Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: Ankara | CHP, 20 yıldır AKP’nin yönettiği Mamak’ı kazanabilir mi?

CHP’nin “kritik ilçe” olarak adlandırarak kazanmayı hedeflediği, AKP’nin ise 20 yıldır yönettiği ilçe Mamak’tayız. Sosyalist yapıların kalesi olarak bilinen mahallelerin de yer aldığı ilçede seçmenler, daha önce destekledikleri partilere yöneleceklerini söylüyor. DEM Parti seçmeninin de kendi partisine oy vermesiyle CHP’nin ilçeyi kazanma umudunun suya düşmesi mümkün. 

Yerel seçimlere sayılı günler kala Mamak’ta seçmene tercihlerini sorduk. CHP’nin az oy farkıyla kaybettiği için “kritik ilçe” olarak görürken Mamak’ı 20 yıldır AKP yönetiyor. Alevi nüfus barındıran, sosyalist yapıların kalesi olarak bilinen mahallelerin de yer aldığı Mamak’ta iktidarda AKP olsa da her partinin seçmenine rastlamak mümkün. 

Kim hangi iddiayla çıkıyor?

Mamak’ta 31 Mart 2019’da AKP 50,40, CHP 47,24, Saadet Partisi 1,39 oranında oy aldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve İYİ Parti ise ilçede aday çıkarmadı. 14 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 50,23, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ise 49,77 oy aldı.

AKP’nin 20 yıldır yönettiği ilçede Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy oranı, CHP Genel Merkezi’ni heyecanlandırdı. Aday belirleme sürecinde Mamak, “kritik ilçe” olarak adlandırıldı, kazanılabileceğine vurgu yapıldı. 

Mamak’ta AKP Asım Balcı’yı, CHP Veli Gündüz Şahin’i, DEM Parti Elif Kaya ve Mustafa Uğur Akkay’ı, İYİ Parti Kevser Koyuncu Ofluoğlu’nu, Saadet Partisi Murat Sipahi’yi, Emek Partisi İlke Işık’ı aday gösterdi. Adaylar, seçim çalışmalarına başladı. 

Mamak’ta karşılaştığımız yurttaşlar ise büyükşehir yarışına daha odaklıydı. Konuştuğumuz pek çok yurttaş, ilçede önceki seçimde desteklediği partinin adayına yeniden destek vereceğini söyledi. 

“Yavaş, Gökçek’in projelerinin tamiratını yapamıyor”

AKP’li bir seçmen, 31 Mart’ta tercihini iktidardan yana kullanacağını belirterek, “31 Mart’ta tercihimiz AK Parti’den taraf olacak. Devletin belli yatırımları var. Havaalanlarımız, uçaklarımız, SİHA’lar, kağanlar, kızıl elmalar…” dedi. Yeni aday olan Asım Balcı’yı da tanıdığını belirten yurttaş CHP’yi eleştirdi:

“İktidarın elinde fırsat var. Oturduğumuz parkı AK Parti yaptı. Çankaya’da CHP herhangi bir proje yapıyor ‘Dünya projesi’ diyor. İçinde hiçbir şey yok. Mansur Yavaş’tan memnun değiliz. Beş yıldır ne yaptı ki? Hala Melih Gökçek’in projeleriyle devam ediyor. Yolları, raylı sistemleri Gökçek yaptı. Mansur Yavaş tamiratını yapamıyor.” 

Emekliler hizmetlerden memnun ama maaşlardan şikayetçi

Emekli maaşları nedeniyle ise pek çok yurttaş, daha önce desteklediği AKP’ye bu seçimde oy vermeyeceğini söylüyor. Mamak’ta da maaşlara tepki gösteren bir yurttaş, “Emekliler olarak yemin ettik, vermeyeceğiz. AK Parti’nin hizmetlerine bir şey demiyorum ama maaşlar konusunda mağdur etti” dedi. 

“CHP, Mamak’ı kazanamaz”

CHP Mamak’ta kazanma umudu taşımasına rağmen, CHP’li seçmen ilçede seçim sonuçlarında bir değişiklik yaşanmayacağını düşünüyor. Yine de CHP adaylarını hem büyükşehir, hem ilçede destekleyeceğini söyleyen yurttaşlar, Mansur Yavaş’tan memnuniyetini şu sözlerle anlattı:

“Mamak’ta mahalleler çok pis. Belediyenin işini yaptığını düşünmüyorum. Mamak’ta CHP’nin adayını destekleyeceğim. Diğer başkandan memnun değilim. Mamak’ı CHP kazanamaz, zihniyet aynı zihniyet. Büyükşehri ise Mansur Yavaş kazanır. Dürüst bir insan. Bana aylık 400 Türk Lirası harçlık yatırıyor, çocuğuma kantin parası yatıyor, süt yardımı yapıyor. Ben Mansur Yavaş’tan memnunum. Allah bin kere razı olsun.”

Yavaş’tan memnuniyetin nedeni sosyal yardımlar

Bir başka CHP seçmeni de Yavaş’tan memnun olduğunu belirterek, “Mansur ne yaptı diyorlar? İki senedir sırtım ısındı. İki kıştır biz rahatız. En basit örneği bu” diyerek sosyal yardımları örnek gösterdi. 

“Başkanlığın bir dönem yapılmasını istiyorum”

Seçimde tercihinin Mansur Yavaş ya da Turgut Altınok olmayacağını belirten bir seçmen, “Ben ikisini de istemiyorum. Bir insanın bir dönem yapmasını istiyorum. Yavaş, ‘Bir dönem yapacağım’ dedi, yine aday oldu.” diye konuştu. İlçede AKP’nin aday değiştirmesinden memnun olduğunu söyleyen seçmen, Mamak’ta tercihinin Asım Balcı’dan yana olacağını kaydetti. 

DEM Parti seçmeni kendi adaylarına yönelecek

DEM Parti seçmeni olduğunu, büyükşehirde Gülten Kışanak ve Öztürk Türkdoğan’ı, ilçede ise Elif Kaya’yı destekleyeceğini belirten bir seçmen, CHP’nin Kürtlere karşı tutumunu eleştirdi:

“Bu seçimde kimin kazanacağından çok kimin bu halklar için verimli olacağı önemlidir. Ne CHP ne AKP’nin adayının bu halklar için yararlı olacağını düşünüyoruz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da rant, koltuk, kendi yandaşlarını korumak için adaylıklarını koruyorlar. Bunu reddediyoruz.” 

“Burcu Köksal Kürtlerden vergi almayacak mı?”

Sosyal faşist de faşisttir, milliyetçi faşist de faşisttir, dinci faşist de faşisttir. Örneğin, Afyonkarahisar’da CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal’ın ‘DEM Partililer hariç herkesi belediyeye alacağız’ sözü. Burcu Köksal oradaki Kürtlerden, DEM Parti’lilerden vergi almayacak mı? Kendisi bize ayrımcılık yapmış oluyor.”

Mamak’ta CHP’yi destekleyen mahallelerde hizmet yetersiz

Mamak Belediyesi’nin AKP’nin düşük oy aldığı yerlere hizmet vermediğini belirten bir yurttaş, şikayetlerinin belediye tarafından dikkate alınmadığını, bu nedenle yeniden CHP’nin adaylarına yöneleceğini söyledi. Yurttaş, Yavaş’tan memnuniyetini şu sözlerle açıkladı:

“Halkla iç içe, kendi cebini değil halkı düşünen bir başkan. Kendi malvarlığını da açıkladı. Halkı açlığa mahkum ettikleri için belediyeler yardım etmek zorunda kalıyorlar. 20 yıldır Mamak AKP’nin elinde. Mamak’ta AKP’nin olmadığı yerlere parça parça iş yapıyorlar, ilaçlama yok. Şikayet ettik yine ilgilenmediler.”

İlçe’nin dünden bugüne siyasi tercihleri 

Mamak, en son 1994’te Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) tarafından kazanılmış, 1999’da Fazilet Partisi, ardından 2004’ten bu yana AKP’li başkanlar tarafından yönetilmişti. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ve Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin geçtiğimiz beş yılda, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaşadığı tartışmalar çokça konuşulmuştu. 

Köse’ye hafızalarda kalan tepki: “Masaya çık tepin istersen”

ABB Meclisi’nin Aralık 2020’de yaptığı toplantıda Yavaş, Köse’nin önergesini süresi içinde sunmadığı için reddetti. Köse önergeyi okumak isteyince Yavaş, “Kesebilirsiniz” diyerek mikrofonun kapatılmasını istedi. AKP’li üyeler, tepkilerini masaya vurarak gösterirken Yavaş’ın “Masaya çık tepin istersen” sözü hafızalarda yerini korudu. 

Mamak metrosu tartışması

Belediye Meclisi’nde Dikimevi-Natoyolu Metro Projesi konuşulurken Yavaş ile Köse arasında bir tartışma daha yaşandı. Köse, “Şimdi geleceksiniz değil mi borç istemeye Meclis’e, gelin bakalım. Öz kaynaklarınızı yaparken gelin bakalım” dedi. Yavaş ise “Sıkıyorsa reddet. Mamak halkı bir duysun. Tehdit ediyorsunuz. Ne yapacaksınız ret mi edeceksiniz? Mamak belediye başkanı Mamak metrosuna ret verecek. Hadi görelim. Hodri meydan” yanıtını verdi. Tartışmaların sonucunda, Mamak Metro Projesi için krediyi Meclis onayladı. 

Sürekli engel olan şahıs nerede?

Mansur Yavaş’ı en çok eleştiren isimlerin başında gelen Köse, partisi tarafından yeniden aday gösterilmedi. Yavaş, 5 Mart 2024’te Mamak-Mutlu Aile Sağlığı Merkezi’nin açılışında Belediye Meclisi’nde çoğunluk isteyerek, Köse’yi eleştirdi:

“Yerel belediyeyi kazanamadığımız için Belediye Meclisi’nde olanları gördünüz. Boy boy her tarafa fotoğraflarını astılar. Ankara’da beş yıl boyunca benim bir tane fotoğrafımı görmediniz. Demek ki marifet fotoğrafta değilmiş. Biz oy rekoru kırarak yeniden seçime girerken Meclis’te sürekli engel olan boy boy fotoğraflarını asan şahıs nerede? Siyasetin karanlık çöplüğünün içerisinde.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.