Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

6 Şubat’ın ardından hafızalarda kalanlar: Uydu görüntüleriyle İSİAS, Rönesans, Diyar Galeria

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Depremler, 11 ilin 62 ilçesinde yıkıma neden oldu. En az 50 bin 783 yurttaş yaşamını yitirdi. 10 ilde olağanüstü hâl, yedi gün millî yas ilan edildi.

İngiltere, Fransa, Japonya, Meksika, Tayvan’ın da aralarında olduğu çok sayıda ülke Türkiye’ye yardım gönderdi. Deprem bölgesine ilk günlerde yeterli yardım ulaşmadı. Yüz binlerce insan evsiz kaldı, çadır kentler kuruldu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yurttaşa “Bunlar kader planının içerisinde olan şeyler” dedi. İYİ Parti lideri Meral Akşener, Erdoğan’ın sözlerine “Kadere sığınma! Bu beceriksizliğin arkasındaki tek sorumlu sensin” diye cevap verdi. Bir yurttaş, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’tan istifasını talep etti. O anları Medyascope muhabiri Edanur Tanış kaydetti.

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Diyarbakır yıkımın en çok hissedildiği iller arasında yer aldı. Adıyaman’da İSİAS Otel, Hatay’da Rönesans Rezidans, Kahramanmaraş’ta Ezgi Apartmanı ve Ebrar Sitesi, Diyarbakır’da Diyar Galeria ve Sözel Apartmanı’nda yaşanan yıkım hafızalarda iz bıraktı.

  • İSİAS Otel

Adıyaman’daki İSİAS Otel’de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) Türkiye’deki voleybol turnuvasına gelen Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencilerinin de bulunduğu 72 kişi yaşamını yitirdi. Enkaza ilk profesyonel müdahaleyi 40. saatin ardından KKTC’den gelen kurtarma ekipleri yaptı. Cenazelere üçüncü günden itibaren ulaşılabildi.

Medyascope muhabirleri Ayşegül Karagöz ve Murat Türsan, depremin birinci yılında İSİAS Otel’de hayatını kaybeden çocukların ailelerinin adalet arayışını “İSİAS: Ortak Davamız” belgeselinde anlattı.

  • Rönesans Rezidans

Hatay’ın Antakya ilçesinde 2013 yılında “cennetten bir köşe” notuyla satışa sunulan Rönesans Rezidans’ta en az 269 kişi yaşamını yitirdi. 250 daireli, 12 katlı rezidansta hayatını kaybedenlerin sayısı kesin olarak belirlenemedi. Enkaz kaldırılmasına rağmen birçok kişiye hâlâ ulaşılamadı. Rezidansın yıkılmasına yönelik 4’ü tutuklu, 3’ü tutuksuz, 1’i firari toplam 8 sanık hakkında 22 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

  • Diyar Galeria

Deprem Diyarbakır’ın 1999 yılında hizmete giren ilk alışveriş merkezi Diyar Galeria’da da yıkıma yol açtı. Alışveriş merkezinin bir bloğu yıkıldı, 89 kişi yaşama veda etti, 22 kişi yaralandı.

  • Sözel Apartmanı

Deprem, Diyarbakır’da yedi apartmanı yıktı. Yenişehir ilçesi Kurt İsmail Paşa Sokak’ta bulunan dokuz katlı Sözel Apartmanı da o apartmanlardan biri. Apartmanın müteahhitlerinden Celal İrkören, eşiyle birlikte binanın birinci katında enkaz altında kaldı. Aynı binada eski Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu’nun yeğeni Engin, eşi Nupelda ve çocukları da yaşamını yitirdi.

  • Emre Apartmanı

49 kişinin hayatını kaybettiği Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi Batıkent Mahallesi’nde bulunan Emre Apartmanı, depremin ardından saniyeler içinde yıkıldı. 22 daire ve 12 kattan oluşan binanın şantiye şefi ve fenni mümessili, depremden yaklaşık bir hafta sonra yakalandı.

Depremin ilk günlerinde enkazın önünde yakınlarını bekleyen yurttaşlar çalışmaların yavaş ilerlediğini söyledi. İlk gün izlenimlerini Dilek Şen, Medyascope deprem bölgesinde | Dilek Şen’in Gaziantep izlenimleri: Kentin en pahalı ve yüksek evleri de en büyük enkazları da İbrahimli’de yazısında paylaştı.

  • Ezgi Apartmanı

Kahramanmaraş’taki Ezgi Apartmanı depremde yıkılan yerlerden yalnızca biri. 35 kişinin yaşama veda ettiği apartmanla ilgili yürütülen soruşturma Aralık 2023’te tamamlandı. İddianamede 3 sanık hakkında 876 yıl 6’şar yıla kadar hapis cezası talep edildi. Binanın müteahhidi ve fenni mesulü hakkında ise 22,5 yıl hapis istendi.

Depremi takip eden haftalarda bölgeye giden muhabirlerimiz izlenimlerini “Medyascope deprem bölgesinde” podcast’inde anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.