Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: İstanbul-Gaziosmanpaşa | Ekonomik kriz AKP’nin oyunu azaltmaya yeter mi?

Gaziosmanpaşa, İstanbul’da Cumhur İttifakı’nın en güçlü olduğu ilçelerden biri. Öyle ki AKP, girdiği ilk yerel seçim olan 2004’ten bu yana ilçeyi elinde tutuyor. 2019’daki yerel seçimlerde AKP, Gaziosmanpaşa’da yüzde 52,21 oy alırken, CHP yüzde 33,35’te kaldı. Peki, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde sonuçlar değişir mi? AKP’li Hasan Tahsin Usta, iki dönemdir yönettiği ilçenin koltuğunu CHP’li Hakan Bahçetepe’ye devreder mi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Cumhur’un kalesi”nde gedik açabilir mi?

31 Mart Yerel Seçimleri’ne çok az bir süre kaldı. Seçime az bir süre kala İstanbul’da Cumhur İttifakı’nın en güçlü olduğu ilçelerden biri olan Gaziosmanpaşa’ya gittik. Gaziosmanpaşa, 2004 yılından beri AKP’li belediye başkanları yönetiyor. Halihazırda da AKP’li Hasan Tahsin Usta, 2014’ten bu yana Gaziosmanpaşa’nın belediye başkanı.

Usta, 2019 Yerel Seçimleri’nde yüzde 52,21 oy alırken, en yakın rakibi CHP’li Erkan Kaya yüzde 33,35’te kaldı. İki aday arasındaki oy farkı ise 50 binden fazlaydı. Ezici bir üstünlükle seçimi kazanan Usta, bu dönem de AKP tarafından ilçede aday gösterildi. CHP ise bu sefer Usta’nın karşısına ilçe başkanlığı da yapan Hakan Bahçetepe’yi çıkardı. Sokakta konuştuğumuz vatandaşlar elbette ki Hasan Tahsin Usta’yı tanıyorlar. Ancak diğer adaylar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Usta’ya oy vermeyeceğini dile getiren seçmenler çoğu zaman parti ismini söyledi, “CHP’ye oy vereceğim, ben CHP’liyim” dedi.

2023 Genel Seçimleri’nde Gaziosmanpaşa’dan çıkan sonuç aslında sürpriz bir sonuç değildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs’ta Gaziosmanpaşa’da oyların yüzde 55,25’ini aldı. Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 39,64’te kaldı.

Röportajlar sırasında Gaziosmanpaşa’da en çok duyduğumuz partiler ise AKP, CHP ve Yeniden Refah Partisi.

“Murat Kurum çok acemi”

Yerel adaylara ilginin az olduğu Gaziosmanpaşa’da seçmenin çok büyük bir çoğunluğu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve AKP’nin İBB adayı Murat Kurum arasında tercihlerini belirliyor.

Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen yurttaşlardan sıklıkla duyduğumuz bir cümle var: “O genç.”

İmamoğlu’nun Türkiye siyasetinin ortalamasına göre daha genç olması, onu bu geçtiğimiz beş yıllık süreçte öne çıkaran özelliklerinden biri olduğunu anlıyoruz. İmamoğlu’nu destekleyen vatandaşlara Murat Kurum’u sorduğumuz zaman ise “Çok iyi tanımıyoruz” cevabını aldık. Bir kişi ise bize, “Murat Kurum çok acemi. Konuşamıyor. İnsanları peşinden sürükleyemiyor” dedi.

İmamoğlu’na oy vereceğini söyleyenlerin bir başka argümanı ise ekonomi. Emekli maaşları, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı seçmenin yerel seçim tercihlerini çokça etkilemiş gibi gözüküyor.

AKP’ye kızan seçmenin adresi: Yeniden Refah Partisi

Bunun yanı sıra ekonomik kriz Gaziosmapaşa’da, seçmenin tercihini başka bir partiye de yöneltmiş durumda: Yeniden Refah Partisi.

Yeniden Refah Partisi’ne oy vereceğini söyleyenlerle konuştuğumuzda hepsinin uzun yıllar boyunca AKP’ye oy verdiğini öğrendik. 14 Mayıs’taki genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve AKP’ye oy verdiğini söyleyen bir seçmen, ekonomik durumdan memnun olmadığını, şu anda bir seçim olsa Erdoğan’a oy vermeyeceğini ve tercihini Yeniden Refah Partisi’nden yana kullanacağını söyledi, “Bu ülkede bir şeylerin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Mesela Erbakan niçin olmasın?” dedi.

Ekonomik krizden şikâyet eden bir başka vatandaş ise AKP’yi tercih etmeyeceğini, İmamoğlu’na da “Fatih Sultan Mehmet’e ait türbenin önünde ellerini arkaya bağladığı” gerekçesiyle oy vermek istemediğini dile getirdi. Yeniden Refah Partisi’ni tercih edebileceğini söyleyen seçmen, “Hiçbir liderden bir şey görmedik” diye konuştu.

“Kurum’u seviyoruz”

Murat Kurum’a oy vereceğini söyleyen seçmenlerin sözleri çoğu zaman “AKP’li olmaları” üzerine. AKP’yi uzun yıllardır desteklediğini dile getiren seçmenler, Kurum’a güvendiklerini, İmamoğlu’nun ise çalışmadığını vurguluyor.

Bir seçmen AKP’den çok memnun olduğunu, şu ana kadar bir yanlışlarını görmediğini söyledi. Ekonomik krizi sorduğumuzda ise “Bütün kafeler, lokantalar dolu. Madem ekonomik kriz var, buralara kim gidiyor” dedi.

Kurum’a oy vereceğini söyleyen bir seçmene nedenini sorduğumuz da ise “Seviyoruz” yanıtını verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.