Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İliç’te maden faciasının üçüncü günü | CHP’li Şevkin: “Şirketin madeni başka yerde kullandığı ama pisin, ölümün ülkemize kaldığı bir süreç”

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden sahasında toprak altında kalan dokuz işçiyi arama çalışmalarında üçüncü güne girildi. İnceleme yapmak üzere bölgeye giden CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, felaketin üçüncü gününde bölgede yaşananları aktardı. 

Erzincan İliç’te altın madenindeki toprak kayması sonucu dokuz için arama çalışmaları sürüyor. CHP’nin incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gönderdiği heyette yer alan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, bölgede 14 Şubat’ta yaşanan yağış nedeniyle riskin arttığını ve arama kurtarma ekiplerinin giremediğini belirtti. Yığının altında kalan vatandaşlardan emare almak için farklı yöntemlere başvurulduğunu söyleyen Şevkin, şöyle devam etti:

“Vahşi madenciliğe yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Yüzde 80’i Amerikan ve Kanadalı şirketlerin uluslararası borsada yer aldığı bir maden şirketinin madeni çıkarıp, yüzde 2 gibi bir vergi ödeyip bu ülkenin ve halkın malı olan bu madenleri götürüp başka yerlerde kullanması, pası, pisi, ölümünün bizim ülkemizin insanlarına kaldığı bir süreci yaşıyoruz.” 

Şevkin, madenin deprem sahası içinde olduğuna dikkat çekti 

Madencilik politikasının tamamen değişmesi gerektiğini savunan Şevkin şunları söyledi:

 “Burada genişletme de içerisinde olmak koşuluyla üç ÇED Raporu var. Bu maden alanının ortasından bir fay geçiyor. Kentin kendisi deprem kuşağı üzerinde ayrıca maden sahasının ortasından fay segmenti geçiyor. Basit bir pasayı sağlıklı bir şekilde orada depolayamayıp dokuz insanın belki canına mal olacak bir tedbirsizliği yaparken, 7 büyüklüğündeki bir depremde arsenikli siyanür havuzlarının oluşturacağı yıkımda derelere, sulara, Fırat Nehri’ne gidecek bir zehirlenmenin önüne nasıl geçeceksiniz?” 

Yerel seçim yarışı devam ediyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de katıldığı toplantıda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Cemil Tugay ile ilçe adaylarını tanıtıldı. Egede Sonsöz İmtiyaz Sahibi Fatih Yapar, şehirde adayların performansını, CHP’nin aday belirleme yöntemini değerlendirdi. 

AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum, Bakırköy’de Risksiz İstanbul Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. Kurum, yeni projelerini anlattı. Medyascope muhabiri Edanur Tanış, Kurum’un temaslarını aktardı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.