Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Çimeni yok, berber salonu var… Eski Başakşehir futbolcusu Gael Clichy “bizi” anlatmış

Arsenal’de sol bek pozisyonundaki başarılarının ardından Manchester City’de harika sezonları geride bırakan Fransız futbolcu Gael Clichy, ülkesinde yayıncı Zack Nani’nin YouTube programına konuk oldu. Clichy kariyerinde oynadığı takımları, birlikte forma giydiği Bergkamp gibi efsaneleri anlatırken, programın bir kısmında da Başakşehir ile şampiyon oldukları zamandan bahsetti.

Dile kolay, 50 yıldan fazladır devam eden Süper lig’de şampiyon olabilen sadece Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Bursaspor varken altıncı takım olarak Başakşehir de bu listeye 2019/20 sezonu ile dahil olmuştu. 

Okan Buruk önderliğindeki İstanbul’un yalnız takımında Clichy ile birlikte Marten Skrtel, Mehmet Topal, Gökhan İnler, Arda Turan, Demba Ba, Eljero Elia, Robinho gibi uluslararası bilinirlikte oyuncular da vardı. Çoğunun son kontratıydı, lakin yine de takımın şampiyonluğunda Clichy önemli rol oynamıştı. 

Zack Nani’ye konuk olan Clichy’nin anlattıkları ise Türkiye’deki futbol liglerinin röntgeni. Fransız futbolcu: “Futbolcular maçlardan önce saçlarını kestirmek ister. Kulübün başkanı Göksel Gümüşdağ, antrenman tesislerine berber salonu açtırdı. Elbette ilk ben giderdim böyle bir salona. Lakin buna ihtiyacımız var mıydı?” 

Göksel Gümüşdağ çoğu oyuncudan alkış ve teşekkür alırken Arsenal ve Manchester City görmüş futbolcu Clichy elini kaldırıp söz almış: “Buna gerek var mıydı? Berber salonuna sahip olmanın sahada ne faydası var? Antrenman tesislerimizdeki zemin kum, çalışırken yanımızdakine pas veremiyoruz. Takımın aşçısı bize sürekli pizza, Nutella, kola veriyor ve ben bir veganım. Üst düzey futbola hazır olmadan benim gibi üst düzey futbolcuları transfer ediyorsunuz. Sonra da performans göstermemi bekliyorsunuz.”

Elit futbolcuların ortak bir özelliği vardır: Uyku. Hatta NBA takımlarının çoğu “uyku koçu” ile çalışır. Oyuncular; maç takvimine, beslenmeye, dış uyaranlara bağlı olarak bu koçların çıkardığı programa sadık kalır. Uyku vücudun en iyi rejenerasyon ilacıdır. Doğal dopingtir. Saat 23:00 ile gece 03:00’e kadar olan uyku esnasında salgılanan hormonlar ile sporcunun yakıtı protein üretimi artar. Bu sayede dokuların, bağların ve organların tamiri için gerekli ham madde açığa çıkar. Clichy’nin sözleri daha bitmemiştir: “Akşam 22.30’da yatıyordum. Gece 3’e kadar ayakta olanları duyduğum için uyanıyordum ve maça kadar bir daha uyuyamıyordum. Eğer bu böyle devam edecekse yollarımızı ayıralım.”

Arsenal ve Manchester City’den sonra konfor alanından çıkmak ve kendine meydan okumak isteyen Clichy, antrenörlük hayali de kurduğu için Başakşehir’deki oyunculara yardım etmişti. İlk önceleri spor salonunda yine elit takımlarda forma giyen Adebayor ile sadece ikisi olmasına rağmen, futbolcuların çoğu Fransız futbolcudan etkilenip çalışmalara başlamıştı.

Yıllardır röportaj okurum, dinlerim, hiçbir Türk futbolcudan çalışkanlığı üzerine bir anı duymadım. Tümer Metin bile halen futbolculuk döneminden [en çok özlediğinin] milli takım kamplarında sabaha kadar süren “okey, tavla” partilerinin olduğunu söyler. Hatta Socrates’e konuk olduğunda Yunanistan Ligi’ne keşke daha erken gitseydi diye hayıflanmıştır. Tümer Metin’e göre orada “hiç” olmak başarı açlığını tekrar hatırlamasını sağlamıştı.

Arda Güler için keşke bir yıl daha kalsaydı diyenler var. Real Madrid’de forma giyemediği için genç futbolcunun köreldiğini düşünenler. Açıkçası bu tarz bir fikre en güzel karşıt görüşü, bir zamanların efsane futbolcusu hatta Messi’den önceki Messi de diyebileceğimiz isim Michael Owen sunuyor. Emekli futbolcuya göre genç bir futbolcu için forma giymekten bile önemli olan yegâne olgu elit futbolcular ile sürekli antrenman yapması. Arda Güler’in bu kaotik, başkanların neredeyse ilkokulda çocuklar gibi küfür yarışacağına gireceği ortamda 1 yıl daha harcamaması kariyeri için en doğru adım oldu.

Bir kulüp başkanının, Clichy’nin de dediği gibi ilk görevi; saçların düzgün “şekil” olması değil, çimlerin düzgün biçilmesini sağlamaktır. Emekli elit bir futbolcu sadece anılarını anlattığında bile ne kadar absürt bir hikaye duyduk. Oysa ki daha birkaç ay önce çimlerin yeşile boyanması, hakemin darp edilmesi, takımın sahadan çekilmesi gibi sayısız olay yaşadık…

Kaynak: ZACK

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.