Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İkili ötanazi: Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt, eşiyle el ele öldü

Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt, eşi Eugenie ile hayata veda etti. 93 yaşındaki ikili, “ikili ötanazi” ile el ele hayata veda ettiler. Çiftin ölümü, Hollanda’da giderek artan “ikili ötanazi” eğiliminin bir parçası olarak görülmekte.

İkili ötanazi, ilk kez 2020’de gündeme geldi. O dönem yapılan bir araştırma sonucu 26 çifte aynı anda ötanazi uygulandığını tespit edildi. Bu eğilim giderek arttı, 2021’de 32; 2022’de de 58 çifte ötanazi uygulandı.

Hollanda medyasına göre, 1977-1982 yılları arasında başbakanlık yapan ve Hristiyan Demokrat Temyiz Partisi’nin ilk lideri olan Van Agt, Katolik olmasına rağmen eşiyle kendi yollarını kurdu. Van Agt’ın daha sonraki yıllarda kurduğu Filistin destekçisi Haklar Forumu çiftin ölüm haberini duyurdu. Gerard Jonkman, NOS’a yaptığı açıklamada her ikisinin de çok hasta olduğunu ve “birbirleri olmadan yapamayacaklarını” söyledi. Van Agt, 2019’da geçirdiği beyin kanamasından sonra tam olarak iyileşememişti.

Hollanda’da yılda yaklaşık bin kişinin ötanazi isteğini yerine getiren Expertisecentrum Euthanasie’nin Sözcüsü Elke Swart, çiftin ölüm taleplerinin bireysel olarak değerlendirildiğini ve test edildiğini açıkladı:

Hollanda’da ötanazi uygulaması, 2002’den beri bazı koşulları sağlayanlar için yasal. İkinci bir uzmanın ötanaziyi onaylaması gerekiyor ve çoğu vaka aile hekimi tarafından evde gerçekleştiriliyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.