Danıştay, Boğaziçili akademisyen Tuna Tuğcu’ya verilen ceza soruşturması itirazını kabul etti: “Ortada suç yok”

Danıştay, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün Prof. Dr. Tuna Tuğcu hakkında ceza soruşturması vermesine yönelik itirazı kabul etti. Kararı duyuran avukat Hüseyin Ersöz, “Danıştay, ‘ortada bir suç yok’ dedi. Oysaki bu karara konu olay nedeniyle Prof. Dr. Tuna Tuğcu, ‘açığa alındı’ ve şu an YÖK’ün önünde olan ‘kamu görevinden ihraç’ istemiyle disiplin soruşturması geçirdi” diye yazdı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuna Tuğcu, iktidara yakın gazeteler tarafından 2022 yılında hedef gösterilmesi ve bu nedenle görevinden uzaklaştırılması sebebiyle Danıştay’a başvurdu.

Tuğcu’nun başvurusunu değerlendiren Danıştay, “Ortada suç yok” dedi. Kararı duyuran avukat Hüseyin Ersöz, “Danıştay, ‘ortada bir suç yok’ dedi. Oysaki bu karara konu olay nedeniyle Prof. Dr. Tuna Tuğcu, ‘açığa alındı’ ve şu an YÖK’ün önünde olan ‘kamu görevinden ihraç’ istemiyle disiplin soruşturması geçirdi” diye yazdı.

Bu kararın, Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin, akademisyenlere baskı uyguladığının tespiti anlamına geldiğini söyleyen Ersöz’ün paylaşımı şöyle:

“Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, bir süredir hukuka aykırı nitelikteki kararlar ve disiplin soruşturmaları yoluyla akademisyenler üzerinde ‘mobbinge varan’ idari işlemler tesis etmekte… Bu idari işlemlerin iptali için dava süreçleri devam ederken, Rektörlük bu kez de akademisyenlere ‘ceza soruşturması tehdidiyle’ baskı uygulamaya başladı. Prof. Dr. Tuna Tuğcu’nun durumu bunun en çarpıcı örneği… Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuna Tuğcu hakkında Rektörlük tarafından ceza soruşturması izni verilmişti. Bu karara yaptığımız itiraz ise Danıştay Birinci Dairesi tarafından kabul gördü ve ‘men-i muhakemeye’ hükmedildi. Özetle Danıştay, ‘ortada bir suç yok’ dedi. Oysaki bu Karara konu olay nedeniyle Prof. Dr. Tuna Tuğcu, ‘açığa alındı’ ve şu an YÖK’ün önünde olan ‘kamu görevinden ihraç’ istemiyle disiplin soruşturması geçirdi. Danıştay Birinci Daire Kararı, başta Prof. Dr. Tuna Tuğcu olmak üzere, Boğaziçi akademisyenleri üzerinde uygulanan sistematik baskının da tespiti anlamı taşıyor. Bu karar bizlere, ‘Ankara’da Yargıçlar var’ dedirtmesi yönüyle de çok önemli. Umalım ki Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü bu Yüksek Mahkeme kararından bir ders çıkarır ve özgürlükler önündeki baskı ve engellemeler yanında akademisyenlere ilişkin mobbinge varan uygulamalarına da son verir.”

Ne oldu?

Boğaziçi Üniversitesi’nde görevli dört akademisyen iktidar yanlısı gazeteler tarafından 2022’de fotoğrafları kullanılarak hedef gösterildi. Haberlerde akademisyenlerin “Bilgi İşlem Merkezi’ni (BİM) basarak bazı evrakları gasp ettiği” iddia edildi.

Bilgi Teknolojileri Kurulu üyesi Prof. Dr. Tuna Tuğcu, yazılanların aksine merkeze bir bilgi güvenliği zafiyeti duyumu aldıkları için gittiklerini söyledi. Tuğcu’nun söylediğine göre, bir firmaya akademik personel, idari personel, öğrenci ve mezunların kişisel bilgilerini de barındıran dört veri tabanına erişim hakkı verilmişti. Bir diğer firma ise BİM’deki sunucuların yönetici şifresini istedi.

Güvenlik açığını tespit eden akademisyenler kurul olarak, riskleri Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne anlatmak istedi ama rektörlük buna izin vermedi.

Prof. Dr. Tuna Tuğcu, 10 Haziran 2022 Cuma günü rektörlük tarafından görevinden alındı ve kurul lağvedildi. 15 Eylül’de açıklanan karara göre ise Tuğcu’nun görevden alınma süresi üç ay daha uzatıldı.

Prof. Dr. Tuna Tuğcu’nun 27 Eylül 2022’de üyesi olduğu Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’ne gitmesine güvenlik görevlilerince izin verilmedi.

Tuğcu 16 Aralık 2022’de sosyal medya hesabından uzaklaştırma kararının kaldırıldığını duyurdu: “Hakkımdaki görevden uzaklaştırma kararı kaldırıldı. Bugün göreve başlıyorum. Yanlış hesap Bağdat’tan döner! Bekle beni Boğaziçi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.