Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muş Alparslan Üniversitesi’den öğretim görevlisi ilanı: Büyükbaş veya küçükbaş hayvan yetiştirme alanında tez yazma şartı istendi

Muş Alparslan Üniversitesi’nin akademik kadro ilanında Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü için, “Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı’nda büyükbaş hayvan yetiştirme veya küçükbaş hayvan yetiştirme alanlarından birinde tezli yüksek lisans yapıyor olmak” şartı arandı. Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü için de, “engellilerde egzersiz ve spor alanında tezli yüksek lisans yapıyor olma” şartı getirildi. İlanlar için yapılan sınavlara girmeye birer kişi hak kazandı, yabancı dil puanı 80 olan aday elendi.

Muş Alparslan Üniversitesi, 31 Aralık 2023 tarihinde öğretim üyesi alımı için kadro ilanı açtı. Açılan ilanda Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) 9 Mart 2021’de yayımladığı yönetmelikte “İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının kısmi veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara yer verilemez” denilmesine karşın tez konularının başvuru için önkoşul olarak sunulması tepki çekti.

Uygulamalı Bilimler Fakültesi Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı‘na alınacak araştırma görevlisi için açılan ilanda “Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nden mezun olmak, Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı’nda büyükbaş hayvan yetiştirme veya küçükbaş hayvan yetiştirme alanlarından birinde tezli yüksek lisans yapıyor olmak” şartı yer aldı.

Spor Bilimleri Fakültesi Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Anabilim Dalı için de, “Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri veya Spor Yöneticiliği Bölümü’nden mezun olma, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı’nda engellilerde egzersiz ve spor alanında tezli yüksek lisans yapıyor olma” şartı arandı.

18 Ocak’ta açıklanan ön değerlendirme sonucunda Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Anabilim Dalı için yabancı dil puanı 58 olan bir kişinin sınava girebildiği ancak yabancı dil puanı 80 olan adayın söz konusu alanla ilgili tez çalışması olmadığı için sınava katılmaya hak kazanmadığı görüldü.

Uygulamalı Bilimler Fakültesi Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı‘nda ise yabancı dil puanı 52 olan bir adayın sınava girmeye hak kazandığı ortaya çıktı.

“Kadro rağbet görmüyor”

Üniversiteden ulaştığımız yetkililer ise araştırma görevlisi alımlarında uygulanabilecek şartların sınırlarının YÖK tarafından belirlendiğini anlattı.

Ulaştığımız yetkili, “Aynı şartlar dahilinde her iki bahsettiğiniz bölümde sadece yazılabilir tek şart olan ilgili bölümde yüksek lisans ve doktora yapıyor olma şartını koşmuşlar ki, zaten bütün akademik ilanlar bu şart ile çıkıyor. Ziraat Bölümü’ne alınacak kadroya sadece bir başvuru gelmiş. Mâlum Türkiye’deki Ziraat ve Tarım Hayvancılık Bölümleri’nde istihdam sorunu var şu anda, rağbet görmüyor. Diğer beden eğitimi kadrosunda ise bahsedilen bölümün lisansüstü eğitim yapma şartını karşılamadığı için ikinci başvuran aday ön değerlendirmede elenmiş, uzmanlık alanı dahilinde alım yapılmadığında bölümün kadrodan beklentilerin karşılanmayacağı sebebiyle bu şart yazılıyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.