Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Macaristan Büyükelçisi: “Macaristan’ın Amerikan karşıtı söylemlerine karşı harekete geçeceğiz”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Macaristan Büyükelçisi David Pressman, ABD’nin Macaristan’ın “tehlikeli boyuttaki Amerikan karşıtı söylemlerine” ve “Rusya ile olan iyi ilişkilerine” yönelik harekete geçeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Macaristan Büyükelçisi David Pressman, 14 Mart Perşembe günü Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de basın açıklamasında konuştu. Pressman, ülkenin uzun süredir başbakanı Viktor Orban’ın dış politikalarını hedef aldı.

Pressman, ABD’nin Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın “tehlikeli boyutlara ulaşan Amerikan karşıtı söylemlerine” ve “Rusya ile geliştirdiği yakın ilişkilere” yönelik harekete geçeceğini söyledi.

Pressman basın açıklamasında şunları söyledi:

“Bu sözlerim uzun süredir müttefikimiz ve dostumuz olan ancak son dönemlerde güvenimizi kıran Macaristan’la ilgili. Macaristan Ulusal Meclis Başkanı, ‘Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş ABD’nin yönlendirmesiyle gerçekleşti’ derse biz buna kayıtsız kalamayız.”

Pressman, Orban’ın ABD hakkındaki söylemlerine atıfta bulunarak başbakanın dış politikasını şu sözlerle eleştirdi:

“Müttefikimiz, bizim Macaristan’ın en büyük düşmanı olduğumuzu söylerse bunu kabul edemeyiz. Aynı şekilde bizim Macaristan hükümetini düşürmeye çalıştığımızı iddia etmesi de kabul edilemez. Orban, ABD’nin sessiz kalacağını ve bekleyeceğini düşünebilir ancak biz beklemeyeceğiz. ABD, mutlaka bu sözlere karşı harekete geçecektir.”

Pressman ayrıca Macaristan hükümetinin Rusya ile yakınlığından da endişe ettiğini belirtti. “Macaristan’ın müttefikleri, Rusya ile olan yakın ilişkileri konusunda hükümeti uyarıyor” diyen Pressman, “Eğer Rusya ile yakınlaşmak Orban hükümetinin isteğiyse biz de kendi güvenliğimizi korumak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

ABD ile Macaristan arasındaki ilişki zedeleniyor

ABD ile Macaristan arasındaki diplomatik ilişkiler geçtiğimiz birkaç yıl içinde oldukça zedelendi. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş ile birlikte Orban hükümeti Rusya’ya yakınlaşıyor. Bugüne kadar ABD ve Macaristan arasında açıktan bir çatışma olmasa da Pressman’ın gerçekleştirdiği konuşma oldukça önemli.

Geçtiğimiz hafta Orban, ABD’ye ziyarete gitti. ABD’de eski başkan Donald Trump ile görüşen Orban, Trump’ı “barış insanı” olarak tanımladı. Bu yıl 5 Kasım’da gerçekleşecek seçimler hakkında da konuşan Orban, başkan Joe Biden’ın seçilmesinin “ABD için kötü sonuçlar doğuracağını” söyledi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.