Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kent lokantasından yerel seçime: Sosyal yardımların seçmene etkisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı kent lokantalarını AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum’un eleştirmesiyle başlayan tartışmalar sürüyor. Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, yurttaşların neden kent lokantalarına muhtaç olduğuna dikkat çekerken, Murat Kurum’a “ Acaba kendisi bir öğlen yemeği için soğukta o kuyrukta ne kadar beklerdi” diye sordu. Sosyal yardımların seçmen davranışlarına etkilerini değerlendiren Erdoğdu, iktidarın adaylarının emeklilere yönelik vaatlerini “Büyük çöküşün itirafı” olarak niteledi.

AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum’un kent lokantasını bir proje olarak görmediği yönündeki çıkışıyla başlayan tartışmalar sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kurum’a “Bu millet spor olsun diye mi orada kuyruğa giriyor, bu utanmazlığın hesabını vereceksin” diye yanıt verirken, kent lokantalarının yoksulluğun somut örneği olduğuna değindi. Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, kent lokantası ile başlayan polemiği ve yoksulluğun, sosyal yardım vaatlerinin seçmeni nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

Medyascope muhabirleri seçimin nabzını tutmaya devam ediyor. Murat Türsan Bursa’dan, Cansu Timur ise Ankara’nın farklı merkezlerinden izlenimlerini aktardı. Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz kapsülüyle yaralanan ve 269 gün komada kalmasının ardından hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün 10. yılında anıldı. 

“Ne yazık ki Başkan’ın yeni kent lokantaları açması lazım”

İlki haziran 2022’de açılan ve günümüz itibariyle 11 bölgede hizmet veren kent lokantaları, İmamoğlu’nun aktardığına göre 2 milyon 800 bin kişiyi ağırladı. Kurum’un “Çok büyük bir projeymiş gibi bahsetmek bizi hayretlere düşürüyor” diyerek tartışmaya açtığı lokantalarda dört çeşit yemek 40 liraya sunuluyor.

Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, yurttaşların neden kent lokantası sıralarında beklediğini göreli yoksulluk ile açıkladı. 3 milyon 600 bin kişinin resmi olarak yoksul kabul edildiği İstanbul’un yoksullar kenti haline geldiğini söyleyen Erdoğdu, “Başkan’ın göreli yoksulların derdine birazcık çare olabilmesi için, ne yazık ki, yeni kent lokantaları açması lazım” dedi. 

Kent lokantalarından yararlanmak zorunda kalan nüfusun içinde işçilerin, öğrencilerin, çalışamayacak durumda olanların olduğunu dile getiren Erdoğdu, “Onun için kapıda kuyruk oluyorlar. Ben Murat Kurum’un kendisine sormak istiyorum, ne kadar beklerdi acaba bir öğlen yemeği için soğukta o kuyrukta” dedi. 

“Sosyal güvenlik sistemi zayıflatıldı, bunun karşılığında sosyal yardımlar şişirildi”

“Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi zayıflatıldı, bunun karşılığında sosyal yardımlar şişirildi” diyen Erdoğdu, sosyal yardımların küçümsenmesine tepki gösterirken sosyal devletin diğer parçalarının da korunması gerektiğini vurguladı. 

Erdoğdu, “Niye İBB devletin yapması gereken sosyal korumayı üstlenmek zorunda kalıyor” diye sorarken, belediyelerin sosyal yardımlarının payının arttığını dile getirdi. İmamoğlu’nun “Kent lokantalarını açmamız gerekmese keşke” sözlerini hatırlatan Erdoğdu, “Keşke Türkiye’de işsizlik bu kadar yüksek olmasa, gelirler bu kadar düşük olmasa, gelir dağılımı bu kadar bozuk olmasa ve vatandaşın sosyal korunma ihtiyacı, eğitim, sağlık kamusal olarak karşılansa, emekli aylıkları bu kadar düşük olmasa da İBB, merkezi hükümetin yapmak zorunda olduğu sosyal yardım hizmetlerini üstlenmek zorunda kalmasa” dedi. 

“Sosyal yardımların direkt Erdoğan’dan geldiği kanaati uyandırılıyor”

İktidarın yoksullar karşısında kibirli bir dil kullandığını söyleyen Erdoğdu, “Sarayda yaşayanla kulübede yaşayanın dünyayı algılayışı arasındaki farkı görüyoruz” dedi. Sosyal yardımların sosyal devletle özdeşleştirildiğini belirten Erdoğdu, Türkiye’de demokratik ortamın tahrip olması ve başkanlık sistemiyle birlikte, sosyal yardım politikalarının direkt AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldiği kanaati uyandırıldığına dikkat çekti. 

Erdoğdu belediye başkan adaylarının sosyal yardım vaatlerinin seçmende karşılığı olduğunu söylerken, oy tercihlerinde pek çok etkenin belirleyici olduğunu vurguladı. Erdoğdu, “Yoksulluğun bu kadar derin olduğu ortamlarda mevcut iktidar dışındaki belediyelerin sosyal yardımlara ağırlık vermesinin ve bunu anlatmasının büyük önemi var, yararı da olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“AKP adaylarının emekliye sosyal yardım vaadi çöküşün itirafıdır”

İktidarın belirlediği emekli aylığından memnun olmayan yurttaşlara, AKP adaylarının sosyal yardım vaadi hakkında Erdoğdu, “Büyük çöküşün itirafı anlamına geliyor” dedi. Sosyal güvenlik sisteminde 2008 yılında hayata geçirilen değişiklikleri hatırlatan Erdoğdu, “Emekliler ömür boyu çalıştılar, primlerini ödediler, ödenen primlerin karşılığını insanca bir emekli geliriyle almaları gerekir. ‘Yönetemedik’ diyorsanız o başka, zaten siyasi anlamda yanlış yaptığınızı itiraf ediyorsunuz demektir” emeklilere sosyal yardım vaatlerine tepki gösterdi.

“Sosyal yardım sisteminin çökertildiğini emekliler görür mü” diye sorulması gerektiğine dikkat çeken Erdoğdu, “Sistemin yıllar içinde çökertilmesi nedeniyle bayramda üç bin lira gelecek diye bekleyen bu emekliler iftar yapamayacak durumdalar. Gelecek üç bin lirayı düşüneceklerine, neden artık düzgün iftar yapamayacaklarının muhasebesini yapsalar ülkenin geleceği açısından daha iyi olacak” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.