Mayıs ayı enflasyon verileri açıklandı: Emekli ve memur maaşlarına zam tablosu da netleşti

TÜİK’e göre mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3,37 ve yıllık yüzde 75,45 oldu. ENAG ise aylık enflasyonu yüzde 5,66 ve yıllık enflasyonu yüzde 120,66 olarak açıkladı. Mayıs ayı enflasyonuyla birlikte memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı da şekillenmeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’e göre tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) aylık artış yüzde 3,37 oldu. Bir önceki ay yüzde 69,8 olarak açıklanan yıllık enflasyon ise nisanda yüzde 75,45’e yükseldi. Yılın ilk beş ayındaki enflasyon ise yüzde 22,72 olarak ölçüldü. Beş aylık enflasyonun belli olmasıyla, altı aylık enflasyona göre memur ve emeklilere yapılacak zam da şekillendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonda zirvenin mayıs ayında görüleceği ve baz etkisi, doğalgaz fiyatlarının etkisiyle yüzde 75-76 civarında olacağı tahminine enflasyon raporunda yer vermişti. TCMB ve ekonomi yönetimi, önümüzdeki ay itibariyle dezenflasyon sürecinin başlamasını bekliyor. Fiyatlar düşmese de, fiyatların artış hızının yavaşlayacağı öngörülüyor.

Emekli ve memur zam tablosu da belli oldu

Mayıs ayı enflasyon rakamları memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı için de belirleyici olacak.

Ocak-Mayıs dönemine ilişkin beş aylık enflasyon yüzde 22,72 olarak açıklandı. SGK ve Bağ-Kur emeklileri, haziran ayı enflasyonunun da belirlenmesiyle, altı aylık enflasyon oranında zam alacak.

Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklileri yüzde 10 artışın yanı sıra, enflasyonun yüzde 15’i aşan kısmı üzerinden de artış alacak. Buna göre beş aylık oluşan fark memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 17,72 düzeyinde yansıyacak.

Kira zam oranları da belli oldu

Konut kiralarında iki yıldır uygulanan yüzde 25’lik tavan zam uygulaması 1 Temmuz 2024’te sona erecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyla ilgili “Uygulamanın devam etmesi için neden görmüyorum” dediği uygulamanın sona ermesiyle, yenilenen kira kontratlarında ortalama enflasyon verileri dikkate alınacak. Mayıs ayında 12 aylık enflasyon yüzde 62,51 olarak ölçüldü.

Çekirdek enflasyon manşet enflasyonun altına düştü

Çekirdek enflasyon olarak bilinen, gıda ve enerji hariç C grubu enflasyon, aylık yüzde 3,76 ve yıllık yüzde 74,98 olarak açıklandı. Çekirdek enflasyonun yüksek olması, enflasyondaki artış eğilimimin sürdüğü şeklinde yorumlanıyor. TÜİK verilerine göre çekirdek enflasyon, manşet enflasyonun altına düştü.

En yüksek fiyat artışı giyim ve ayakkabıda

Mayıs ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 9,60 ile giyim ve ayakkabı harcama grubunda oldu. Yüzde 7,08 ile konut, yüzde 5,63 ile eğitim, yüzde 5,52 ile lokanta ve oteller, yüzde 4,74 ile alkollü içecekler ve tütün harcama gruplarının enflasyonu, aylık manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşti. 

Bir önceki yılın aynı ayına göre en çok artış gösteren ana gruplar yüzde 104,80 ile eğitim, yüzde 93,21 ile konut ve yüzde 92,94 ile lokanta ve oteller oldu.

ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 120’nin üzerinde

Bağımsız araştırmacılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre, tüketici fiyatları mayısta bir önceki aya göre yüzde 5,66 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 120,66 oldu. 

ENAG’a göre en yüksek fiyat artışları yüzde 11,39 ile ev eşyalarında, yüzde 11,11 ile giyim ve ayakkabıda ölçüldü. ENAG, önceki iki ayda olduğu gibi, mayıs ayında da sağlık harcamaları fiyatlarında değişiklik olmadığını kaydetti.

Bakan Şimşek: “En kötüsü geride kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek X hesabından yaptığı açıklamada mayıs ayı enflasyonunu “En kötüsü geride kaldı” diyerek değerlendirdi.

Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğünü belirten Bakan Şimşek “Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz” dedi.

Enflasyonda kalıcı düşüşün haziranda başlayacağını aktaran Şimşek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek. Dezenflasyon öngören piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak. Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek. Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.