Sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifinin ilk 7 maddesi kabul edildi

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda yaklaşık 14 saat süren Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde ilk yedi madde kabul edildi. Görüşmeler 23 Temmuz Salı günü saat 12.00’de devam edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişçi’nin başkanlığında toplandı. Toplantı yaklaşık 14 saat sürdü. Komisyonda kanun teklifinin ilk yedi maddesi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Komisyon, geri kalan maddeleri görüşmek üzere 23 Temmuz Salı günü saat 12:00’de toplanacak.

AKP’nin verdiği önergeyle 6. madde ile düzenlenen 5199 sayılı Kanunun 14. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (o) bendinde yer alan “hayvanı” ibaresinin “köpekleri” şeklinde değiştirildi. Teklifte yer alan maddenin ilgili kısmı şöyle: 

“Maddenin birinci fıkrasına eklenen (o) bendiyle, yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakılması fiilleri yasak kapsamına alınmaktadır. Böylelikle, sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır.”

Oy çoğunluğuyla kabul edilen AKP Grubu’nun verdiği önergeye göre görüşülmekte olan kanun teklifinin altıncı maddesi ile 5199 sayılı Kanunun 14. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (o) bendinde yer alan “hayvanı” ibaresinin “köpekleri” şeklinde değiştirildi. Kabul edilen önerge doğrultusunda altıncı madde oy çoğunluğuyla kabul edildi. 

Bu değişikliğe göre altıncı madde şöyle oldu:

“199 sayılı Kanunun 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan ‘Tıbbî’ ibaresi ‘Kanuni ve tıbbî’ şeklinde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

‘o) Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz köpekleri bakımevi dışında bir yere terk etmek veya bakımevinde barındırılan hayvan bakımevi dışında bir yere bırakmak.”

Muhalefet milletvekilleri isyan etti

Muhalefet milletvekilleri, komisyonun ara vermeden devam etmesine tepki gösterdi. Vekiller, toplantının sağlıklı koşullarda yürütülmediğini belirterek kanun teklifinin yedinci maddesinin oylamasının ardından çalışmaların öğleden sonraya ara verilmesini talep etti.

Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, talepleri reddederek komisyonun devam edeceğini söyledi. Bunun üzerine milletvekilleri masalara vurarak ve “Yasayı geri çek” sloganları attı ve Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi’yi protesto etti.

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Tarım Bakanı’yken de yorulmasaydın, keşke kısırlaştırma yapsaydın. Sen Bakan’ken bu rapor senin önündeydi. Al sana çözüm” diyerek Kirişçi’nin önüne Meclis Araştırma Raporu’nu fırlattı. Kirişçi, komisyona 10 dakika ara verdi.

Aranın ardından teklifin yedinci maddesi kabul edildi. Yedinci maddeye göre 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 16. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi “il sınırları içinde hayvanların korunmasına ilişkin ve sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirleyip, sorunların çözüm tekliflerini içeren yıllık, beş yıllık ve on yıllık plan ve projeler yapmak, yıllık hedef raporları hazırlayıp Bakanlığın uygun görüşüne sunmak, Bakanlığın olumlu görüşünü alarak insan, hayvan ve çevre sağlığına ilişkin her türlü önlemi almak” şeklinde değiştirildi. (Q) bendi ise yürürlükten kaldırıldı.

Yeni kanun teklifiyle 2004’te yürürlüğe giren mevcut kanunun 16. maddesinin f bendi ise “Yerel hayvan koruma gönüllülerinin müracaatlarını değerlendirmek” ifadesi kaldırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.