Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da seçim çalışmaları sürüyor | Ulaş Tol: “CHP’nin parti olarak öne çıkması dezavantaj”

Siyasi partiler yerel seçimler için adaylarını açıkladı. İstanbul’da AKP’nin adayı Murat Kurum ve CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu arasında yarış başladı. CORE Araştırma Enstitüsü’nden Ulaş Tol, yarıştaki durumu ve adayların söylem değişikliğini değerlendirdi.

Yerel seçimlere 38 gün kaldı. AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum, CHP ve DEM Parti’nin İstanbul-Esenyurt’ta yaptığı kent uzlaşısına değinerek, “Burada Kandil’in talimatlarıyla hareket ediyorlar. İttifak yapıyoruz diyemiyorlar. Neden çekindiğiniz ittifakı yapıyorsunuz” diye sordu.

CORE Araştırma Enstitüsü’nden Ulaş Tol, adaylığı açıklandıktan sonra teknokrat kimliği ile öne çıkan Kurum’un söylem değişikliğini değerlendirdi:

“Başlangıçtaki plan ‘yerelde kalalım, liderler sahne almasın, yerellerdeki adaylarımız yereli konuşsun’ gibi bir stratejiydi. Murat Kurum iki nedenle düşük kaldı. Birincisi İstanbullu değil. İkincisi, teknokrat kişiliği çok göründü. Bir memur çocuğu zaten bu da yüze sinen bir şeydir. Tepkisizlik seçmene geçmedi. Taktik değişikliğine gidildi. Siyasete girmeye başladı ama siyasi bir kişilik de değil.”

“Kampanyalar tam başlayamadı”

Bir yerel seçimde oyların dört kritere göre verildiğini söyleyen Ulaş Tol, bu kriterleri ideolojik yaklaşımlar, partiler, aday ve kampanya olarak sıraladı. Tol, “Biz dördüncü aşamayı çok da deneyimlemeden seçime gireceğiz gibi duruyor. Bir aydan çok az bir zaman kaldı ama kampanyalar tam başlayamadı” dedi. 

“CHP çok ön plana çıktı”

Siyasetçilerin rakiplerinin sözlerine yanıt vermesinin seçmen üzerindeki etkisini değerlendiren Tol, “İmamoğlu’nun vaatlerini konuşması Kurum’a kaybettiriyor” dedi. 2019 seçimlerini örnek gösteren Tol, o dönem İmamoğlu’nun siyasi tartışmalardan uzak durmasının olumlu olduğunu kaydetti. Bu seçimde ise İmamoğlu’nun ise Kurum ile girdiği diyalogların sorun olmadığını belirten Tol, şu tespitte bulundu:

“Kurum ile bu tür diyaloglara girmesi sorun değil. 2019’da diğer şehirlerde de CHP yoktu. Biz adayları görüyor, adayları konuşuyorduk. CHP, bu yerel seçimde çok ön planda kaldı, yeni bir genel başkanı var o da çok ön plana çıktı. Biz yine bir ay kaldı ama daha çok CHP’nin tartışıldığını, aday meselelerinin tartışıldığını görüyoruz. Bu bir dezavantaj.”

“Henüz etki etmiş dezavantaja dönüşmedi”

“2019’da adayların CHP kimliğini görmüyorduk. İmamoğlu ‘İstanbul İttifakı’ diyor, bunun bir belediye seçimi olduğunu bize hatırlatıyordu. Belediye seçiminde partiye bakmak gerekmez duygusunu seçmende oluşturuyordu. Henüz etki etmiş bir dezavantaja dönüşmedi, kalan bir ayda bunun değişmesi önemli olacaktır.” 

“Treni kaçırmış durumdalar”

AKP’nin Ankara adayı Turgut Altınok’un bisikletle verdiği fotoğraf, İzmir adayı Hamza Dağ’ın ise Alsancak’ta Gül Sokak’ı ziyaretinin seçmen üzerindeki etkisini değerlendiren Tol şunları söyledi:

“AK Parti’nin ilk yıllarında da yaptığı bir şeydi. ‘Hayır biz merkez partiyiz, yaşam tarzına da müdahale etmeyeceğiz’ diye işaretler vermeye çalışıyordu. O yıllarda sadece CHP tabanında değil merkez siyasete yakın seçmende AK Parti’ye yönelik endişe vardı. AK Parti o seçmen bloklarının da desteğini alarak büyüdü. Şimdi de o döneme benzettim çünkü ilk kaybettiği büyük kitlenin bu kesimler olduğunu gözlemledik son seçimlerde. Bunların çok etkili olabileceğini sanmıyorum. Treni kaçırmış durumdalar. Bu yüzden uzaklaşan seçmen gruplarını AK Parti’ye ikna etmesi bu görüntülerle olacak iş değil. İktidardaki uygulamaların işaretleri orada etkili olacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.