Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bölge İdare Mahkemesi’nden “Kanal İstanbul” kararı: Tema Vakfı’nın projeye açtığı iptal davası reddedildi

TEMA Vakfı’nın Kanal İstanbul’un çevre düzeni tadilatının haksız ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi talebiyle açmış olduğu dava, Bölge İdare Mahkemesi’nce reddedildi.

TEMA Vakfı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na, Kanal İstanbul Projesi’nin iptaline ilişkin İstanbul Bölge İdare Mahkemesi‘nde dava açtı.

Bakanlık, davanın, menfaat yokluğu nedeniyle usulden, projenin hukuka uygun olması nedeniyle de esastan reddine karar verilmesi gerektiğini savundu.

TRT’nin haberine göre, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda ise dava konusu plan değişikliğinin planlama esasları, şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu belirtildi.

“Şehircilik ilkelerine uygun”

Davayı değerlendiren mahkeme onaylı çevre düzeni planında değişikliğe gitmek için yeterli teknik ve nesnel gerçeklerin oluştuğunu belirtti.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Kanal İstanbul Projesi’nin Türkiye’nin izlediği uluslararası ilişkiler politikasının stratejik bir parçasıdır. Proje, ülkenin küresel şehri İstanbul’a özel bir sorumluluk ve değer yüklemiştir. Kentin ve İstanbul Boğazı’nın her anlamda daha güvenli bir yer haline getirilerek rahatlatılmak istenmesinden bahisle bu planlama gündeme gelmiştir.”

Projenin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve tekniklerine uygun olduğuna karar veren mahkeme, davanın reddine hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.