Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’ye F-16 satışına onay: 15 günlük süreç başladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 satışının uygun olduğuna dair resmî belgeyi Kongre’ye gönderdi. Artık top Kongre’de. Kongre’nin şimdi 15 gün süresi var. Bu süre içinde herhangi bir itiraz gelmezse Türkiye, uzun süredir istediği F-16’lara kavuşacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye 40 adet F-16 ve Yunanistan’a 40 adet F-35 satılmasının uygun olduğuna dair resmî belgeyi Kongre’ye gönderdi ve resmen süreç başladı. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından gözler ABD’ye çevrilmişti.

Türkiye’nin 20 aylık ambargosunu kaldırması ve İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, F-16’ların Türkiye’ye satışı adına resmî bildirim sürecinin başlaması için Kongre üyelerine mektup göndermiş ve Kongre’yi  “gecikmeksizin” onaylamaya çağırmıştı.

Mektup, 24 Ocak Çarşamba günü Kongre’ye gönderilmişti.

Bir adım da Kanada’dan

Reuters’ın haberine göre Kanada, Türkiye’ye İHA ambargosunu kaldırıyor.

Ankara ve Ottava, insansız hava araçlarının (İHA) kullanıldıkları yerler konusunda daha fazla şeffaflık sağlanması karşılığında Kanada’dan Türkiye’ye İHA parçaları ihracatını yeniden başlatma konusunda anlaşmaya vardı. Söz konusu anlaşma, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylama sürecini tamamlamasının ardından yürürlüğe girecek.

Ne olmuştu?

İsveç’in NATO’ya katılımıyla ilgili kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 23 Ocak’ta kabul edildi. Ankara, tam 20 aydır, Stockholm’ün NATO’ya üyeliğine “terör örgütlerinin misafirhanesi” olduğu gerekçesiyle ambargo uyguluyordu. Ankara’nın da Stockholm’e onay vermesinin ardından NATO’nun genişlemesine yönelik son büyük engel de kalkmış oldu.

Türkiye, 8 Ekim 2021’de ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunmuştu. Türkiye’nin bu başvurusunun altında yatan temel neden, F-35 programından çıkarıldıktan sonra hava kuvvetlerini farklı bir yolla modernize etmek. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması ile Türkiye’ye F-16 satışı arasında uzunca bir süredir resmen bağ kurulmuştu.

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörler, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ve bölgede yaşadığı gerilimler, Yunanistan ile ilişkiler gibi nedenlerle satışa karşı çıkıyor ve belirli aralıklarla Kongre’ye ve Biden’a “Türkiye’ye F-16 satma” diyerek mektup yazıyordu.

Yine bazı senatörlerin Türkiye’ye F-16 satılmasını engelleyeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.