Tiananmen katliamının 35. yıldönümü: Hong Kong’da öldürülenleri anmak isteyen sanatçı Sanmu Chen gözaltına alındı

Tiananmen Meydanı Katliamı’nın 35. yıldönümü için eliyle havaya “8964” yazan sanatçı Sanmu Chen gözaltına alındı. Chen, Hong Kong polisi tarafından gözaltına alınmadan önce yere şarap dökermiş gibi de yaptı. Yere şarap dökme, Çin’de bir gelenektir ve ölülerin ruhlarını onurlandırmak için yapılır.

Sanmu Chen’in eyleminin ardından kısa sürede yanına gelen polis, kendisini gözaltına aldı. Hong Kong Polis Sözcüsü Guardian’a yaptığı açıklamada, “çevreye rahatsızlık veren” biri hakkında ihbar aldıklarını, kısa süre içinde bölgeye giderek Chen’i gözaltına aldıklarını ve daha sonra serbest bırakıldığını söyledi.

Komünist Parti yönetimindeki Çin’de, 1980’li yılarda yaşanan ekonomik kriz, enflasyon sorunu ve siyasi baskılar geniş çaplı protestolara yol açmıştı. 1989 yılında demokrasi yanlısı aktivistlerin eylemlerini kanlı şekilde bastırdığı Tiananmen Meydanı Katliamı’nın anılması Çin anakarasında yasak. Katliam hakkında konuşmak, Hong Kong’da da giderek daha hassas bir hal alıyor.

Bugün (4 Haziran Salı) günü Tiananmen Meydanı kapatıldı. İnternet sitesinde yer alan bilgilendirme notunda, bölgeyi ziyaret etmek için yapılan rezervasyonların askıya alındığı ve biletlerin para iadesinin yapılabileceği belirtildi. Reuters’a konuşan bölge sakinleri, Tiananmen Meydanı’nı çevreleyen ana caddenin bisikletlere ve yayalara da kapatıldığını açıkladı.

Çin devlet medyasında da 4 Haziran’dan bahsedilmiyor. X’teki (eski adıyla Twitter) Çin merkezli İngilizce hesaplar, katliamla ilgili anlatıların Batı tarafından üretilen dezenformasyonlar olduğu iddialarını yaymaya çalıştı. 4 Haziran 1989 ile ilgili tartışmalar Çin’de yasak.

Tiananmen Meydanı’nda neler yaşanmıştı?

Komünist Parti yönetimindeki Çin’de, 1980’li yılarda yaşanan ekonomik kriz, enflasyon sorunu ve siyasi baskılar geniş çaplı protestolara yol açmıştı. 1989 yılında demokrasi yanlısı aktivistlerin, Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda haftalar süren eylemleri bir dizi kanlı olay ile sonuçlanmıştı.

Bu eylemler kapsamında, çoğunluğu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bir milyona yakın kişi meydanlara akın etti. 4 Haziran 1989 sabahı Pekin hükümeti, yaklaşık 200 bin askeri, kalabalığa müdahale etmesi için meydana gönderdi. Çin resmi kaynaklarına göre 23, Kızılhaç’a göre 2 bine yakın, bazı uluslararası kaynaklara göre ise 3 ila 10 bin civarında gösterici Tiananmen Meydanı’nda katledildi.

Olayların ardından üç tankın önünde tek başına duran bir sivilin fotoğrafı, “Tank Adam” ismi ile tarih sayfalarında kendine yer buldu ancak fotoğraftaki kişinin akıbetine ilişkin hiçbir resmi bilgiye ulaşılamadı.

Tiananmen Meydanı’nda yaşananların tartışılması Çin’de son derece hassas bir konu. Genç nesiller, Tiananmen Meydanı katliamı hakkında çok az ya da hiç bilgi sahibi olmadan büyüyor. Katliamla ilgili paylaşımlar, hükümet tarafından çok sıkı bir şekilde kontrol ediliyor ve düzenli olarak internetten kaldırılıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.