Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında karar açıklandı. Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Sırrı Süreyya Önder hakkında ise beraat kararı verildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu karara tepki gösterdi. Kobani kararının yankıları sürerken gelişmeleri gün boyunca sizlere aktaracağız. Ben Cenk Narin, iyi günler dilerim.
14:35 – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Kobani davası kararından sonra toplanan MYK’nın ardından konuştu. Doğan, “18 Mayıs’ta ‘herkes için demokrasi, herkes için özgürlük’ diyerek Adana, Diyarbakır ve İstanbul’da bir araya geliyoruz” dedi.
Ayşegül Doğan’ın açıklamasının geniş halini haberimizden okuyabilirsiniz.
12:30 – Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobani davasında çıkan kararlarla ilgili konuştu, “Orada tahliye olacak olanlar var, beraat edenler var. 6-8 Ekim olaylarında 37 vatandaşımız katledildiler. Olayları hepimiz hatırlıyoruz” dedi.
108 sanığın yargılandığını hatırlatan Tunç, “108 sanık yargılandı, 72’si firari. 36 sanıktan 18’i tutuklu, 18’i de adli kontrolle yargılanıyordu. 24 kişi hakkında cezaları açıklandı, 12 sanık için beraat kararı verildi. Tahliyeler de gerçeklemiş oldu. Bu tür terör olaylarının bir daha meydana gelmemesi için birlik ve beraberliğimizi korumamız çok önemli. Terörle mücadele etmeye devam edeceğiz. Demokratik siyaset yapmak isteyenlere alan açıktır. İstinaf ve temyiz süreçleri vardır. Bu süreçleri hep birlikte bekleyeceğiz” diye konuştu.
11:51 – DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Kobani kararının ardından toplanan MYK ile ilgili konuştu. Doğan, “Siyasetçilere 400 yıl ceza verildi Türkiye’de, bir yandan yeni anayasa tartışmaları sürerken” dedi.
Doğan ayrıca Kobani davasının Türkiye’ye kurulmuş bir “kumpas” olduğunun altını çizdi ve “Siz milyonlarca insanın iradesiyle ilgili, talimatlarla karar veremezsiniz” diye konuştu.
11:19 – Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan cumhurbaşkanı kararlarıyla, 28 Şubat davasında hüküm giyen komutanların cezaları affedildi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa’nın 104. maddesinin 16. fıkrasındaki yetkisini kullanarak emekli komutanların kalan cezalarını kaldırdı. Söz konusu fıkra cumhurbaşkanına “sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletme veya kaldırma” yetkisi veriyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Af kararının ardından Çetin Doğan, tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi.
11:00 – Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Kobani kararının ardından X hesabından bir açıklama yayımladı. Yüksekdağ açıklamasında, “Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın. Bugüne kadar yıkamadılar, diz çöktüremediler. Ağır bedellerle, cefalarla beslenen yolumuzdan döndüremediler. Bundan sonra da başaramayacaklar” dedi.
Yüksekdağ, dün açıklanan kararda 30 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın. Bugüne kadar yıkamadılar, diz çöktüremediler. Ağır bedellerle, cefalarla beslenen yolumuzdan döndüremediler. Bundan sonra da başaramayacaklar.
— Figen Yüksekdağ (@FigenYuksekdag) May 17, 2024
Direne direne var olduk.
Direne direne kazanacağız. Selam ve sevgilerle. pic.twitter.com/yhgQS4hYzl
2027 Avrupa Olimpiyat Oyunları’nın İstanbul’da yapılması için düzenlenen imza törenine katılmak için Roma’da bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, aralarında Ruşen Çakır’ın da olduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Gündeme dair gelişmeleri değerlendiren İmamoğlu, karara bağlanan Kobani davasının siyasi olduğunu söyleyerek “Adı ister Selahattin Demirtaş, ister Ahmet Türk olsun, bu insanları mahkum etmek ülkeye hiçbir şey kazandırmaz” dedi.
Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında karar açıklandı. Açıklanan cezalar siyasiler, hukukçular, akademisyenler, gazeteciler, sivil toplum temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı.
- Kobani davasında cezalara gelen tepkiler: “Siyasi intikam davası”, “AKP ve normalleşme birbirine uzak kelimeler”
Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında 24 sanık hakkında farklı suçlamalarda toplamda 408 yıl üç ay hapis cezası verildi. Tahliye edilen siyasetçiler, buruk bir sevinçle içeride kalanlar için mücadele edecekleri mesajını verdi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kobani davasında verilen cezalarla ilgili konuştu. Özel, “Bu dava her yönüyle siyasi bir dava. Yargılama süreci hukuki değil. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a verilen cezaların kabul edilebilir bir yanı yok” dedi.
Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında karar açıklandı, 24 sanık hakkında toplam 408 yıl üç ay hapis cezası verildi. Bu kararın ardından Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Tunceli, Batman, Siirt, Bingöl, Ağrı, Şırnak, Muş, Hakkari, Adana, Kars ve İzmir’de toplantı, gösteri ve yürüyüşlere yasak getirildi. Van’da ise karardan bir gün önce dört gün süreyle kentte etkinlikler yasaklandı.
- Kobani davasının karar duruşmasının ardından Doğu illeri başta olmak üzere 14 ilde etkinlik ve yürüyüş yasağı
Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında karar açıklandı. Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel ve Ayla Akat Ata’nın tutukluluk süreleri göz önüne alınarak tahliye edilmelerine hükmedildi. Sırrı Süreyya Önder hakkında ise beraat kararı verildi.
Medyascope muhabiri Berfin Bayır tarihi duruşmayı gün boyunca takip etti ve size bu videoyu hazırladı.
Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında karar açıklandı. Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Ayla Akat Ata’nın tutukluluk süreleri göz önüne alınarak tahliye edilmelerine hükmedildi. Peki yıllardır devam eden Kobani davasının başlamasına neden olan 6-8 Ekim olayları nedir, nasıl başladı?
- Kobani davası kararları: Selahattin Demirtaş’ın 42 yıl hapis cezası almasına sebep olan 6-8 Ekim olayları
Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında karar açıklandı. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Demirtaş, davayla ilgili son savunmasına 25 Aralık 2023’te başladı ve 8 Ocak’ta tamamladı. Demirtaş’ın dokuz gün süren savunmasının tam metnini yayımlıyoruz.
- Kobani davasında 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş’ın son savunması: “Bu bir siyasi intikam davasıdır”
Kobani davasında Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay hapis cezası hükmü okunurken DEM Parti’li Sırrı Süreyya Önder, TBMM Başkanvekili olarak Genel Kurul’u yönetiyordu. Davada çözüm sürecine ait tüm şeylerin kriminalize edildiğini söyleyen Önder ” Bu da AKP’nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir” dedi.
- Kobani davasında karar açıklanırken Meclis’i yöneten Sırrı Süreyya Önder: “AK Parti’nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesi”
Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında karar açıklandı. Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Ayla Akat Ata’nın tutukluluk süreleri göz önüne alınarak tahliye edilmelerine hükmedildi. Sırrı Süreyya Önder hakkında ise beraat kararı verildi.