Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yasaklanmış ve aktivistler “aşırılıkçı” ilan edilmişti: Rusya’da iki LGBTİ+ tutuklandı

Rusya’nın Orenburg kentindeki bir LGBTİQ+ kulübünün iki çalışanı “aşırılık yanlısı bir örgüte” üye oldukları şüphesiyle tutuklandı. Bu, Rusya Yüksek Mahkemesi’nin Kasım 2023’te LGBTİ+ hareketinin Rusya’da yasaklanmasına karar vermesinin ardından gelen ilk tutuklama. Sanıklar, suçlu bulunmaları halinde 10 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Orenburg kentindeki yapılan duruşma sonrası LGBTİQ+ kulübünün sanat yönetmeni Alexander Klimov ve yöneticisi Diana Kamilyanova’nın 18 Mayıs’a kadar gözaltında tutulmasına karar verildi.

Mahkeme, sanıkların “LGBTİ+ hareketin görüş ve faaliyetlerini de destekleyen bir grup insanla birlikte kasıtlı olarak hareket ettiklerini” söyledi.

Polis, yerel savcının talebi üzerine mart ayı başında Pose adlı kulübe baskın düzenledi. Polise “Rus Topluluğu” adlı yerel bir milliyetçi grubun üyelerinin de eşlik etti.

Milliyetçi grubun sitesinde yayımlanan bir açıklamada, polis baskını sırasında kulüpte el konulan eşyalar arasında bir kadın sahne kostümü, beş kadın peruğu ve yapay göğüs bulunduğu belirtildi.

Rusya Adalet Bakanlığı’nın başvurusu üzerine toplanan Yüksek Mahkeme’nin, LGBTİ+ hareketinin Rusya’da yasaklanmasına karar vermesinin ardından Rusya genelinde eşcinsel kulüplerine baskınlar düzenlemeye başladı

Rus LGBTİ+ derneği “Coming Out”un avukatı Ksenia Mikhailova, Orenburg davasının “büyük bir sürpriz” olduğunu ve yetkililerin artık LGBTİ+ propagandası olarak adlandırılan durumları cezai bir suç olarak ele aldığını gösterebileceğini söyledi.

Dava, Rusya’da LGBTİQ+’lara yasaların nasıl uygulanacağı konusunda bir emsal teşkil edebilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce LGBTİ+ aktivizmini Batı’nın “geleneksel Rus değerlerine” yönelik saldırısının bir parçası olarak gördüğünü söylemişti.

Rusya’da Temmuz 2023’te cinsiyet değiştirme ameliyatları yasaklandı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.