Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM erişim engeli başvurularına “toplu hak ihlali” kararı verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), daha önce iptal ettiği internet haberlerinin erişime engellenmesini öngören kanun maddesi hakkında “toplu hak ihlali” kararı verdi. Kararı Medyascope’a değerlendiren Prof. Dr. Yaman Akdeniz, mahkemenin geç kaldığını belirtti ve kararı “Pirus zaferi” olarak değerlendirdi.

AYM, 10 Ocak’ta “kişilik haklarını ihlal ettiği” iddiasıyla internet ortamında yapılan yayın içeriğinin çıkarılması veya erişimin engellenmesini düzenleyen 5651 sayılı kanunun dokuzuncu maddesinin iptaline karar verdi. AYM, bugün (6 Şubat 2024) yayımlanan 22 Kasım 2023 tarihli ve 2016/1430 başvuru numaralı kararla, dokuzuncu maddeyle ilgili başvurular hakkında topluca ihlal kararı verdi.

Meclis yeni kanun yapmazsa karar ekimde yürürlüğe girecek

Medyascope’a konuşan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kararın yaklaşık 500 başvurunun birleştirilmesi sonucu alındığını söyledi. Akdeniz, AYM’nin bu kararı pilot kararın bir sonucu olarak verdiğini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) dokuzuncu madde ile ilgili değişiklik yapmaması üzerine iptal kararının kaçınılmaz olduğunu belirtti. 

Akdeniz, iptal kararının Ekim 2024’te yürürlüğe gireceğini ve Meclis’in yeni bir yasa hükmü getirmezse maddenin tamamen yürürlükten kalkacağını dile getirdi.

“Pirus zaferi” 

Akdeniz, AYM’nin bu kararı almakta geç kaldığını vurguladı. AYM’nin Ocak 2022’de yasanın Anayasa’ya aykırılığını tespit ettiğini ve benzer başvurular için tek tek incelenmeye gerek olmadığını belirttiğini hatırlattı. 

Akdeniz, yerel seçimlerin ardından Meclis’in konuyla ilgili yeniden düzenleme yapacağını öngördüğünü belirterek ve alınan kararı, kazananın da kaybettiği zafer anlamında kullanılan “Pirus zaferi” sözleriyle değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.