Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: Adıyaman, deprem ve geçim sıkıntısı gündemi ile seçime gidiyor


Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin en fazla yıkıma neden olduğu kentlerden olan Adıyaman’da seçimden çok, deprem ve geçim sıkıntısı halkın gündeminde yer alıyor. Kentte hâlâ yıkılamayan binalar, kaldırılamayan enkazlar bulunurken, AKP ve CHP’nin belediye başkan adayları ön plana çıkıyor. Sokaktaki vatandaş ise 20 yıldır iktidarın kalesi olmalarına rağmen üvey evlat muamelesi görmekten şikâyetçi.

Adıyamanlılar, deprem yaralarını sarmaya çalışıyor

Adıyaman sokaklarında, seçim gündeminden ziyade deprem yaralarını sarma isteği ve geçim sıkıntısı ile ilgili problemler daha çok dile getiriliyor. Adıyaman’ın iktidarın kalesi olmasına rağmen üvey evlat muamelesi gördüğünü söyleyen vatandaşların bir kısmı, seçim sonucunun değişmeyeceğini söylüyor. Kent merkezinde hâlâ yıkılamayan ağır ve orta hasarlı binaların olduğunu, bunların yıkılması ile kentin toz duman içinde kalacağını ve altyapı sorunlarının olduğunu söyleyen vatandaşlar, kentin kaderine terk edildiğini söyledi.

“100 binden fazla insan konteynerde kalıyor”

Medyascope’a konuşan AKP Adıyaman Belediye Başkan adayı Ziya Polat, yaşadıkları afetin 500 yılda bir tekrar eden ve dünyada örneği olmayan bir deprem olduğunu söyledi. Adıyaman’ın çok büyük yara aldığını ve kentte ciddi bir yıkımın yaşandığını hatırlatan Polat, “Önceliğimiz vatandaşların hızlı bir şekilde barınmasını sağlamak. Depremin ertesi günleri, hemen çadır kentler kuruldu, çadırlar dağıtıldı. Çadır kentlerdekiler daha sonra konteynerlere alındı. Bugün, 100 binin üzerinde insan konteynerlerde kalıyor” dedi.

“Yıl sonunda tüm konutların teslimatı yapılacak”

Polat, devletin çok büyük bir aksiyon aldığını, yıkılmış binaların enkazlarının hızla kaldırdığını, ağır hasarlı ve yıkılması gereken binaların da yıkım işlemlerinin devam ettiğini söyledi. Adıyaman’da bazı binaların mahkemelik olduğunu, kentin su, elektrik ve doğalgaz ihtiyaçlarının karşılandığını, altyapının yenilendiğini söyleyen Polat, konuşmasına şöyle devam etti:

“Adıyaman’da 38 bin bina yıkılmasına rağmen 18 bin hak sahibi var. 18 bin konut ile ilgili ihaleler yapıldı, binalar yükselmeye başladı. Çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir kısmı teslim edildi. Bir kısmı martta, bir kısmı da yıl sonunda teslim edilecek. Kentsel dönüşüm veya yerinde dönüşüm ile binaları yapacağız.”

“Vatandaşın ferasetine güveniyoruz”

“Deprem ile ilgili sorunlar sandığa nasıl yansır?” sorusu üzerine AKP adayı Ziya Polat, “Konutları bitirdiğimizde bu şehir eski günlerine kavuşacak. Depremle ilgili bizim vatandaşımızın ferasetine ve aklına güveniyorum. Vatandaşlarımız bu anlamda belki de bütün milletlere, bütün insanlara örnek olabilecek bir ferasetle oy kullanıyor. 14 Mayıs seçimlerinde de gördük. Bu şehir yıkılmış, şehrin ayağa kalkması için bir iradeye, merkez hükümetin gücüne ihtiyaç var. Vatandaşlar, bu işi yapabileceğine inandığı cumhurbaşkanımıza ve onun partisine oy verdi” dedi.

Polat, Adıyaman’daki beş milletvekilinin dördünün AKP’li olduğunu hatırlattı, “Seçmen sıkıntılar yaşanmış olabilir, depremde evlerimiz yıkılmış olabilir, sıkıntılar yaşamış olabiliriz ama en nihayetinde bu şehri yine ayağa kaldırabilecek, insanlara umut olabilecek parti, AK Parti ve onun lideri cumhurbaşkanıdır. Yerel seçimlerde bu şehri ayağa kaldırabilmenin birinci yolu merkezi hükümetin desteğini alabilmek, merkezi hükümetle ortak çalışabilmek. Bunun içinde seçmen yine tercihini AK Parti’nin belediye başkanı adayı ve onun ekibinden yana yapacak” diye konuştu.

“Adıyaman hiçbir zaman üvey evlat muamelesi görmedi”

Adıyaman’ın 20 yıldır iktidarın kalesi olmasına rağmen “üvey evlat” muamelesi gördüğü eleştiriyle ilgili konuşan Polat, “AK Parti hiçbir zaman Adıyaman’ı üvey evlat görmedi. Şehir merkezi için söyleyeyim, merkezde köyle birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 bin ihale edilmiş ev var. Altyapıyı yenilemek için 123 bin euro hibe gönderilmiş. Konteyner kentler, bütün şehirlerden önce kuruldu. Ülke olarak biz büyük olaylarda planlar yapıyoruz ama uygulamada sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Bundan sonra 6 Şubat’ı unutmadan yapı yaparken, arama kurtarma ekipleri oluştururken, gönüllü veya kurum personeli tahsis edeceğiz. 6 Şubat’ı bir daha yaşamak istemiyoruz” dedi.

Adıyaman’da CHP adayı CHP logosu kullanmıyor

Adıyaman’da, CHP’nin adayı CHP Adıyaman Milletvekili Abdurahman Tutdere oldu. Tutdere, seçim çalışmasına devam ederken, şehre asılan afiş ve pankartlarda CHP logosunun kullanılmadığı görüldü.

Adıyaman’da depremi simgeleyen ve zamanın durduğu saat kulesi önünde Medyascope’a konuşan Tutdere, “Abdurrahman Tutdere’nin siyasi kimliği tartışmasızdır. Adıyaman halkının tamamı zaten benim siyasi kimliğimi biliyor ama biz deprem yaşamış bir kentiz. Adıyaman’da taş üstüne taş kalmamış. Artık Adıyaman’da meselenin partiler üstü bir mesele olduğunu, meselenin memleket meselesini olduğunu düşünüyoruz. Zaten bizim seçim stratejimizin de ana omurgası budur” dedi.

“Ben herkesin adayıyım”

Tutdere, herkesin adayı olduğunu söyledi, “Bu konuda tartışmasız bir şekilde diyebilirim ki, Abdurrahman Tutdere Adıyaman halkının adayıdır. Kent uzlaşmasının adayıdır” dedi.

Tutdere, Adıyaman’da deprem sonrası sorunların devam ettiğini şöyle anlattı:

“Adıyaman’a her geldiğimde deprem yeni olmuş gibi bir tabloyla karşı karşıya kalıyorum. Kalıcı konut sorunu başta olmak üzere, A’dan Z’ye bütün sorunlar maalesef devam ediyor. Ağır hasarlı binaların yıkım çalışmaları tamamlanamadığı için henüz sokak aralarındaki molozlar temizlenemedi. Halkımız da bu tablodan büyük oranda memnun değil ve bu tablonun değişmesini istiyor.”

“Adıyaman iktidar ile 22 yıldır kol kola ama hizmet almadı, hep dışlandı”

Tutdere, kendisini adaylığa iten asıl meselenin Adıyaman’ın içinde bulunduğu durum olduğunu dile getirerek, “Adıyaman Belediyesi merkezi hükümetle 22 yıldır kol kola çalışıyordu, aynı partidendi ama Adıyaman, belediyeden ne de merkezi hükümetten hizmet alabildi. Şehir her zaman ayrımcılık, dışlanmışlıkla karşı karşıya kaldı. Bu seçimde Adıyamanlılar kendi geleceklerini kendilerinin belirleyeceğini bütün dünyaya gösterecekler” dedi.

Tutdere, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 Şubat’ta Hatay’da söylediği “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı” sözlerine değindi.

Tutdere, “Adıyaman halkı, bugüne kadar iktidardan yana tercih yaptı ama karşılığını alamadı. Sulama projelerinden ulaşıma, sağlıktan eğitime, deprem sonrası yaşananlara baktığımızda bu tezin doğru olmadığını görüyoruz. Adıyaman halkı bu sefer tercihini güçlüden değil, Adıyaman’dan yana uygulanacak, haklıdan, adaydan yana kullanacak. Vatandaşlarımızın bu yerel seçimlerde genel siyasi düşüncelerden farklı yaklaşacağına inanıyorum” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.