Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan ilk ülke oldu

Fransa’da Ulusal Meclis ve Senato’nun bugün (4 Mart) özel bir oturumla toplanmasının ardından kürtaj hakkı, anayasal güvence altına alındı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çağrısıyla bugün (4 Mart) Ulusal Meclis ve Senato’da görev yapan vekiller, özel kongre oturumuna katıldı. Kongre oturumunda daha önce hem Senato’da hem de Ulusal Meclis’te kürtaj hakkı oylandı. Fransa’da kürtaj hakkı böylece anayasal güvence altına alındı.

Bugün Versailes’de oylanan kürtaj hakkı, beşte üç oy çoğunluğu ile geçti. Böylece kürtaj hakkının anayasal güvence altına alınmasını öngören bu yasa, referanduma gitmeyecek.

Kürtaj hakkının anayasal güvence altına alınmasından sonra Macron, X hesabından yaptığı açıklamada “Anayasayla güvence altına alınan yeni bir özgürlüğün ülkemize gelişini hep birlikte kutlayalım” dedi.

Böylece Fransa, kürtajı anayasal güvence altına alan ilk ülke oldu.

Ne olmuştu?

Kürtajı anayasal güvence altına almayı öngören yasa tasarı daha önce Ulusal Meclis’te 267 oyla geçmişti. Ulusal Meclis’ten Senato’ya geçen tasarı, 29 Şubat Perşembe günü onaylanmıştı.

Macron, son oylama için 4 Mart Pazartesi günü Versailles Sarayı’nda iki meclisi özel bir kongre oturumuna çağıracağını söylemişti.

Fransa’da kürtaj 1974’ten bu yana yasal. Yine de son dönemlerde yasanın daha da güçlendirilmesi yönündeki baskılar artmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kürtaj hakkını eyaletlerin kararına bırakmasının ardından kürtajı anayasal güvence altına alma sözü vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.