Tersine göç ve Kuzey Afrika’ya sürgün: AfD’nin Almanya’daki gizli toplantısında neler konuşuldu?

Almanya’da gündem, 25 Kasım 2023’de başkent Berlin yakınlarında bulunan Potsdam kentinde göçmen karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yaptığı gizli toplantı. Üst düzey siyasetçilerin katıldığı toplantıda, AfD’nin iktidara gelmesi halinde milyonlarca göçmeni sınır dışı etme planları tartışıldı. Görüşmenin ve toplantıda konuşulanların basına sızdırılması üzerine ülkede tartışmalar alevlendi. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, toplu sınır dışı edilmelere yönelik bir “master planı”nın görüşüldüğü toplantıyı kınadı. Scholz, X hesabından yaptığı açıklamada, “Kökeni, ten rengine bakmaksızın herkesi koruyoruz. Tarihten ders çıkarmak sözde kalmaktan çok daha fazlasıdır. Demokratlar bir arada durmalı” diye yazdı. 

Kasım 2023’te düzenlenen gizli toplantıyı ilk olarak Correctiv haberleştirdi. Landhaus Adlon Otel’indeki toplantıya AfD’li siyasetçiler, Neo-Naziler, milyarderler, Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) aşırı sağ kanadından bazı isimler, avukatlar, politikacılar ve doktorlar da katıldı.

AfD, Almanya’nın en büyük ikinci partisi.

Toplantıda ne konuşuldu?

Toplantının konusu “Tersine Göç (Remigration) için Ana Plan”. Correctiv’in aktardığına göre toplantının ilk konuşmacısı Martin Sellner, konuşmasında Almanya’yı terk etmesi gereken üç göçmen grubundan bahsetti. Sellner’in bahsettiği üç göçmen grubu şöyle: Sığınmacılar, oturma hakkına sahip olanlar ve asimile olmamış Alman vatandaşları.

Katılımcılar, Sellner’in “master planı”nın içeriğine dair bir eleştiri getirmiyor. Aksine, Sellner’in anlattıklarını destekleyen birçok soru soruyor. Çünkü bu planın uygulanabilirliğine dair bazı kuşkular var.

Kuzey Afrika’da sürgün mü?

Toplantıda tartışılan konulardan bir diğeri Kuzey Afrika’daki isimsiz bir ülkeye 2 milyon göçmeni sınır dışı etme fikri. Sellner, Kuzey Afrika’da “model bir devlet” inşa ederek buraya göçmenleri yerleştirmek istiyor. Sellner bu bölgede eğitim ve spor imkânlarının da tanınacağını belirtiyor. Bu fikir, Madagaskar Fikri’ni anımsatıyor. 

Madagaskar Planı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından düşünülen ancak gerçekleşmeyen bir proje. Bu plan, Yahudi nüfusunu Alman hâkimiyetindeki topraklardan uzaklaştırmak amacıyla geliştirildi. Adolf Hitler ve diğer Nazi yetkilileri, özellikle Doğu Avrupa’da bulunan Yahudi nüfusunu Madagaskar Adası’na zorla göndermeyi planlamışlardı. Ancak, bu proje pratikte hayata geçirilmedi.

“Master plan” nasıl hayata geçirilecek?

“Master plan”ın nasıl uygulamaya konulacağı da toplantıda konuşulan bir diğer konu. Katılımcıların pek çoğu bu plan için paranın gerekli olduğuna vurgu yapıyor. Çünkü bu planın anlatılabilmesi için influencerlarla konuşulacak, üniversitelerde propagandalar ve eylemler düzenlenecek. Yani ülkede, aşırı sağcı bir kamuoyu oluşturulacak.

Toplantıya kimler katıldı?

Gizli toplantıya, AfD lideri Alice Weidel’in yakın arkadaşı Roland Hartwig de dahil olmak üzere üst düzey siyasiler katıldı. Weidel, toplantıya katıldığının ortaya çıkmasının ardından görevinden alındı. 

Almanya ve Avusturya’nın dört bir yanından Neo-Nazilerin yanı sıra beyazların üstünlüğünü savunan Generation Identity grubunun bir üyesinin de toplantıya katılanlardan. 

Merkez sağ Hıristiyan Demokratlar Partisi’nin (CDU) iki üyesinin de katıldığı söyleniyor.

Toplantıda olanların isimleri şöyle: Roland Hartwig, Gerrit Huy, Ulrich Siegmund, Tim Krause, Gernot Mörig, Arne Friedrich Mörig, Astrid Mörig, Martin Sellner, Mario Müller, Wilhelm Wilderik, Mathilda Martina Huss, Simone Baum, Michaella Schneider, Silke Schöreder, Ulrich Vosgerau, Alexander von Bismark ve Henning Pless.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.