Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anıtsal Klasik Milano-Sanremo 2024 sona erdi: Jasper Philipsen’in zaferi

Yol bisikletinin Anıtsal Klasik adı verilen en prestijli tek günlük yarışlarından, takvim sırasına göre ilki olan Milano-Sanremo heyecanı geride kaldı. 115. edisyonu koşulan yarışta Alpecin-Deceuninck takımından 26 yaşındaki Belçikalı Jasper Philipsen sprint finişiyle galibiyeti elde etti.

Anıtsal Klasik adı verilen yol bisikletinin en prestijli ve en eski tek günlük yarışlarından takvim sırasına göre ilki olan Milano-Sanremo heyecanı geride kaldı. Son anları büyük heyecana sahne olan 115. edisyonda Alpecin-Deceuninck takımından 26 yaşındaki Belçikalı bisikletçi Jasper Philipsen kariyerinin ilk Anıtsal Klasik zaferini elde etti. 6:14:44’lük derecesiyle ilk sırayı alan Philipsen’in ardından, Jayco Alula takımından 33 yaşındaki Avustralyalı Michael Matthews ikinci sırayı alırken, UAE Team Emirates’ten 25 yaşındaki Sloven Tadej Pogacar üçünü oldu. 

Jasper Philipsen’in galibiyete gittiği anlar:

Milano-Sanremo 2024’te podyum böyle şekillendi:

Milano-Sanremo 2024’ün profili:

Yarışın son 50 kilometresinde öne çıkanlar:

49 kilometre kala: Takım arkadaşları Tadej Pogacar için çalışan UAE Team Emirates’ten Domen Novak ve Alessandro Covi’nin temposu ile kaçış grubunun avantajı 1:27’ye kadar indi.

40 kilometre kala: 1.3 kilometre uzunluğunda ve ortalama %7 eğime sahip Capo Berta tırmanışına gelirken, peloton kaçış grubu ile aradaki farkı kapatmaya devam ediyor. 

39.6 kilometre kala: Ana grupta 3 kişinin karıştığı ufak bir kaza meydana geliyor. Avrupa şampiyonu Christophe Laporte ve Alexander Kristoff geride kalıyor. 

32 kilometre kala: 1982 yılından bu yana çıkılan Cipressa tırmanışına gelinirken, kaçış grubundaki 9 bisikletinin 1:19’luk avantajı devam ediyor. 

30 kilometre kala: Yarışta şu ana kadar ortalama hız 46 km/saat olarak ölçüldü bu da Milano-Sanremo tarihinin en hızlısı anlamına geliyor.

27 kilometre kala: Lidl-Trek takımından Alex Kirsch pelotona liderlik ediyor. Kaçış grubunun avantajı ise 30 saniyeye kadar indi.

23 kilometre kala: Isaac del Toro’nun da tükenmesiyle birlikte Pogacar’ın yanında takım arkadaşı olarak sadece Tim Wellens kaldı. Üçü Polti-Kometa’dan olmak üzere beş kişilik kaçış grubu liderliğini sürdürüyor.

20 kilometre kala: Cipressa zirvesi de geride kalırken, bisikletçiler iniş bölümüne başlıyor. İnişin ardından Poggio tırmanışı öncesinde 9 kilometrelik tırmanış bölümü mevcut.

18 kilometre kala: Kaçış grubu yakalanıyor.

10 kilometre kala: Jonathan Milan ve Luke Plapp’ın geri gelmesiyle birlikte peloton tekrar kalabalıklaşıyor. 

9.3 kilometre kala: Poggio tırmanışı başlıyor. 3.7 kilometre uzunluğunda ve ortalama %3.6 eğime sahip son tırmanışa Tudor ve Groupama-FDJ liderliğinde bisikletçiler giriyor. 

6.5 kilometre kala: Tadej Pogacar atağını yapıyor. Mathieu van der Poel ve Mads Pedersen takip ediyor. Ganna ve Bettiol da hemen arkadan geliyor. Sekiz kişilik grup henüz kırılmış değil.

5.8 kilometre kala: İlk atağının sonuçsuz kalmasının ardından Pogacar bir kez daha atak yapıyor.

4.5 kilometre kala: Pogacar galibiyet için her şeyini veriyor ancak iniş uzmanı Tom Pidcock mesafe açmasına izin vermiyor.

3 kilometre kala: Pogacar, Pidcock, MDVP, Pedersen ve Mohoric’ten oluşan beşli tekrar bir araya geliyor.

2.2 kilometre kala: İnişin son bölümünde Matej Mohoric atağını yapıyor.

1.3 kilometre kala: Matej Mohoric de yakalanıyor. 

son kilometre: Son kilometrede Tom Pidcock atağını yapıp biraz mesafe açsa da, arkadaki sprinterlerin de temposuyla yakalanıyor. Son düzlükte Michael Matthews’ü çok küçük farkla geçmeyi başaran Jasper Philipsen galibiyete gidiyor. Tadej Pogacar ise üçüncü sırayı alıyor.

Galibi belirleyen fotofiniş:

Son kilometrede yaşanan büyük heyecan:

Milano-Sanremo 2024’te ilk 10 sıra ise böyle şekillendi:

Milano-Sanremo 2024’ün özeti:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.