Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özgür Özel, Diyanet’in fitre bedeliyle beş kişilik ailenin bir aylık beslenme masrafını hesapladı: 19 bin 500 TL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, DİSK Genel Kurulu’nda konuştu. Özel, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilan ettiği fitre fiyatına dikkat çekerek “Erdoğan’ı dinleyip, üç çocuk sahibi olan beş kişilik bir ailenin 130 TL’den bir aylık ihtiyacının 19 bin 500 TL olduğu gerçeği var” dedi. 31 Mart Yerel Seçimleri’ne işaret eden Özel, “İttifak kelimesi yoruldu. Ama illa kullanacaksak herkesi ‘Türkiye İttifakı’na davet ediyorum” dedi.

DİSK 17. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, enflasyona ve maaş zamlarına değindi. TÜİK verilerine göre enflasyonun yüzde 64, ENAG’ın çalışmalarına göre ise yüzde 129 olduğunu kaydeden Özel, “Geçen sene fitreyi 70 TL olarak hesaplayan Diyanet İşleri Başkanlığı, güncelleyerek yeni fitreyi 130 TL olarak ilan etti. Bir yanda Tayyip Erdoğan’ı dinleyip, üç çocuk sahibi olan beş kişilik bir ailenin 130 TL’den bir aylık ihtiyacının 19 bin 500 TL olduğu gerçeği var. Diğer tarafta 17 bin 2 TL vererek ‘Sen aileni geçindirebilirsin’ diye asgari ücreti belirleyen bir iktidar ve en düşük emekli maaşını da 10 bin TL yapıp, ‘Bu 10 bin TL ile emekliler geçinebilir’ diye onlara bu ücreti, bu maaşı dayatan bir iktidar var” dedi.

“AKP döneminde 32 bin 633 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti”

Özel, iş cinayetlerine de dikkat çekerek, “AKP hükümetleri döneminde 32 bin 633 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti” dedi. Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun arkadan çarparak ölümüne sebep olduğu motokurye Yunus Emre Göçer de Özel’in gündemindeydi. Özel, Soma faciası davasını hatırlatarak, “Soma’da adalet için yedi yıl mücadele edip adaleti katledenler, bir duruşmada Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunu yargıladılar, sadece 27 bin 300 TL ile cezalandırıp, memleketine yolladılar” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile birlikte

“Herkesi ‘Türkiye İttifakı’na davet ediyorum”

Yaklaşan 31 Mart Yerel Seçimleri’ne işaret ederek “‘İttifak’ kelimesi yoruldu” diyen Özel, toplumsal ittifaka vurgu yaptı.

Özel şunları dile getirdi: “‘İttifak’ kelimesini illaki kullanacaksak herkesi ‘Türkiye İttifakı’na davet ediyorum. Liderlerin ve yöneticilerin anlaşamadığı yerde, umut halktadır. 31 Mart sandığından alacağımız büyük güç ve moralle, önümüzdeki dönem hep birlikte bir büyük mücadelenin, toplumsal muhalefet ile siyasi muhalefetin omuz omuza, kol kola büyük mücadelesinin azmindeyiz.”

1 Mayıs’ın yeniden Taksim Meydanı’nda kutlanması için de çağrıda bulunan Özel, “Taksim’in esaretini 1 Mayıs’ta hep beraber bunların elinden almak için siyasi muhalefet, toplumsal muhalefet ve sendikalarla beraber omuz omuza 1 Mayıs’ta Taksim’i bunlardan kurtarabiliriz, kurtaracağız” dedi.

“Meclis’in var olması seçim yapılması demokrasi için yeterli değil”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye ekonomisinin kötü görünümüne değinerek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile daha da derinleşti. Meclis’in var olması seçim yapılması demokrasi için yeterli değil. 22 yıllık AKP iktidarının hukuku yok sayan seçilmiş milletvekillerini atanmış hâkimlerin kararlarıyla cezalandırırken, belediyelere kayyum atarken demokrasiden söz edemeyiz. Bu ülkede korunacak bir demokrasiden değil, kurulacak bir demokrasiden bahsediyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.