıkları doğru yönlendirmeler ve meselenin çözümüne yönelik önerileri de içinde bulunduran yapıcı sorulardır” dedi. Özel şöyle devam etti:

“Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yanıtlaması gereken temel nokta ise şudur: Çetin bir coğrafyada zorlu kış koşullarında, sınırlarımızın uzağında üst bölgelerinde, Mehmetçiklerimizin güvenliğinin sağlanamadığı süreçte bu kararlar askeri olarak verilmekte ve savunulmakta mıdır, yoksa sivil olarak verilmekte ve askere dayatılmakta mıdır?”

İktidarın ABD’yi PKK-YPG’yi desteklemekle suçlarken, İsveç’in NATO üyeliği üzerinden F16 savaş uçağı için pazarlık yaptığını söyleyen Özel, “NATO terörün, PKK’nın karşısında bir müttefik gibi mi, yoksa iki yüzlü mü davranacaktır” diye sordu.

“AK Parti hiçbir şey yapmasa en düşük emekli maaşı 25 bin lira olacaktı”

Türkiye’nin ekonomi alanında kötü yönetildiğini söyleyen Özel, en düşük emekli maaşı üzerinden AKP’yi eleştirdi:

“AK Parti geldiğinde en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 147’si kadardı. AK Parti hiçbir şey yapmasa, sadece Ecevit hükümetinden aldığı şekliyle asgari ücretin yüzde 147’sini verse bugün en düşük emekli maaşı 25 bin lira olacak ancak şu an yüzde 44’ü kadar, 7 bin 500 lira. İşte Tayyip Erdoğan’ın emeklinin elinden tutup getirdiği nokta.”

Özel, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi için TBMM’ye sundukları önergenin oylatılması için iktidara çağrı yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.