Tartışmalı “ötanazi” yasası TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda konuşulurken, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ile AKP Grup Başkanı Abdullah Güler görüşecek. STK temsilcileri ve uzmanlar komisyon toplantısına alınmadı, güvenlik önlemleri artırıldı. Bugünkü görüşmelerde dördüncü madde de kabul edildi. Berfin Bayır’ın TBMM’den izlenimleri.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, 22 Temmuz Pazartesi günü sokak hayvanlarına “ötanazi” yapılması ve sahipsiz köpeklerin belediyeler tarafından toplatılıp barınaklara yerleştirilmesini içeren 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişçi’nin başkanlığında toplandı.
Muhalefet milletvekilleri de bu maddelerin değişmesi ya da kaldırılması konusunda ısrarcı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ile AKP Grup Başkanı Abdullah Güler bu maddeleri görüşecek.
Toplantıda plazma tartışması
Komisyon, 17 Temmuz Çarşamba günü Genel Kurul binasında bulunan Plan ve Bütçe Salonu’nda başlamıştı. Toplantı yine aynı salonda yapılıyor fakat salonun dışında, koridorda bulunan plazma kaldırıldı.
Komisyondaki gelişmeleri buradan takip eden STK temsilcileri ve uzmanlar, hem toplantıya alınmamalarına, hem de plazmadan izleyememelerine tepki gösterdi.
Hayvanların ötanazi adı altında öldürülmesini öngören yasa teklifi TBMM komisyonunda görüşülürken arbede çıktı
Hayvanların “ötanazi” adı altında öldürülmesini öngören yasa teklifi Meclis’te: İlk üç madde kabul edildi, toplantı ertelendi
Beklenildiği gibi gergin başlayan komisyon toplantısında plazmaların kaldırılması ve STK temsilcileri ile uzmanların toplantıya alınmaması gündeme geldi. Kirişçi ise plazmanın arızalandığını, bu nedenle kaldırıldığını söyledi. Kirişçi, toplantıya STK temsilcileri ve uzmanların alınmayacağını da sözlerine ekledi.
“Halk ikiye bölündü”
CHP’li Orhan Sarıbal, bu yasa teklifi nedeniyle halkın ikiye bölündüğünü vurguladı, “İnanılmaz bir yarılma var toplumda. Bu yüzden bu komisyonda ne konuşulduğunun toplum tarafından bilinmesi, televizyonunun açılarak halkın konuşulanları duyması gerekiyor” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
CHP’li İlhami Aygun da Kirişçi’ye seslenerek, “Bu kadar güvenlik önlemi neden alındı? Kimden korkuyorsunuz? Trafoya kedi girdiğini gördük ama Tarım Komisyonu’nun görüntülendiği televizyonu kaldırmayı kim düşündüyse helal olsun. Kimden korkuyorsunuz? Bırakın Türkiye Cumhuriyeti halkı konuşulanları görsün. Hiçbir şeyden kaçmayın başkanım” diye konuştu. Komisyon Başkanı Kirişçi de Aygun’a “Bu Meclis’in komisyonlarının canlı görüntülenmesi diye bir uygulaması yok. Geçen hafta zaten telefondan yayın yaptınız” diyerek cevap verdi.
Muhalefet vekillerinden masalara vurarak protesto
İlk toplantıda komisyon üyesi olmayan vekillerin yeterince söz aldığını ileri süren Kirişçi, bu hafta komisyon üyesi olmayan muhalefet milletvekillerine söz vermeyeceğini söyleyerek dördüncü maddenin görüşülmesini başlattı.
Vekiller de bu duruma masalara vurarak tepki gösterdi. Kirişçi komisyona beş dakika ara verdi. Aranın ardından komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin de konuşabileceğini belirtilerek kanun teklifinin dördüncü maddesi hakkında görüşmeler başladı.
Görüşmelerde muhalefetin iki önergesi reddedildi, AKP’nin üçüncü önergesiyle “köpekler” kelime değişikliği yapılarak dördüncü madde kabul edildi.
Görüşmeler sonucunda yasa teklifindeki dördüncü madde kabul edildi ve “ötanazi” maddesinin görüşmelerine geçildi.
AKP, komisyonda “ötanazi” öngören maddenin aşağıdaki gibi değişmesini istiyor:
AKP’nin beşinci madde için verdiği önergeyi düşünmek üzere muhalefet milletvekilleri Komisyon Başkanı Kirişçi’den yarım saat ara istedi. Kirişçi talebi kabul etti ve toplantıya yarım saat ara verdi.
Başarır: “AKP seçmeninin yarısının kanun teklifini doğru bulmuyor”
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, dört ve beşinci maddelerin en önemli olduğunu söyleyerek, bu maddelerin değiştirilmesi veya kaldırılması gerektiğini söyledi.
CHP Genel Başkan Özgür Özel’in hayvan hakları için fon hazırlama teklifini hatırlatan Başarır, bunun için yapılan anketlere göre AKP seçmeninin yüzde 40’ının, MHP seçmeninin ise yüzde 60’ının doğru bulduğunu söyledi.
Başarır, AKP seçmeninin yarısının kanun teklifini doğru bulmadığına değindi:
“Bu yasanın dört ve beşinci maddesini ya çıkaralım ya revize edelim. Bunları makul noktaya getirirseniz perşembe günü tatile çıkarız. Bu iki maddede sıkıntı var, anketler ortada. Toplum karşı, kendi seçmeniniz karşı. Yol yakınken gelin 17 maddeyi uygun bir hale getirelim.”
- AKP sokak köpeklerini öldürme konusunda geri adım atmadı: Kanun teklifi Meclis’e sunuldu
- Özgür Özel, sokak köpeklerinin “uyutulması” taslağına karşı çıktı: “Konu yoksulların tehdit altında olduğu, zenginlerin hayvan haklarını savunduğu bir ikilemden çıkarılmalı”
CHP’li İlhami Aygun, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in geçmiş yıllarda yaptığı “Kanun yeterliydi ama ödenek yoktu” sözlerini hatırlatarak “Alın işte size ödenek, bu fonu kuralım” dedi.
Dört ve beşinci madde nedir?
Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinde yer alan dördüncü maddesine göre rehabilite edilen köpekler olarak tanımlanan hayvanların sahiplendirilinceye kadar barınaklarda barındırılmasını değişikliğini içeriyor.
Teklifin beşinci maddesinde, sokak hayvanlarının toplanılarak barınaklara götürüldükten sonra alındıkları ortama geri bırakılmaları yerine sahiplendirilmeleri ve ötenazi yapılarak öldürülecek hayvanların nitelikleri belirlendi. Bu konuda yerel yönetimler yetkilendirildi.