Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“10. yılında ON’unla”: Berkin Elvan’ın ailesinden anma gecesi

“Berkin’in bizden koparılmasının onuncu yılı. Giyilemeyen mezuniyet giysisi on yıldır askıda, çekemediği şutlar, dans edemediği sahneler, giremediği sınavlar, çalamadığı ıslıklar on yıllık bir dağ. Mutfak masasında yeri sabit, tabağı boş, sandalyesi boş. Telefonu çalmadı ama çalışıyor. Odası dağılmıyor, sakal yakışacak mıydı bilinmiyor, bıyıkları terlememişti ki daha. Sayısız keşkelerin, donakalan hayallerin, dinmeyen hasretin, sönmeyen yangının on yılı. Berkin’in adı adliyelerde, Berkin’in adı meydanlarda, Berkin’in adı sloganlarda, Berkin’in yokluğu onuncu yılında Gezi’de atan her yürekle oradan oraya. Tutulamayan yas reva değil insana. Artık tam hakkıyla bu yası tutma vakti. O’nu anıyoruz, onsuzluğun onuncu senesi.”

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurularak yaşamını yitiren Berkin Elvan, katledilişinin 10. yılında özel bir törenle anıldı. Berkin’in annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan ve ablaları Gamze Elvan, Özge Elvan’ın yer aldığı törende, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sanatçılar aileyi yalnız bırakmadı.

Gece, Berkin Elvan’ın adını taşıyan YouTube kanalından canlı olarak yayınlandı.  

10. Yılında ON’unla

Çocuk yaşta hayattan koparılan Berkin Elvan’ın daha önce görülmemiş fotoğrafları ve sesi ile başlayan gecede Adamlar, Baba Zula, Burcu Tatlıses, Burcu Yeşilbaş, Cahit Berkay, Chromas, Derya Köroğlu, Ezgi Aktan, Güney Marlen, İklim Tamkan, Nejat Yavaşoğulları, Ozan Çoban ve Güneş Demir, Yaşlı Amca, Yağmur Su Özdemir şarkılarını söylerken, Varyant Kafkas Dans Ekibi ve Ekim Deniz Akarslan dans gösterileriyle yer aldı.

Öte yandan Erol Babaoğlu, Orhan Aydın, Sevinç Erbulak ve Tilbe Saran’ın okuduğu şiirlerle Berkin’in anısına yaraşır bir gece oldu. Tüm akşamın incelikle hazırlandığı anmada Berkin’in hiç yayınlanmamış videoları da ilk kez gösterildi.

Sanık Fatih Dalgalı’nın cezası hâlâ onanmadı

5 Ocak 1999’da doğan Berkin Elvan, Haziran 2013’te başlayan Gezi protestoları sırasında 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz bombasıyla başından yaralandı, aylarca komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014’te yaşamını yitirdi. Berkin Elvan’ın yaşamını yitirmesine neden olduğuna hükmedilen polis memuru Fatih Dalgalı 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dalgalı’nın “kasten öldürme suçunu işlediğinin sabit olduğuna” hükmedildi. Ancak Dalgalı tutuklanmadı, hakkında yurtdışı çıkış yasağı adli kontrol tedbiri uygulandı. Sanık Dalgalı, cezası Yargıtay tarafından onanırsa cezaevine girecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.