Booker ödüllü yazar Salman Rüşdi, iki yıl önce sahnede bıçaklandığı anlar hakkında BBC’ye konuştu.
Şeytan Ayetleri, Geceyarısı Çocukları eserleriyle tanınan Hint asıllı yazar Salman Rüşdi, Ağustos 2022’de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletindeki bir eğitim enstitüsünde konferans vermeye hazırlanırken bıçaklı saldırıya uğramıştı.
Helikopterle hastaneye kaldırılan yazar, altı hafta boyunca tedavi gördü.
Saldırı tüm dünyada gündem oldu.
Rüşdi’ye saldırmakla suçlanan 24 yaşındaki Hadi Matar, kendisine yöneltilen cinayete teşebbüs suçlamalarını reddetmişti.
Saldırganın “merdivenlerden koşarak” kendisine geldiğini ve 27 saniye içinde hem boynundan hem de karnından toplam 12 kez bıçakladığını anlatan yazar, “Onunla dövüşemezdim, ondan kaçamazdım” dedi.
Saldırıyla beraber yere hemen düştüğünü ve etrafının “olağanüstü miktarda kanla” kaplı olduğunu söyleyen Rüşdi, saldırı anıyla ilgili “Öleceğimi düşündüğümü hatırlıyorum. Neyse ki yanılmışım” dedi.
Rüşdi, 1988 yılında yayınladıpı Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle ölüm tehditleri alıyordu. Aldığı ölüm tehditleri sebebiyle bir gün seyirciler arasında “birilerinin fırlayabileceğini” düşündüğünü aktaran Rüşdi, “Bunun aklımdan geçmemesi saçma olurdu” diyor.
Rüşdi saldırıda bir gözünü kaybetmişti
Saldırının ardından Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie, yazarın bir gözünü kaybettiğini duyurmuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Rüşdi saldırı sonrasında içinde bulunduğu durumu şöyle anlattı:
“Gözüm çok kötüydü. Şişmiş ve yüzümden sarkıyordu; yanağımın üstünde duruyordu, rafadan yumurta gibi. Ve kör olmuştum.”
Bir gözünü kaybetmenin üzüntüsü her gün yaşadığını söyleyen Rüşdi, beyninin hasar görmemesi nedeniyle kendini şanslı hissediyor.
Rüşdi yazdığı “The Knife” (Bıçak) kitabını yaşadıklarıyla baş etmenin bir yöntemi olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.
Kitabın başında ise o gün konferans salonunda bulunup kendisine yardım eden birçok kişiye minnettar olduğunu yazdı. Kitabın girişinde Rüşdi, “Hayatımı kurtaran kadın ve erkeklere adanmıştır” diyor.
Rüşdi: “Peki bu hepsini öldürmek için bir neden olabilir mi?”
Rüşdi, Bıçak isimli eserinde saldırganıyla hayali bir konuşma gerçekleştiriyor:
“Amerika’da pek çok insan dürüstmüş gibi davranıyor ama maske takıp yalan söylüyorlar. Peki bu hepsini öldürmek için bir neden olabilir mi?”
Yerde yatarken kişisel eşyalarını düşünüyordu
Rüşdi ayrıca yerde kanlar içinde yatarken nasıl “aptalca bir şekilde” kişisel eşyalarını düşündüğünü hatırlıyor. Rüşdi, Ralph Lauren marka takım elbisesinin mahvolmasından endişe ettiğini söylüyor.
O esnada düşündüklerini şu şekilde anlatıyor Rüşdi:
“O anda elbette gülünç geliyor. Ama geriye dönüp baktığımda, bana söylediği şey, içimde ölmeye niyetli olmayan bir parçanın varlığıydı. Bir yanım ‘O ev anahtarlarına ve kredi kartlarına ihtiyacım olacak’ diyordu.”
Kaynak: BBC