Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Flörtleşme uygulamasına üye olmak futbolcu için suç mu?

2022’nin temmuz ayında Beşiktaş JK’nin altyapı sorumlusu Mehmet Ekşi, 19 yaşındaki futbolcu Emirhan Delibaş’ı şöyle anlatıyor: “Emirhan çok yetenekli, her an her şeyi yapabilecek bir oyuncu. Maç durgun giderken birden 90. dakikada penaltı aldırır.” O Emirhan büyüdü ve bu hafta sözleşmesi feshedildi. 

Bir sosyal medya kullanıcısının yaptığı paylaşım ile herkesin olaydan haberi oldu. Beşiktaş’ın 21 yaşındaki futbolcusu; üzerinde siyah-beyazlıların antrenman forması, kolunda pahalı olduğu tahmin edilen bir saat, elinde kahve kupası, arkada klozet, ayna yardımıyla çekilmiş bir fotoğraf… Kocaman puntolarla da Beşiktaş’ın profesyonel futbolcusu Emirhan Delibaş olduğu yazıyor. Zaten sporda 1 Ocak doğumlular için şüphe ile yaklaşılırken genç futbolcu, flört uygulamasında yaşını 24 olarak yazmış. 

Siyah-beyazlılara gönül vermiş taraftar hemen kızdı. Emirhan bu kulübün değerlerine yakışmıyordu. Peki bu ne yaman çelişkiydi? Mesela Pascal Nouma tribünleri diskoya götürmeyecek miydi? Fransız futbolcunun gece hayatını hatırlayacaksınız, hanımefendilerle eğlendiği görüntüler günlerce basında yer alırdı. Lakin Nouma çok iyi bir futbolcuydu ve golünü attığı sürece isterse sabaha kadar eğlensin kimse umursamazdı. Ne zaman goller durdu, Nouma’nın gece hayatı tepki çeker hale geldi. 

Beşiktaş’ta hem futbolculuk döneminde hem de sonrasında şampiyonluk sevinci yaşayan Sergen Yalçın’ın çalkantılı aşk hayatını unutan var mı? Şu an Fraport TAV Antalyaspor’u çalıştıran teknik direktör, gençliğinde çok çapkındı. Hatta kendi ağzından bir anısı var. Muhabir soruyor: “Attığın golü kız arkadaşına hediye ettin mi?” Sergen’in cevabı: “Aynı golü iki farklı kıza hediye ettiğim bile oldu.” Sergen Yalçın o kadar yetenekliydi ki tüm gece hayatı, akşamdan kalmaları, antrenmanda uyuklamaları sineye çekilirdi. Taraftar da gururlanırdı Sergen’in çapkınlıklarıyla, Nouma’nın gece hayatıyla…

Real Madrid altyapısından yetişmiş futbolcu Guti, 2010’da Beşiktaş’a transfer olmuştu. İspanyol futbolcu İstanbul gecelerini o kadar çok sevmişti ki evinden veya antrenman tesislerinden çok gece kulüplerindeki pozları ile basına çıkıyordu. Hatta bu listeye Quaresma ve çetesi diye adlandırılan, bir dönem siyah-beyazlı formayı giyen Hugo Almeida, Simao ve Manuel Fernandes’i de ekleyin. Hatta Fenerbahçe’ye konuk olacak Beşiktaşlı futbolcular bir gece önce eğlence mekânı çıkışında kameralara yakalanmıştı. Geçmişte bu isimlere ceza verirsin de denir ki “Beşiktaş’ta futbolcu olduğunda bu tarz davranışlardan kaçınmak gerek.” Emirhan ise futbolcu kimliğini ön plana çıkararak barda, diskoda eğlenmek yerine, çok saçma da olsa tuvalet aynasında poz verip uygulamaya üye olmuş genç bir sporcu.

Emirhan Delibaş’ın zaten gönderileceği gündemdeydi. Hatta devre arasında İskenderunspor’a gideceği konuşuluyordu. Lakin elindeki oyuncuyu değersizleştirip göndermek midir vizyon? Transfermarkt’a göre 21, flört uygulamasına göre 24 yaşında olan futbolcunun Bumble hesabı açmasında sözleşmeye aykırı davranış yok. Problemli kısımlar evet mevcut. Mesela Beşiktaş logosunu ve ismini kullanması, yaşı ile ilgili farklı beyanda bulunması… 

Çalıştığın kurumdaki pozisyonun ile ikili ilişkiler oluşturmak dünyanın hiçbir yerinde etik değildir. Lakin burada durum farklı. Tüm futbolcular ünlerini oynadıkları takımlara borçlular. Sporcuların sosyal medya hesapları bu tarz takım logolu paylaşımlarla dolu. Flört uygulamasına antrenman forması ile fotoğraf koyması en fazla uyarı gerektirebilir. Mesela aynı hareketi takımın en değerli futbolcularından Gedson Fernandes yapsa, Beşiktaş yönetimi aynı şekilde davranacak mıydı? Aslından bunun cevabını hepimiz biliyoruz. 

Nasıl ki genç bir futbolcunun flört uygulamasını kullanması suç değilse, bu uygulamayı kullandığı için etiketlenmesi ve karalama çalışması başlatılması suçtur. Sene başında performansı dalgalanan Vincent Aboubakar için de saç ektiriyor haberleri çıkmıştı. Kamerunlu oyuncu bunu defalarca yalanladı. Fakat kulüpten birileri bu haberleri servis etmeye devam etti. Yine Beşiktaş, Aboubakar gibi elinde olan ve maaş verdiği bir futbolcuyu değersizleştirdi. Performanstan kaynaklı problemlerin derinine inmek gerekirken, konuyu başka yerlere çekmek sadece kulübe zarar veriyor. 

Tarihte flört uygulamasında hesap açtığı için kovulan ilk futbolcu Süper Lig’e nasip oldu…

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.