Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere yükselen nefret söylemlerine yönelik yeni bir “aşırılık” tanımı açıkladı

İngiltere, ülkede yükselen nefret söylemlerine yönelik yeni bir “aşırılık” tanımını açıkladı.

İngiltere, 14 Mart Perşembe günü ülkede Yahudilere ve Müslümanlara yönelik artan nefret söylemlerine karşı yeni bir “aşırılık” tanımı açıkladı.

Uzmanlar, bu tanımın “ifade özgürlüğünü” zedeleyebileceğini söylüyor.

İngiltere’de nefret söylemi ve özellikle antisemitizm, İsrail-Hamas arasında başlayan savaşla birlikte arttı. Bu kararın, bu artışa yönelik bir tepki olarak geldiği belirtiliyor.

İngiltere’de 2023 verilerine göre antisemitist vakalar yüzde 147 oranında arttı. Vakaların birçoğu, İsrail-Hamas arasında savaş başladıktan sonra gerçekleşti.

Yetkili bakanlığın yaptığı açıklamada yeni aşırılık tanımı şu şekilde:

“Aşırılık; şiddet, nefret ve hoşgörüsüzlük temeline dayanan herhangi bir ideolojinin teşvik edilmesidir. Temeline şiddeti, hoşgörüsüzlüğü ve nefreti alan bu ideolojilerin ana amacı en temel insan haklarına ve özgürlüklere zarar vermek ve İngiltere’nin liberal demokrasisine zarar vermek.”

Aşırılık tanımı en son resmi olarak 2011’de ortaya atıldı. Bugüne kadar hiçbir grup ve organizasyon “aşırılıkçı” olarak tanımlanmadı.

Bu ayın başlarında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere’de hem İslamcı hem de sağcı aşırılıkçıların ülkenin çok kültürlü demokrasisine zarar verdiğini söylemişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.