AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye ile normalleşmeye dair yaptığı açıklamaların ardından ilk kez Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da konuştu. Ankara’nın Suriyeli muhalifler konusunda durduğu yeri değiştirmeyeceğinin sinyallerini veren Fidan, “Zamanın ruhu bizi barış aramaya zorluyor” dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ile görüşmesi sonrası Suriye ile normalleşme sürecine dair açıklamalarda bulundu. Suriye’de çok karışık bir tablo olduğunu ve bu tablonun tartışılmaya açılması için zaman gerektiğini söyleyen Fidan, şöyle konuştu:
“Suriye ile başlayan diyalog kanalının belli bir neticeye ulaşması gerekiyordu. Özellikle Rusya ve İran’ın aracılık yaptığı görüşmeler çeşitli düzeylerde gerçekleşti. Son 1 yıldır görüşmelerde çok fazla bir hareketlilik yok. Bölge artık barış ve istikrarı arayan bir iklime gelmiş durumda. Zamanın ruhu bizi barışı, istikrarı aramaya zorluyor.”
“Omuz omuza savaştık”
Suriye muhalifleri konusunda Ankara’nın durduğu yeri değiştirmeyeceğinin altını bir kez daha çizen Fidan, “Onları yarı yolda bırakmamız diye bir şey söz konusu değil” dedi:
“Suriyeli muhaliflerin kendi özgür tercihi esastır. Bizim durduğumuz yer onların, bizim DEAŞ ile yaptığımız mücadelede, PKK ile mücadelede, omuz omuza bunlarla yıllarca teröre karşı savaştık. Çok şehitler verildi. Bizim vefalı ve büyük bir ülke olarak bu fedakarlığı unutmamız mümkün değil ama bu arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin kendi özgür kararıdır, uluslararası hukuk çerçevesinde, Suriye muhalefeti ne türden bir diyalog içerisinde olacak bu onların kararıdır. Biz ancak burada bir yapıcı rol oynayabiliriz ama bizim bu fedakarlıkları unutmamız, onları yarı yolda bırakmamız diye bir şey söz konusu değil.”
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Suriyeli muhaliflerin kontrol ettikleri noktalarda Türkiye’ye daha fazla mültecinin gelmesini engellediğini savunan Fidan, “Bu arkadaşlar birçok konuda sınırımızda, sınırımızın öbür tarafından Türkiye’nin ulusal çıkarlarına fevkalade büyük hizmet eden adımlar atıyorlar” dedi.
Suriyeli mülteciler gönderilecek mi?
Bir gazetecinin Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesine dair çıkan haberler ve iddialara dair sorusuna Fidan, “Mültecilerle ilgili hükümet politikamız değişmemiştir. Gönüllü olmadığı sürece kimseyi zorla gönderecek değiliz. Rusya ve İran’ın yapıcı rol oynamasını bekliyoruz” diye konuştu.