Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş: “Kürt sorununun çözümü için muhataplar Öcalan ve Erdoğan’dır”

İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından Diyarbakır’da “Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı” düzenlendi. Konferansta eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Selçuk Mızraklı’nın mesajı okundu. Mesajda Kürt sorunu için muhatapların AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile PKK lideri Abdullah Öcalan olduğu vurgulandı.

İHD Genel Merkezi ve Diyarbakır Şubesi tarafından “Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı” düzenledi. Çok sayıda uzman, akademisyen ve gazetecinin davet edildiği programda Barış Vakfı’ndan Hakan Tahmaz, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Selçuk Mızraklı’nın mesajını okudu. Mesajda Kürt sorunun çözümü için bir masa kurulacaksa bu masada hükümetin olması gerektiği söylendi, “Hükümet de bugün itibarıyla Sayın Erdoğan şahsında temsil edildiğine göre, bu işin birinci muhatabı Sayın Erdoğan’dır. Yine geçmiş deneyimlerden bilinen, kabul gören ve devletin de resmi hafızasında meşruiyeti kayıt altına alınmış Sayın Öcalan bir başka muhataptır” denildi.

Mesajda Kürt halkının talebi olmadığı “talep” kelimesinin hiyerarşik bir ilişkiye gönderme yaptığı söylendi ve “Kürtler talep etmek yerine, gasp edilen özgürlüklerini geri almak istiyor. Bizim açımızdan Ankara, Tahran, Bağdat veya Şam birer talep makamı değildir, çözümün muhatabıdırlar. Tartışma konumuz ise anavatanımız Kürdistan’ın fiili, zoraki işgaliyle ortaya çıkan gasp hukukunun nasıl sonlandırılacağıdır” denildi. 

Mesajın devamında ise şöyle denildi:

“Bizler, Türkiye’de siyaset yapan Kürt siyasetçiler olarak bu gasp hukukunun son bulması için demokratik, barışçıl, siyasi mücadeleyi tercih ettik ve bunun bedellerini ödüyoruz. Ancak karşılaştığımız tüm zorbalıklara, adaletsizliklere, hukuksuzluklara rağmen siyasi mücadelede, diyalog ve müzakerede ısrarcıyız. Konuşarak, tartışarak varılacak adil bir uzlaşmanın sonucunda onurlu bir barışın kurulmasından yanayız. Bunun koşullarının er geç sağlanacağından kuşkumuz yoktur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.