Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Beşiktaş, lige üç yıldır neden aralık ayında havlu atıyor? 

– 14 maçta alınan 6 galibiyet, 2 beraberlik, 6 mağlubiyet ile 10.’luk

– 13 maçta alınan 6 galibiyet, 4 beraberlik, 3 mağlubiyet ile 5.’lik

– 16 maçta alınan 8 galibiyet, 2 beraberlik, 6 mağlubiyet ile 6.’lık

Yukarıdakiler sırasıyla Beşiktaş’ın 22-23-24 sezonlarındaki bazı haftalarının verileri. Bu 2.5 sezonluk dönemde, Sergen Yalçın’ın çifte kupalı 2020/2021 en sezonun ardından çalıştıkları teknik direktörler veya teknik sorumlular; Önder Karaveli, Valerien Ismael, Şenol Güneş, Burak Yılmaz, Rıza Çalımbay, Serdar Topraktepe (geçiçi) ve şu anda da Fernando Santos. Sadece şu tablo bile Beşiktaş’ın renklerindeki beyazın kulüpten kaçtığını, her yerin simsiyah olduğunun göstergesi.

Geçen sezon Valerien Ismael’in başarısız performansından sonra göreve gelen Şenol Güneş, 15 maçlık yenilmezlik serisi ile sezonu; ikinci Fenerbahçe’nin 2, şampiyon Galatasaray’ın da 10 puan gerisinde 3. sırada bitirmişti. Kötü başlanan bir sezonun ardından Şenol Güneş’in gelmesiyle toparlanan siyah-beyazlılar vardı. Yaz transfer dönemi çok kritikti. Çünkü yapılacak hatalı işler ile Beşiktaş lige gene aralık ayında havlu atacaktı. Siyah-beyazlıların rakipleri uçakları kaldırdı; Zaha, Tete, Tadic, Dzeko… zaten geçen yılı iyi kapatmış olan takımlara dünya çapında eklemeler olarak indirdi. 

Beşiktaş taraftarında zaten kredisi tükenen Başkan Ahmet Nur Çebi ile transfer komitesi sorumluları Ceyhun Kazancı ve Emre Kocadağ ise rakiplerinin hamlelerine; kronik sakatlar Eric Bailly, Alex Oxlade-Chamberlain’in yanı sıra yanlış Onana olduğu iddia edilen Jean Onana, savunamayan savunmacı Daniel Amartey, vedaların insanı Tayfur Bingöl, “o eski halinden eser yok şimdi” Ante Rebic, her yerde iyi niyetli şekilde oynamasıyla Kazakistan’ın Necip Uysal’ı Bahtiyar Zaynutdinov transferleri ile cevap verdi. Bir de unutmadan siyah-beyazlılar rakibi Galatasaray’a transfer çalımı olarak Milot Rashica hamlesini yaptı. 

Transfer dönemi devam ederken Süper Lig 2023/2024 sezonu başladı. Siyah-beyazlılar ligin ilk maçında Fatih Karagümrük’e konuk oldu ve 1-0’lık galibiyetle ayrıldı. Süper Lig’in açılış haftasındaki müsabakaya Beşiktaş; Mert Günok (kaleci) – Valentin Rosier – Arthur Masuaku – Omar Colley – Necip Uysal (Savunma hattı) – Salih Uçan – Amir Hadziahmetovic – Gedson Fernandes (orta saha) – Onur Bulut – Jackson Muleka – Vincent Aboubakar (Forvet hattı) ile çıktı. Uzun uzadıya yazmayayım… Süper Lig’de siyah-beyazlıların oynadığı son maç olan 23. hafta müsabakasına ise ilk haftada forma giyenlerden; Omar Colley – Necip Uysal – Salih Uçan – Gedson Fernades oynadı. Yani Siyah-beyazlılarda ligin açılış maçında forma giyen 7 oyuncu ya gönderildi ya sakatlandı ya da kadro dışı bırakıldı. Bakın bu bir israftır ve bu kadroyu kuran Ahmet Nur Çebi de yerini seçim ile Hasan Arat’a bıraktı. 

Ahmet Nur Çebi’nin yaptığı hataları, transfer komitesinden Ceyhun Kazancı ve Emre Kocadağ’ın saçma sapan hamlelerinin cezasını sadece Beşiktaş taraftarı mı ödeyecek? Bu isimlerin yaptığı israfın bir karşılığı olmayacak mı? Cevap veriyorum: Olmayacak… Hatta yıllar sonra Ahmet Nur Çebi TFF Başkanı bile olabilir. 

Günümüz futbolunda, doğru kadro mühendisliği ile güçsüz gözüken ekipler bile rekabetçi kalabiliyor. Mesela İngiltere Premier Ligi’nde Aston Villa (5.), West Ham United (6.). Veya kadroya uygun menajer eklemesi ile yükselenler de var. Örnek olarak sadece Basklı oyuncuları oynatan İspanya La Liga’dan Athetic Bilbao (5.) ve Ernersto Valverde uyumu da söylenebilir. 

Son 3 sezondur lige aralık ayında havlu atan Beşiktaş’ın en büyük eksiği “futbol aklı”. 7 değil 17 teknik direktör de değişse, yapılmak ve oynanmak istenen plan ile ilgili en ufak bir fikri yok yönetimin. Samet Aybaba ile Feyyaz Uçar’ı futbol kulübü direktörlüğüne getiriyorsan, altlarına egosu daha düşük ve geleceği parlak bir teknik direktörü çalıştırman gerekir. Hasan Arat ve yönetimi ne yaptı? Fernando Santos ile çalışma kararı aldılar. İddia ediyorum yakın bir zamanda ya Samet Aybaba ya da Fernando Santos istifa edecek veya gönderilecek.

Eğer Fernando Santos gibi marka bir isme Beşiktaş’ı emanet ettiysen, ona uygun yapıyı kurman şart. Şu an devre arası transfer döneminin bitmesine 1 haftadan az bir süre kaldı ve siyah-beyazlarılar yine gereksiz panik adımlar atabilir. Bazen hiçbir şey yapmamak, çok şey yapmaktır. Bari bırakın genç futbolcular; Semih’i, Ege’yi, Yakup Arda’yı, Emrecan’ı izleyelim. Değişime de bir futbol aklı transferi ile başlayın…

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.