Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: Ankara | Çankaya’da CHP “şapka koysa” kazanır mı?

Ankara’da CHP’nin kalesi olarak bilinen ve şehrin en büyük ilçesi olan Çankaya’da seçmen “CHP şapka koysa kazanır” yorumunu yapıyor. Seçmen büyükşehirde Mansur Yavaş’a desteğini vurgularken, Çankaya adayının değişmesini olumlu karşılıyor. CHP’nin Çankaya adayı Hüseyin Can Güner’i desteklemeyeceğini belirtenlerin adresi ise TİP’in adayı İrfan Değirmenci oluyor.

Türkiye’nin ikinci en büyük, Ankara’nın ise en büyük ilçesi Çankaya, CHP’nin kalesi olarak bilinen yerlerinden. 31 Mart Yerel Seçimleri’nin nabzını tutmak üzere Çankaya’ya gittik, gerçekten seçim havası var mı diye merak ettik, seçmene hangi adayı destekleyeceklerini sorduk. İlçede partilerin seçime hazırlandığını söylemek mümkün. Çankaya’nın en hareketli caddelerinde adayların fotoğrafları bulunuyor, seçim arabaları her yerde, partilerin ilçe teşkilatları adaylarının broşürlerini dağıtıyor. Fakat teşkilatın seçmeni ikna etmek için bir çaba içinde olduğunu söyleyemeyiz. Zaten seçmen de seçim havasında değildi. İlçede, Mansur Yavaş ve Turgut Altınok’un tanınırlığı yüksekti ancak ilçe adaylarına ilgi azdı. Seçmen, sandıkta kararını adaya değil, parti tercihine göre vereceğini belirtti.

Çankaya’da 2019 Yerel Seçimleri’nde CHP’nin ittifak yaptığı İYİ Parti aday çıkarmadı. O seçimde CHP yüzde 73,48 oy aldı ve Alper Taşdelen belediye başkanı oldu.

“Değişim” iddiasıyla yola çıkan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve ekibi, partinin önceki lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla bilinen ve Çankaya’da iki dönemdir belediye başkanlığı yapan Alper Taşdelen’i aday göstermedi. CHP, Özgür Özel’in avukatı Hüseyin Can Güner’i adaylaştırdı.

Çankayalılara hem büyükşehirde hem de ilçe belediye seçimlerinde hangi adaydan yana tercih yapacaklarını sorduk. Edindiğimiz izlenimlere göre Çankayalılar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan çok memnun. CHP’nin Taşdelen’i değil de Güner’i aday olarak göstermesi olumlu karşılanıyor. Öte taraftan Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) adayı İrfan Değirmenci’yi destekleyenlerle de karşılaştık.

Seçmen parti içi tartışmalarla ilgilenmiyor

CHP’de Hüseyin Can Güner’in adaylaştırılması sürecinde yaşanan tartışmaların sokağa yansımadığını gördük. Yeni adayı nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Çankayalılar, “Alper Taşdelen normal biriydi. Pek öyle ahım şahım biri değildi. İnşallah bu daha iyi olur” , “Alper Taşdelen’in değişmesi iyi oldu, değişime ihtiyaç var” gibi yorumlar yaptı. 

CHP’ye öfkeli seçmen Değirmenci’ye yöneliyor

Parti içi tartışmaları takip eden bir Çankayalı, “CHP birbirine girdi, sevmiyorum” diyerek tepkisini gösterdi. CHP’li yurttaş, Çankaya’da TİP adayı İrfan Değirmenci’yi destekleyeceğini söyledi:

“Hiçbirine oy veresim yok. Bir Mansur Yavaş, bir İrfan Değirmenci. Dürüst gibi geliyor en azından. CHP’yi sevmiyorum, birbirine girdi ama inşallah Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş kazanır. Mansur burayı epeyce adam etti.”  

“Sandığa gitmeyeceğim, kimse hak etmiyor”

Çankaya’da ilçe adaylarını tanımayan, sandığa gitmeyeceğini söyleyen seçmen de mevcut. Bir seçmen düşüncesini, “Sandığa gitmeyeceğim. Kararsızım. Kimsenin hak ettiğini düşünmüyorum. Gazzeli kardeşlerimize destek çıkmıyorlar, biz de onlara destek çıkmayacağız. Destekleyen partiler de yardım yapmıyorsa bundan bir şey olmaz” diye açıkladı. 

Erdoğan’ın sözleri yurttaşta karşılık buldu

Mansur Yavaş’a desteğin büyük olduğu ilçede, farklı adayları destekleyecek seçmenler ise kime oy vereceklerini açıktan dile getirmedi. Bu seçmenlerden biri, Yavaş’ın hizmetlerinden memnun olmadığını belirtti, “Mansur Yavaş’ın gözle görülür yaptığı bir şey yok. Hükümetin partisi olmadığı için de çalışmaları yavaşlamış olabilir. Yavaş’ın şehre bir şey kattığını görmedim. Yeni bir fikir, düşünce, sistem gelsin” dedi.

Yurttaşlarda, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Merkezi yönetim ile yerel yönetim el ele vermezse o şehre bir şey gelmez, Hatay’a geldi mi?” sözlerinin karşılık bulduğu görülüyor. 

Öğrenciler, sorunlarını iletmek için belediyeye ulaşabildiklerini söylüyor

Başkent’te vakıf ve devlet olmak üzere toplam 15’in üzerinde üniversite bulunuyor. Türkiye’nin dört bir yanından öğrencilerin yaşadığı şehirde karşılaştığımız genç seçmen, 2023’te yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde oy kullandığını ancak bu seçimde sınav haftası, ekonomik koşullar gibi nedenlerle oy vermeye gitmeyeceğini belirtiyor. 

Yurtta kaldığını söyleyen bir öğrenci, “Ankara’nın işleyişinden memnunum” diyerek, ulaşım gibi yaşadıkları sıkıntılarda Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ulaştıklarını ve belediyenin sorunu çözmek için çalıştığını söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu’nda (KYK)  ise yemekler, asansör, internetin çekmesi gibi sorunların yaşandığını, bakanlığın bunlara çözüm bulmadığını kaydetti. 

Yavaş’tan ücretsiz HPV aşısı uygulaması

Yavaş’ın 30 yaş altı sosyal yardım alan kadınlar için HPV aşısı uygulamasının başlatılacağını duyurmasını olumlu karşıladığını söyleyen genç, “Mükemmel bir şey, umarım gerçekleşir. Sadece Mansur Yavaş değil kim kazanırsa kazansın bunun yapılması gerekiyor. Aşı fiyatları ve hastalığın tedavisinin maliyeti çok fazla. Devlet tarafından karşılanması gerekiyor” diye konuştu.

Gençler ekonomiden şikayetçi 

Bir başka genç seçmen ise çalıştığını ancak Türkiye’nin geleceğinden endişe duyduğunu belirterek, “Maaş yetiştirme konusunda zorlanıyoruz. Ekonomik açıdan zorlanıyoruz. Ülkenin geleceğinden endişeleniyoruz” dedi. Seçime ilişkin ise “Hali hazırda olan başkan kazanır. Beş senede iyi işler yaptı devamını getirebilir. Çankaya’da da Hüseyin Can Güner’in kazanacağını düşünüyorum. CHP’nin oyu burada çok yüksek, kim olursa olsun kazanır diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

“Mansur Yavaş çok güzel yönetiyor”

Çankaya’da Mansur Yavaş’ı destekleyeceğini söyleyen seçmenler ise “sosyal yardımlar”, “hizmetlerden memnun olma”, “şeffaflık” konularında Yavaş’ı takdir ettiklerini belirtti:

  • “Benim dünya görüşüme, benim belediye başkanı anlayışıma uyuyor. Çankaya’da da CHP’yi tercih edeceğim.”
  • “Mansur Yavaş çok güzel yönetiyor, memnunuz. Çankaya’da da biz CHP’liyiz, partiyi destekleyeceğiz. Önceki başkandan memnun olan yoktu, şimdi nasıl olacağını göreceğiz. Biraz da yeni adaya bakalım.”
  • “AK Partiye o kadar oy verdik de ne oldu? Yedi, gitti. Mansur Yavaş’ı destekleyeceğim. Çankaya’da da yine CHP’yi tercih ediyorum. Alper Taşdelen normal biriydi. Pek öyle ahım şahım biri değildi. İnşallah bu daha iyi olur.”
  • “Sonuna kadar Mansur Yavaş. Turgut Altınok ne yapmış, kim tanıyor onu? Bir tek Keçiörenliler tanıyor. Mansur Yavaş’ı herkes tanıyor. Çankaya’da CHP şapka koysun yine kazanır. CHP’nin kazanmasını da olumlu karşılıyorum, hizmetlerden memnunum. Alper Taşdelen’in değişmesi iyi oldu, değişime ihtiyaç var. İrfan Değirmenci temiz bir çocuk ama yapamaz, götüremez.”
  • “AKP’nin büyükşehri istediğini düşünmüyorum. Çıkarttığı adaydan belli. Turgut Altınok pasif bir adam.”
  • “Mansur Yavaş diyoruz. Yararlı şeyler yapıyor. Kızılay’a, Ulus’ta da daha iyi işler yapsa memnun oluruz. Eğitime önem vermeli, çocuklarımıza geleceğimize önem vermeli. Kızılay bildim bileli aynı Kızılay. Buralarda değişiklik yapılması gerekiyor. Memnunuz ama bunlar yapılabilir. En azından dürüst diyoruz. Çankaya’da İrfan Değirmenciyi desteklerim, çok severim. Haberciliğini biliyorum, iyi bir haberciydi. Belediye başkanlığını yapıp yapamayacağını zaman gösterir. İyi yaparsa neden olmasın?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.