Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anagold firması sözleşmeleri bittiği gerekçesiyle 27 işçiyi işten çıkardı | Sözleşmesi uzatılmayan İliçli madenci anlatıyor

Anagold tarafından işletilen İliç Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kaymasının ardından 27 işçi sözleşmelerinin bittiği gerekçesiyle işten çıkarıldı. Kamuoyundaki tepkiler ardından geri adım atan Anagold, nisan ayında tekrar değerlendirme yapılacağını açıkladı. Medyascope’a konuşan işine son verilen işçi, şirketin insan kaynakları bölümünü aradığını ve görevlinin kendisine “işinize son verildi” ifadesini kullandığını söyledi. Medyascope’un ulaştığı Anagold yetkilisi, işçilerin tüm haklarını aldıklarını vurgulayarak, sözleşmelerin yenilenmeyeceğini, gelecek ay durumlarının tekrar değerlendirileceğini, geri adım atılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.

Erzincan-İliç’te 13 Şubat’ta Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması ardından göçük altında dokuz kişi kaldı. Heyelan riski nedeniyle arama faaliyetleri durma noktasına kadar geldi. Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada tutuklu sayısı sekize yükseldi.

Olay ardından madeni işleten Anagold şirketi işçilere 20 Şubat’ta bir mesaj gönderdi. Mesajda, üretim faaliyetlerinin durdurulduğu, sahada sadece arama kurtarma ve kriz yönetimi çalışanlarının bulunması gerektiğine dair talimat verildiği yazıyordu. Bu kapsamda görevlendirilmeyen tüm çalışanların 1 Nisan’a kadar idari izinli olarak sayılacağı duyuruldu.

Görevliler dışında kimsenin madene girişine izin vermeyen Anagold, 3 Mart’ta işçilere gönderdikleri tebligatta belirli süreli iş sözleşmesi kapsamında eğitim işçisi pozisyonunda çalışan bazı işçilerin sözleşmesinin 1 Mart 2024 tarihinde sona erdiği belirtti.

Tebligatta, “Şirketimizin madencilik faaliyetlerinin durdurulması nedeniyle, iş sözleşmenizin yenilenmesi şu an mümkün olmamaktadır” denildi. Madenin faaliyetleri tekrar başladığında bu durumun tekrar değerlendirileceği, ücretlerin ve yan hakların ödeneceği ifade edildi.

Tepkiler ardından işçilere açıklama yapıldı

Anagold’un 27 işçinin sözleşmesinin uzatılmayarak işten çıkarıldığı öğrenilirken, tebligat ardından gelen tepkiler sonrası şirket çalışanlara e-mail gönderdi. Mailde “Sözleşmenizin devamlılığı nisan ayı içinde değerlendirilip tarafınıza ayrıca bilgilendirme yapılacaktır. Bu süreç içerisinde iş ahlakına aykırı davranışların sözleşme devamlılığı kararında dikkate alınacağı hususunu bilgilerinize sunarım” sözlerine yer verildi.

İnsan kaynakları işten çıkarıldığını söyledi

Madene yönelik süreç devam ederken Anagold’un nisan ayını beklemeden 27 işçiyi işten attığı öğrenildi. Kararla ilgili Medyascope’un ulaştığı bir madenci şunları söyledi:

“İşçilerin işten çıkarılıp geri alındığı bilgisi tamamen yalan. Bizi işten çıkardılar. Daha önce şirket iş sözleşmesinin bitmesi ardından sözleşmenin uzatılmayacağına yönelik mail attı. Halktan tepki gelince açıklama yaptılar ve insanlar işe geri alındığımızı sandı. Ancak ben emin olmak için şirketin insan kaynakları bölümünü aradım. Bana ‘İşten çıkarıldınız. Geri alınmadınız. Nisan ayında tekrar değerlendirmeye alınacaksınız’ denildi.”

Mart ayına ait ücretlerin hesaba yatırıldığını belirten işçi, şirketin yeni sözleşme yapmayacağını düşünüyor. “Kendi hatalarının ceremesini biz çekiyoruz” diyen işçi, faciada Anagold’un ihmali bulunduğuna değindi.

“Bedeli ağır oldu”

Şirketin kendilerini altı ay eğitim işçisi olarak gösterdiklerini anlatan madenci, iki ay eğitim aldığını ve ardından deneyimli personel gibi işe devam ettiğini söyledi. Altı ay boyunca asgari ücretle çalıştığını vurgulayan işçi, firmaya girmek için daha önce çalıştığı yerdeki tazminatını almadan çıktığını aktardı. Sözlerine şöyle devam etti:

“Bedeli ağır oldu. Şu an eski firmada çalışsaydım mağdur olmazdım. Bugün başka gelir kaynağım yok. Kirada oturuyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Zor durumda kaldık. Güvenli bir şekilde çalışmak istiyorum.”

Yaşanan faciadan önce baskı altında olduklarını anlatan işçi, şirketin desteklediği ve üye oldukları sendikanın kendi haklarını savunmadığını dile getirdi. Olay anında herhangi bir çağrının olmadığını, alanın terk edilmesi, güvenli yerlere gidilmesi konusunda duyuru yapılmadığını ifade etti.

Anagold: Geri adım gibi bir durum yok 

Öte yandan 27 işçinin sözleşmelerinin uzatılmaması ve işten çıkarılmasıyla ilgili Medyascope’un ulaştığı Anagold yetkilileri şu bilgileri verdi:

“Belirli süreli sözleşmesi olan ve sözleşme süresi biten işçilerin sözleşmelerinin yenilenmeyeceğinin ama durumlarının nisan ayında tekrar değerlendirileceğini belirtilen bir bilgilendirme iletildi. İşçilerin tüm hakları, bayram ikramiyeleri ve çalışamayacakları mart ayı maaşları ödendi. Bir geri adım, ileri adım gibi bir durum yok. Bu minvalde durum gerçekleşti.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.