Çin’in nüfusu azalmaya rekor düzeyde azalmaya devam ediyor. Ulusal İstatistik Bürosunun (UİB) verilerine göre, 2022’de 1 milyar 411 milyon olan Çin ana karası nüfusu, 2023’te 1 milyar 409 milyona geriledi. Doğum oranı ise binde 6,39 ile ulusal kayıtların tutulmaya başlandığı 1949’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Çin nüfusunun azalmasıyla Hindistan’ın, “dünyanın en büyük nüfusa sahip ülkesi” olarak kayıtlara geçti. Çin’in nüfusu 2022’de azalmaya başlamış ve 1960’lı yıllardan sonra ilk kez azalmıştı. Bu azalma eğilimi 2023’te de devam etti. 2023’te 11,1 milyon kişi hayatını kaybetti. Ölüm oranı ise binde 7,87 olarak kaydedildi. Doğum oranı ise 2022’ye kıyasla yüzde 5,7 azaldı. 2023’de Çin’de 9,02 milyon bebek dünyaya geldi.
- OKUYUN | Çin’de doğurganlık oranı ülke tarihinin en düşük seviyesinde
- OKUYUN | Çin’in nüfusu 1961’den bu yana ilk kez azaldı
- OKUYUN | Çin’in nüfusu artırma planı: 25 yaşına kadar evlenen kadınlara nakit para
Gençler neden çocuk yapmıyor?
Çin’de evlilik için yasal yaş sınırı erkekler için 22, kadınlar için 20. Ancak evlenen çiftlerin sayısı düşüyor. Kadınlar çocukların bakım ve eğitim masraflarının yüksek olması ve kariyerlerine ara vermek zorunda kalmaları nedeniyle çocuk yapmıyor. Çin’in pek çok bölgesinde de babalık izinlerinin olmaması, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin önünde bir engel olarak duruyor.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping geçtiğimiz aylarda katıldığı bir toplantıda nüfusu arttırmak için eğitim, bilim ve teknolojiye odaklanılacağını söylemişti.
Çin ve “tek çocuk” politikası
2016 yılında doğum oranlarını artırmak için ülkede 35 yıldan uzun bir süredir uygulanan “tek çocuk” politikasını terk eden Çin’de, özellikle büyük kentlerde çocuk büyütmenin yarattığı maddi imkansızlıklar sebebiyle doğum oranlarının düştüğü belirtiliyordu. Ülkede uygulanan “iki çocuk” politikasında üçüncü çocuklarına sahip olan aileler “sosyal destek cezası” adı altında devlete belli bir ücret ödemek zorunda bırakılıyordu. Bu ücreti her yerel hükümet kendi belirliyordu.
Son yıllarda Pekin hükümeti, çocuk yapmayı teşvik eden kanunlar çıkarsa da bu politikalar nüfusta bir artışa yol açmadı.
Kaynak: Guardian
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.