Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti’de “engellenen afiş” tartışması | Zorlu: “Murat Ongun’dan bilgi alırlarsa detayları net şekilde görmüş olacaklar”

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, seçim kampanyası afişlerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından engellendiği yönündeki tartışmada, Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun’a işaret etti. Zorlu, “Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel açıklama yapmış olmasına rağmen şirketten olumlu adım atılmadı. Zannediyorum bilgiyi doğru yerden almıyorlar. Belki Murat Ongun’dan bilgi alırlarsa durumun gerçekliğini net ve detaylı şekilde görmüş olacaklar” diye konuştu. 

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, 1 Şubat Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, İYİ Parti’nin yerel seçim afişlerinin sansürlendiğine ilişkin tartışmayla ilgili sorulara cevap verdi. Zorlu’ya, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in sansür açıklamasının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun verdiği yanıtlar soruldu. 

“Genel Başkanımızın sözleri çarpıtıldı, biz hem Saray’ı, hem bugün karşımıza çıkarılan engelleri vurguladık”

Zorlu, ilk olarak süreci anlattı:

“Öncelikle bu süreci bir kez daha vatandaşlarımıza hatırlatmak istiyorum. Biz tek başımıza seçime katılma kararı aldık, ne olduysa o kararı almamızdan itibaren iki yumruk arasına sıkıştırılmak istenen milletimizin bu mücadeleye ortak oluşu engellenmek istendi. O anlamda önümüze engeller konulmaya gayret edildi. Genel Başkanımızın dünkü yaptığı açıklamada bazı sözleri, bazı medya organları tarafından çarpıtılarak verilmiştir. Biz hem Saray’ın, hem bugün karşımıza çıkarılan bu engellerin de altını çizerek özellikle vurguladık. Hatırlayacaksınız, İYİ Parti kurulduğunda uzunca bir süre çok büyük engellemelerle karşılaştı. Barikatlar kuruldu, araçlar engellendi, salonlar verilmedi, elektriklerimiz kesildi. Bunları yapanlar kimdi? Genel Başkanımız dün bunları da ifade etti. Dedi ki ‘Bunların yanına yeni bir tane daha engelleme eklendi.’ Bunun altını çiziyorum çünkü bazı yayın organları buradan dem vurarak, demlendiklerini unutup, başka noktalara tartışmayı taşıma gayreti içerisinde oldular.”

“Şirket bu sloganları bu haliyle kullanmalarına izin verilmediğini bize bildirdi”

“Biz bu seçim sürecinde de seçim kampanyamızı yürütme anlayışıyla prosedürleri tamamladık. Seçim kampanya ekibimiz çalışmalarını tamamladı ve üç büyükşehirde pazartesi günü itibariyle tüm vatandaşlarımıza sunacağımız tanıtım afişlerimiz billboardlara çıkacak, bunları vatandaşlarımızın takdirlerine sunmuş olacaktık. İlgili yüklenici şirketle anlaşmamızı yaptık, sözleşmemizi yaptıktan sonra ücretimizi gönderdik. Bu manada pazar günü içerisinde söz konusu illerde billboardlara konumlandırılmak üzere baskılar da alınmaya başlandı. Ama ne olduysa o arada ilgili şirket bize geri döndü ve bu afişleri, bu sloganları bu haliyle kullanmalarına izin verilmediğini bize bildirdi.”

“Bu tutumun siyasal rekabetle, demokrasiyle alakası yok”

Zorlu, “Tek adam baskısına da eş başkan kavgasına da mecbur değilsin” ve “Cumhuriyete savaş açana da teröre alan açana da mecbur değilsin” yazılı dövizleri göstererek devam etti: 

“Ne zaman görülmüş, bir siyasi partinin propagandası milletine sunduğu taahhütlerin bir belediye tarafından belirlenmek istenmesi. Dolayısıyla bu tutumun siyasal rekabetle, demokrasiyle hiçbir alakası yoktur. İlgili şirketten yazılı olarak da bize bu cevabı vermelerini istedik, hâlâ bir cevap yok.” 

Zorlu İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun’u işaret etti 

Zorlu, İmamoğlu ve Özel’in açıklamalarına rağmen adım atmayan şirketin, İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun’dan bilgi almalarını tavsiye etti:

“Sayın İmamoğlu ve Sayın Özel bu konuda bir açıklama yaptı, yanlış hatırlamıyorsam ikisinin de açıklamasının üzerinden 24 saat geçti. Bize herhangi bir şekilde bu şirketten, anlaşmamız olduğu halde, parasını ödemiş olduğumuz halde ve birisi CHP’nin genel başkanı diğeri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı bu açıklamaları yapmış olmalarına rağmen herhangi bir olumlu seyir, adım, girişim olmamıştır. Zannediyorum bilgiyi doğru yerden almıyorlar. Onun için mesela, belki Sayın Murat Ongun’dan bilgi almak isterlerse durumun gerçekliğini, detaylarını çok daha net bir şekilde görmüş olacakları düşüncesindeyim.”

Ne olmuştu?

İYİ Parti, 30 Ocak Salı günü sosyal medya hesaplarından seçim afişleri için anlaştıkları şirketin, İstanbul’dan aldıkları telefonların yoğun baskısıyla afişlerini billboardlara asmadığını açıkladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de 31 Ocak’ta grup toplantısında “Önümüze bu engeli çıkartan iktidar değil, ana muhalefet. Bizi sansürlemek isteyen Saray değil, Belediye. Bizi engellemeye çalışan Beştepe değil, Saraçhane” demiş ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu işaret etmişti. 

Özgür Özel, Akşener’in sözlerinin sorulması üzerine Duydum, şaşırdım, sorup öğreneceğim. Yapabileceğim bir şey varsa, çözmem gereken bir şey varsa derhal gerekli müdahaleyi yaparım demişti. 

Ekrem İmamoğlu ise, konuyla ilgili “Bu tarz bir girişimde bulunmayacağımızı en iyi Sayın Akşener bilir. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu üzerinden konuşmak veya taş atmak, böyle bir prim yapacak zannedilir şekle doğru gidiliyor. Bize atılan hiçbir taşın etkisi olmaz” diye konuşmuştu. 

“Tartışmayı uzatacak bir durum yok”

İYİ Parti İBB Başkan Adayı Buğra Kavuncu ise Billboard meselesine ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:

“Partimizin yapmış olduğu afişler vardı, sadece İstanbul özelinde değil. Ankara, İzmir için de bir ajans var. Bu ajans üzerinden bu afişlerin asılması ile alakalı bir teşebbüste bulunulmuş ama afişler asılmamış. Orada polemiğe girecek, tartışmayı çok uzatacak bir durum yok. Çok basittir bunun çözümü. Eğer ben sorumlu değilsem derim ki; ‘Buyurun gelin asın. Şu billboardlar sizin, afişler sizin.’ Biz, zamanında TRT’nin eşit süre vermediği konusunda çok yakınmıştık. Biz, böyle bir Türkiye hayal ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.