Antalyalı gençlerden işitme engeliler için yenilikçi proje: Görüntüyü metne ve sese dönüştüren teknolojiyle herkes işaret dili konuşabilecek

Antalya Fen Lisesi öğrencisi üç gencin geliştirdiği yapay zekâ destekli yazılım işitme engelli bireylerin günlük yaşamda ve iş hayatında yaşadığı iletişim problemlerini ortadan kaldırmayı hedefliyor. İş Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı iş birliği ile, 28 ildeki 49 okuldan 352 girişim takımının yarıştığı GençBizzTech Programı’nda finale kalan proje işitme engelli bireyler ve işaret dili öğretmenlerini kapsayan araştırmalar sonrasında belirlenen ihtiyaçlara cevap verecek şekilde tasarlandı.

Antalya Fen Lisesi’nde öğrenim gören üç genç bilim insanı adayı Ayşe Ecrin Bayğuş, Ela Nur Öz ve Zeynep Su Çalışkan’ın Çizgi Tasarım Takımı adıyla katıldıkları GençBizzTech Programı’nda finale kalan projeleri beğeni topladı. Teknoloji desteğiyle engelli bireylerin günlük yaşamda ve iş hayatında daha kolay iletişim kurabilmelerini sağlamayı hedefleyen uygulama, işaret dilini kendi aralarında akıcı şekilde konuşabilen engelli bireylerin işaret dili bilmeyen insanlarla akıcı iletişim kurabilmesini mümkün kılacak.

Uygulama farklı dillerden işaret diline çeviri yapacak

Uygulamayı hayata geçirme aşamasında öncelikle literatür taraması ve bire bir görüşmeler yürüten Çizgi Tasarım Takımı, dezavantajlı bireyler ve bu alanda eğitim veren öğretmenlerle görüştü. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, işitme engelli bireylerin önemli bir çoğunluğunun kendi aralarında ve bu dili bilen insanlarla akıcı şekilde konuşabildiğini ancak sosyal alanlarda ve iş yerinde ifade güçlüğü yaşayabildiklerini ortaya koydu. Genç bilimciler bu bariyeri ortadan kaldırmak amacıyla geliştirdikleri yazılım, görüntüleri metne ve sese dönüştürürken Türk İşaret Dili Sözlüğü uzantısıyla işaret dili hareketlerine anında çeviri olanağı sunuyor. Yazılım yalnızca Türkçe değil, farklı dillerden İşaret Diline tercüme olanağı da sunuyor.

Daha önce üretilen benzer uygulamaların daha çok bireysel iletişimde kolaylık sağlamaya yöneldiğini belirleyen öğrenciler, yazılımı geliştirme aşamasında dezavantajlı bireylerin özellikle sosyal alanlarda ve iş yerinde hayatlarını kolaylaştırmaya odaklandı. Bu amaçla toplu alanlarda sabit bir sistem geliştirmeye karar vererek seçilen işaret dilinin her bir harfi sisteme tanıtıldı ve makine öğrenimi sağlandı. Pyton uzantılı görüntü işleme algoritmaları kullanan yazılım çoklu dil ve evrensel olmayan işaret dili desteklerini de içeriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.