Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEM Parti’nin İstanbul’da düzenlenen Nevroz kutlamasına polis müdahale etti

İstanbul’da DEM Parti’nin düzenlediği nevroz kutlamalarına polis müdahale etti. Konuşmasını Kürtçe ve Türkçe yapan DEM Parti İstanbul Eş Başkan adayı Meral Danış Beştaş, “Bugün İstanbul’un Kürtlerin en büyük kenti olduğunu gösterdiniz. Tecride ve kentlerimize konulan ablukaya karşı biz büyük bir direniş gösteriyoruz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) İstanbul’daki nevroz kutlamaları İstanbul’daki Yenikapı Miting Alanı’nda yapıldı. Toplanan kalabalığa polis tarafından müdahale edildi.

DEM Parti İstanbul Eş Başkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’nin da dahil olduğu halaydan sonra “Barış Anneleri” nevroz ateşini yaktı.

“İstanbul Kürtlerin en büyük kenti”

Duvar’ın haberine göre, konuşmasına Kürtçe başlayan Meral Danış Beştaş şunları dedi:

“İstanbul bugün şunu gösterdi. Hepiniz Dehak’a karşı Kawa’sınız. Bugün İstanbul’un Kürtlerin en büyük kenti olduğunu gösterdiniz. Kürt halkı, duruşuyla, diliyle, tarihiyle, mücadelesiyle Dehak’a karşı Kawa olduğunu gösterdi. Tecride ve kentlerimize konulan ablukaya karşı biz büyük bir direniş gösteriyoruz.

Eğer partimizin yanında durursak, arkadaşlarımızı özgürleştireceğiz. Her bir oyunuz Selahattin Demirtaş’ı özgürleştirecek. Sebahat Tuncel’i özgürleştirecek. Figen Yüksekdağ ve Gültan Kışanak’ı özgürleştirecek. Bu coşkunuz, bu duruşunuz, buraya gelmeniz bizi onurlandırdı. Binlerce kez varolun.”

Emel Mathlouthi sahneye çıkamadı

Emniyet, İstanbul Valiliği’nin saat 17.00’a kadar verdiği sürenin bittiğini belirterek programın bitirilmesini talep etti.

Tunuslu sanatçı Emel Mathlouthi saat sınırlaması nedeniyle sahneye çıkamadı. Mathlouthi’nin kendisiyle hatıra fotoğrafı çektirmeye gelenlerle Kürtçe şarkı söylediği anlar sosyal medyada paylaşıldı.

Muhabir ve editörler gözaltına alınmaya çalışıldı

Bianet’in paylaşımına göre kutlamaları takip eden Bianet muhabirleri Tuğçe Yılmaz ve Ali Dinç ve Bianet Kürtçe editörü Aren Yıldırım da gözaltına alınmaya çalışıldı.

Aralarında AFP muhabiri Eylül Deniz Yaşar‘ın da bulunduğu 14 gazetecinin serbest bırakıldığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre mitinge katılan LGBT’lilerin ise bir grup tarafından alandan zorla çıkartıldı.

Nevroz nedir?

Farsça ve Orta Farsça navrūz نو روز “eski İran takviminde yılbaşı günü” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça ve Orta Farsça nav نو “yeni” ve Farsça ve Orta Farsça rōz روز “gün” sözcüklerinin bileşiğidir.

İran kültürüne ait bir kavram olan nevruz Türk, Kürt, Gürcü ve Ermeni çevre kültürlerince asimile edilmiş bir şölendir.1

  1. Nişanyan Sözlük ↩︎

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.