Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Merkez Yürütme Kurulu (MYK) 25-26 Ocak’ta toplanacak. Medyascope’un Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre MYK’da Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) adaylığı için “Parti uygun görürse düşünebilirim” açıklaması görüşülecek.

DEM Parti, 25-26 Ocak’ta düzenleyeceği MYK’da Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) için adaylığı önerisini gündemine alacak. Edinilen bilgiye göre Başak Demirtaş’ın bu önerisi Parti içerisinde sürpriz oldu ve konu daha önce Parti içinde konuşulmadığı ve tartışılmaya ihtiyaç duyulduğu için MYK’da değerlendirilecek. Değerlendirme sonrasında Demirtaş’ın aday olup olmayacağı netleşecek.
- Batı illerindeki büyükşehirlerde “kent uzlaşısı” olmazsa DEM Parti seçimlere kendi adıyla girecek
- DEM Parti, batı illerinde adaylık başvurularını alacak
Edinilen bilgiye göre Parti’de “güçlü bir aday” olarak görülen Demirtaş’ın adaylığı İstanbul için düşük bir ihtimal olarak görünüyor. DEM Parti, İstanbul ve Ankara gibi Batı illerinin olduğu büyükşehirlerde “kent uzlaşısı” aradığını ve bu doğrultuda aday çıkaracağını açıklamıştı. DEM Parti, 18 Aralık 2023’te yaptığı MYK toplantısında “kent uzlaşısı” stratejisi kapsamında Batı illerinde aday adayı başvurularının alınmasına karar vermişti.
- DEM Parti, “kent uzlaşısı” stratejisi kapsamında farklı siyasi partilerle masaya oturabilir
- HEDEP, yerel seçimlerde büyükşehirler dahil Türkiye’nin her yerinde aday çıkaracak
- DEM Parti Meclisi, sonuç bildirgesini yazılı açıklayacak
“Başak Hanım’ın başvurusu yok”
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 20 Aralık 2023’te Medyascope’un Başak Demirtaş’ın İBB adaylığı iddialarına ilişkin sorusunu şöyle yanıtlamıştı:
“Bizim aday çıkaracağımızı açıkladığımız ilçelerde zaten aldığımız oy oranları ortada, dolayısıyla bu listeler Merkezi Seçim Koordinasyonumuz ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Komisyonumuzun çalışmaları neticesinde MYK’da uzun uzun tartışılarak belirlendi. Aday belirleme konusunda ise hiçbir isim henüz netleşmiş değil. Zaten bu adayları koşullarımızın mümkün olduğu her yerde ön seçimle ve kent uzlaşısıyla belirleyeceğiz. Dolayısıyla Başak Demirtaş da dahil, netleşmiş hiçbir isim yok. Başak Hanım’ın da başvurusu yok.”
- DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ile söyleşi: Başak Demirtaş İstanbul’a aday olacak mı, kentlerde hangi partiyle nasıl uzlaşılacak?
- Rawest araştırdı: İstanbul’da yaşayan Kürt seçmen Başak Demirtaş’ın aday olmasını istiyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 22 Ocak’ta (bugün) basın toplantısı yapan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli ise, Demirtaş’ın adaylık açıklamasıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi:
“Başak Hanım’ın, sayın Demirtaş’ın başvurması sevindirici bir şey. Biz herkesin başvurmasını istiyoruz ama tabii ki değerlendirmeyi komisyonlarımız ve MYK’mız yapacaktır. Benim için, şahsım olarak sürpriz oldu tabii, daha önceden haberim yoktu. Önceden haberiniz yoksa o sürprizdir.”
Ne olmuştu?
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Başak Demirtaş Artı Gerçek’ten İrfan Aktan’a İBB için adaylık iddialarına ilişkin konuştu. Demirtaş görüşmede, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” diye konuştu.
Başak Demirtaş, “Bu durumda birilerine kazandırmak veya kaybettirmek için değil, İstanbul’da kazanmak için yarışa gireriz ve iddialı oluruz” dedi.