Millî Savunma Bakanlığı: F-16 sözleşmesi imzalandı

Türkiye, neredeyse 3 yıldır beklediği F-16 uçaklarına kavuşmaya çok yakın. Milli Savunma Bakanlığı, F-16 tedarik sürecine dair sözleşmelerin imzalandığını ve detaylar üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarının bilgilendirme notunda, “Sözleşmeler imzalanmıştır, detaylar üzerinde çalışmalar karışlıklı heyetler arası görüşmeler vasıtasıyla sürdürülmektedir. Detaylara dair verilecek kararlar sonrasında ortaya çıkan sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi.

Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin F-16 satış kabul mektubunu imzaladığını duyurdu. Sözcü Matthew Miller, “Türkiye F-16 savaş uçaklarını satın almak için teklif ve kabul mektubunu imzaladı” dedi.

Sözcü Matthew Miller, “Bu satışı bitiş çizgisine ulaştırmak biraz zaman aldı. (Sürecin) İlerliyor olduğunu görmekten memnunuz” dedi.

Sürecin tamamlanması ile birlikte Türkiye, ABD’den 40 adet F-16 savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon kiti satın alacak.

Ocak ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye 40 adet F-16 ve Yunanistan’a 40 adet F-35 satılmasının uygun olduğuna dair resmî belgeyi Kongre’ye göndermiş ve resmen süreç başlamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da Türkiye’ye 20 milyar dolarlık paketi onaylaması için Kongre’ye çağrı yapmıştı.

Büyükelçiden açıklama: “Önemli bir adım”

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake X hesabından yaptığı açıklamada, F-16’ların satışında sona yaklaşıldığının mesajını vermişti. Flake’in açıklaması şöyle:

Ne olmuştu?

İsveç’in NATO’ya katılımıyla ilgili kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 23 Ocak’ta kabul edildi. Ankara, tam 20 aydır, Stockholm’ün NATO’ya üyeliğine “terör örgütlerinin misafirhanesi” olduğu gerekçesiyle ambargo uyguluyordu. Ankara’nın da Stockholm’e onay vermesinin ardından NATO’nun genişlemesine yönelik son büyük engel de kalkmış oldu.

Türkiye, 8 Ekim 2021’de ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunmuştu. Türkiye’nin bu başvurusunun altında yatan temel neden, F-35 programından çıkarıldıktan sonra hava kuvvetlerini farklı bir yolla modernize etmek. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması ile Türkiye’ye F-16 satışı arasında uzunca bir süredir resmen bağ kurulmuştu.

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörler, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ve bölgede yaşadığı gerilimler, Yunanistan ile ilişkiler gibi nedenlerle satışa karşı çıkıyor ve belirli aralıklarla Kongre’ye ve Biden’a “Türkiye’ye F-16 satma” diyerek mektup yazıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.