Aydın’da adli tıp araştırması: 762 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı, şüphelilerin 43’ü kamu görevlisi

Aydın’da 2018-2022 yıllarında cinsel istismara maruz bırakıldığı gerekçesiyle Çocuk İzlem Merkezi’ne (ÇİM) getirilen 762 çocuğun dosyası incelendi. Araştırmaya göre yaş ortalaması 12 olan mağdurlar arasında 42 zihinsel engelli, 38 okula başlamayan, sekiz anaokulu çağında, 32 hamile çocuk var. 43 kamu görevlisi de dosyada istismar şüphelisi olarak yer aldı.

Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı bünyesinde görev yapan Dr. Merthan Erdoğan, “Aydın İli Çocuk İzlem Merkezi’ne Başvuran Olguların Değerlendirilmesi” başlıklı bir tez yazdı. Çalışmaya 1 Ağustos 2018-1 Ağustos 2022 tarihlerinde Aydın’da ÇİM’e cinsel istismar iddiası ile sevk edilmiş, çocuk ve velisinden görüşme ve muayene için gerekli onaylar alınmış, 18 yaş altı görüşmesi ve muayenesi tamamlanmış vakalar dahil edildi.

Çalışmaya dahil edilen 762 çocuğun 640’ının kız ve 122’sinin erkek çocuğu olduğu ve vakaların yaş ortalamasının 12,88 olduğu görüldü. Kızların yüzde 63,4’ü, erkek çocuklarının ise yüzde 78,7’si 15 yaşının altında.

Engelli ve okul öncesi yaş grubundaki çocuklar da istismar mağduru

Çocukların zihinsel sağlık durumu ile ilgili verilere bakıldığında 42 çocuğun engelli olduğu, bu çocuklardan 32’sinin kız, 10’unun erkek olduğu saptandı.

Bunun yanı sıra 283 çocuğun liseye, 238 çocuğun ortaokula gittiği veya yeni bitirdiği, altısının özel eğitim aldığı ve 88 çocuğun aktif olarak eğitim hayatına devam etmediği tespit edildi.

Ayrıca mağdur çocukların 38’inin eğitim hayatına başlamadığı, sekizinin ise anaokuluna gittiği saptandı.

Hamile çocuklar da var

Mağdurların yüzde 43,2’sinin interfemoral ilişki veya sürtünme tariflediği, değerlendirilen olguların 282’sinin yani yüzde 37’sinin muayenesinin yapıldığı, 448 olgunun yapılan görüşme neticesinde muayenesine gerek duyulmadığı, 32 çocuğun yani yüzde 4,2’sinin gebelik nedeni ile muayene edilmediği kayıt altına alındı.

Çalışmada gebelik tespit edilen 32 olgudan yüzde 31,3’ünde şüphelinin “imam nikahlı eş” olduğu görüldü.

İstismar şüphelilerinin yaş ortalaması 27

İstismar şüphelilerinin yüzde 98,4’ünün, yani neredeyse tamamının erkek olduğu tespit edilirken, yaş ortalamalarının 27 olduğu saptandı.

Kız çocuklarının en çok erkek arkadaş (yüzde 13), erkek çocuklarının ise en çok akran ve arkadaş (yüzde 35,2) istismarına maruz bırakıldıkları belirlendi. Ayrıca 43 kamu görevlisi de dosyada istismar şüphelisi olarak yer aldı. Çalışmada kızların erkeklere göre daha fazla aile içi istismara maruz bırakıldığı görüldü. Araştırmaya göre istismarlar, yüzde 43 ile en çok ebeveynler ile paylaşıldı. 

Araştırmaya göre aile içi istismar, aile dışı istismara göre daha fazla tekrarlama eğiliminde. Aile içi istismarla ilgili başvuru sayısı da yıllar geçtikçe artıyor. Ayrıca tezde, aile içi istismarın daha geç bildirildiğinin de tespit edildiği söylendi.

Görüşmelerde çocuklar, istismar şüphelilerinin onlara veya sevdiklerine zarar verme, uygunsuz görüntülerini sosyal medyada paylaşma gibi eylemler ile kendilerini tehdit ettiğini söyledi.

Dünyada durum ne?

Araştırmada konuyla ilgili dünyadan bilgilere de yer verildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya genelinde 2-4 yaş arası dört çocuktan üçü şiddetin en az bir türüne maruz bırakılıyor. Cinsiyet olarak bakıldığında 18 yaşına kadar her beş kadından biri ve her 17 erkekten biri cinsel istismara maruz bırakılıyor.

2010 yılında yayımlanan UNICEF Türkiye raporunda katılımcıların yüzde 25’inin ihmal edildiği, yüzde 51’nin duygusal, yüzde 43’ünün fiziksel ve yüzde 3’ünün cinsel istismara uğradıkları vurgulandı. 2011 yılında yapılan analiz çalışmasında ise kız çocuklarının yüzde 21,5 ile en çok Avustralya kıtasında, erkek çocuklarının ise yüzde 19,5 oranla en çok Afrika kıtasında istismar bildirdiği, her iki cinsiyet için en düşük istismar bildiriminin kızlar için yüzde 11,3 ve erkekler için yüzde 4,1 ile Asya kıtasında olduğu raporlandı.

Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) nedir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM), cinsel istismara uğramış veya uğrama şüphesi altındaki mağdur çocukların, ifade alma, adli muayene ve diğer işlemlerinin tek merkezde yapılması için Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler bünyesinde kurulmuş birimler olarak faaliyet gösteriyor. Gizlilik esasına göre hizmet veren bu merkezlerde çocuğun ve ailenin kimlik bilgisi hiç kimseyle paylaşılmıyor. Çocuğa bedensel ve ruhsal sağlığı açısından destek hizmetleri sunuluyor. Bu merkezlerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’ndan da uzman personel görev yapıyor. Türkiye genelinde 61 ilde 64 ÇİM bulunuyor. Bu birimlere getirilen çocuk, başına gelen olayı yalnızca bir defa ifade ediyor ve anlattıkları kayıt altına alınıyor. Tüm müdahale tek merkezde toplanıyor. Böylece çocuğun tekrar travma yaşamasının önüne geçiliyor. Uzmanlar bu merkezlerin sayısının arttırılmasını istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.