Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugün bilmeniz gerekenler (29 Ocak 2024)

Medyascope editörleri Türkiye’den dünyaya, günün öne çıkan haberlerini sizler için derledi.

Kadının kendi soyadını kullanmasının önünü açan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili nüfus müdürlüklerine gidenler, memurların, hatta ilgili dairenin müdürünün bile konuya ilişkin bilgisinin olmadığını söylüyor. Eski soyadını kullanmak için başvuran Avukat Sema Yurtbilir ile Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan anlatıyor.

Sakarya’da Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) 2017-2022 yıllarında cinsel istismara maruz bırakıldığı gerekçesiyle adli vaka olarak değerlendirilen bin 147 çocuğun dosyası incelendi. Araştırmaya göre 3-6 yaş grubunda 82, 7-11 yaş aralığına 284 cinsel istismar kaydı açıldı, vakalarda yaş ortalaması 12 olduğu tespit edildi. Çalışmada 22 çocuğun hamileliğinin sürdüğü, üç çocuğa kürtaj yapıldığı ve 10 çocuğun doğurduğu görüldü.

Ürdün’de Suriye sınırındaki bir Amerikan üssüne insansız hava araçları ile düzenlenen saldırıda 3 Amerikan askeri öldürüldü, 25 asker yaralandı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, saldırının Suriye ve Irak’ta faaliyet gösteren İran destekli gruplar tarafından düzenlendiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Balıkesir’in Edremit ilçesinde ön seçim yapmaya hazırlanıyor. Parti, ön seçimde beş aday adayı arasından seçilebilir durumdaki iki kadın aday adayının yarışmasına karar verdi. Böylece CHP ilk kez “mor sandık” uygulamasıyla ön seçim yapacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.