Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kaçma şüphesi” nedeniyle tutuklanan Hüda Kaya’nın avukatı: “İfade vermek istemesine rağmen bu kararı kaldırılmadı”

Kobani davası kapsamında “kaçma şüphesi” ve “suçlamalarla ilgili kuvvetli şüphelerin olması” sebebiyle 1 Kasım 2023’te tutuklanan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın avukatı Zilan Leventoğlu açıklama yayımladı. Hüda Kaya’nın neden tutuklu olduğu soran Leventoğlu, “Hakkında kaçaklık kararı olan biri savcılığa defalarca ben buradayım, ifade vermek istiyorum demesine rağmen bu karar neden kaldırılmamış ve Hüda Kaya’nın ifadesi alınmamıştır?” dedi.

Eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, 1 Kasım 2023’te Kobani davası kapsamında “kaçma şüphesi” ve “suçlamalarla ilgili kuvvetli şüphelerin olması” sebebiyle tutuklandı. Bir etkinlik için yurtdışına gidecek olan Hüda Kaya, İstanbul Havalimanı’nda pasaport işlemlerini sorunsuzca geçmiş, uçağın kalkmasına 10 dakika kala gözaltına alınmıştı.

Avukat Zilan Leventoğlu, Hüda Kaya’nın sosyal medya hesabından açıklama yayımladı. Hüda Kaya’nın, hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na defalarca ifade vermek için hazır olduğunu belirttiğini söyleyen Leventoğlu, “Ulaşılabilir olmasına rağmen, İstanbul Başsavcılığı’na farklı dosyalarla ilgili ifade veriyor olmasına rağmen, bilet tarihini haftalar önceden bildirip neden hâlâ ifade alınmadığını sormasına rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hukuksuzca verdiği kaçak kararı nedeniyle ‘kaçma şüphesi’ gerekçe gösterilerek 1 Kasım 2023’te tutuklandı” dedi.

Hüda Kaya’nın her zaman ulaşılabilir olduğunun altını çizen Leventoğlu, üç aydır her hafta yaptıkları tutukluluğa itiraz ve tahliye taleplerinin bir-iki cümlelik aynı matbu gerekçelerle reddedildiğini aktardı.

Leventoğlu şu soruları sordu:

“İkametinde olan ve telefonları açık olan biri hakkında kaçak kararı hangi nedenle ve nasıl verilebilmiştir?

Daha bir hafta önce İstanbul Başsavcılığı’na gidip ifade veren biri hakkında Ankara Başsavcılığı neye dayanarak kaçak kararı vermiştir?

Hakkında haftalar önce verilmiş kaçaklık kararı olan biri farklı dosyalarla ilgili başka savcılıklara nasıl ifade verip evine geri dönebilmektedir?

Hakkında kaçaklık kararı olan biri savcılığa defalarca ben buradayım, ifade vermek istiyorum demesine rağmen bu karar neden kaldırılmamış ve Hüda Kaya’nın ifadesi alınmamıştır? Avukatının kaçak kararına itirazlarına savcılık haftalarca neden kör kalmıştır?

Yedi aydır devam eden soruşturma dosyasının gizlilik kararı neden kaldırılmamıştır ve neden Hüda Kaya hâlâ ne ile suçlandığını bilmeden tutukludur?

Kaçak kararını anında ve hukuksuzca verebilen Ankara Başsavcılığı neden aylardır aleyhinde tek bir delil bulamadığı Hüda Kaya hakkında bir adım atmamaktadır?

Hüda Kaya’nın hâlâ neden tutuklu olduğunun bilinmediğini aktaran Leventoğlu, “Hakkında hiçbir somut delil olmadığı halde mesnetsiz bir kaçak kararı nedeni ile ‘kaçma şüphesi’ bahane edilerek tutuklanmıştır, tutukluğuna yaptığımız itirazlar da matbu dilekçelerle reddedilmektedir” diye yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.