Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail-Hamas ateşkes görüşmeleri: Mossad liderliğindeki heyetin pazartesi Katar’a gitmesi bekleniyor

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre İsrail, ateşkes görüşmeleri için heyetini Katar’a 18 Mart Pazartesi gönderecek.

İsrail’in devlet televizyonu KAN, İsrail’in ateşkes görüşmeleri için heyetini 18 Mart Pazartesi Katar’a göndereceğini aktardı.

Habere göre İsrail’de kabine bugün (17 Mart) akşam saatlerinde toplanacak. Kabine toplantısı nedeniyle heyet, Katar’a 18 Mart Pazartesi gidecek.

Hamas’ın masaya önerdiği “üç aşamalı ateşkes teklifinin” ardından İsrail, 15 Mart Cuma günü yaptığı açıklamada Katar’a görüşmeler için bir heyet göndereceğini açıklamıştı. Reuters’ın aktardığına göre heyete İsrail’in ulusal istihbarat örgütü MOSSAD’ın başkanı David Barnea liderlik edecek.

Hamas 16 Mart Cumartesi günü “üç aşamalı ateşkes teklifinin” Katar ve Mısır’daki arabuluculara teslim edildiğini söylemişti. İsrail Başbakanlık Ofisi ise yaptığı açıklamada Hamas’ın ateşkes teklifini “akıl dışı” olduğunu söylemişti.

Ramazan ayının başlamasından önce ateşkesin gerçekleştirilmesi için çalışan arabulucuların uğraşları sonuçsuz kalmıştı. Bir yandan Hamas yetkilileri İsrail’in taleplerini reddederken öbür yandan İsrail’in masadan kalktığına dair haberler geliyordu.

İsrail heyeti, 6 Mart’ta Kahire’de yapılan ateşkes görüşmelerine heyet göndermemişti.

Hamas’ın üç aşamalı ateşkes teklifinde neler bulunuyor?

Hamas, 15 Mart Cuma günü kamuoyuyla hazırladıkları üç aşamalı ateşkes teklifini duyurmuştu.

Teklife göre ilk aşamada İsrail askerlerinin Gazze’deki şehir merkezleri ile birlikte Er-Reşid ve Salahaddin caddelerinden çekilmesi isteniyor. Buna ek olarak yerinden edilen Gazzelilerin geri dönmesi ve yardımlara izin verilmesi de ilk aşama taleplerinin arasında yer alıyor.

Teklifin ilk aşamasında ayrıca İsrailli kadın, çocuk ve yaşlı esirlere karşılık 700 Filistinli esirin takası da bulunuyor.

Hamas’ın ikinci aşama teklifi ise Gazze’deki esir askerlerinin serbest bırakılması ve kalıcı ateşkesin ilan edilmesi.

Hamas, üçüncü aşamaya yönelik kamuoyuna bir bilgi vermedi.

BM: “Filistin’in kuzeyinde kıtlık gittikçe şiddetleniyor”

İsrail’in ateşkes görüşmelerine heyet göndermesi beklenirken Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) belirttiğine göre Filistin’in kuzeyinde kıtlık gittikçe şiddetleniyor.

UNRWA’nın açıklamasına göre Gazze’nin kuzeyinde iki yaşından küçük her üç çocuktan biri açlıkla mücadele ediyor.

Hamas, İsrail’in kıtlığı savaşı kazanmak için bir araç olarak kullandığını iddia ediyor.

İnsan hakları örgütleri ise Gazze’nin kuzeyindeki açlığa ve kıtlığa karşı harekete geçme çağrısında bulunuyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.