Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erzincan-İliç’teki maden faciası | Madenci: “Hepimiz yarın yine oraya gideceğiz, yine hayatımızı orada kaybedeceğiz”

Erzincan İliç’teki madende siyanürlü toprağın kayması sonucu göçük altında kalan 9 işçinin arkadaşları yaşanan olaylara tepki gösterdi. Hayatta kalan bir madencinin, “Hepimiz yarın yine oraya gideceğiz, yarın yine aynı olaylar olacak ve yine hayatımızı orada kaybedeceğiz. Yine aynı şekilde burada toplanacağız” sözlerinin yer aldığı videoda, diğer işçiler de yaşananlara tepki gösterdiği görüldü.

Anagold Madencilik şirketi tarafından Erzincan’ın İliç ilçesinde işletilen Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan facia ardından bölgede işçiler ve yakınları bekleyişini sürdürürken, tepkiler de kamuoyuna yansıdı.

Anagold bünyesinde çalışan madenciler, olayın üçüncü gününde sendikaya tepki gösterdi. Çekilen videoda bir madenci, mühendislerin tehdit edildiğini ve işten atıldığını belirterek devletin ancak çalışanlardan doğru bilgi alabileceğini söyledi.

Başka bir madenci ise şirket bünyesinde 19 bin liraya çalışan ve şu an toprak altında olan işçinin durumunu anlattı.

İşçilerden biri, “Hepimiz yarın yine oraya gideceğiz, yarın yine aynı olaylar olacak ve yine hayatımızı orada kaybedeceğiz. Yine konuşacağız. Yine aynı şekilde burada toplanacağız” dedi.

Sendikadan toplu istifalar olmuş

Öte yandan daha önce basına yansıyan haberlerde kendilerine baskı yapıldığını vurgulayan bir madenci, 28 Ocak tarihinden sonra bağlı oldukları Türkiye Maden İş Sendikası’ndan istifaların yaşandığını dile getirdi.

Sendikanın kendilerine maddi ve iş güvenliği anlamında destek vermediğini savunan işçi, Anagold’un gerekli önlemleri almadığını, işçiyi korkutup, tehdit eden bir yaklaşım sergilediğini vurgulayan işçi; eğitim aşamasındaki çalışanların asgari ücret aldığını da hatırlatarak, yönetimin çalışanları baskı altına almak yerine, güvenliğini sağlaması gerektiğine dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.